UNATOČ STRAHU OD ODMAZDE, 2980 učitelja i nastavnika potpisalo peticiju za ODGODU Škole za život UNATOČ STRAHU OD ODMAZDE, 2980 učitelja i nastavnika potpisalo peticiju za ODGODU Škole za život
TweetEmailPrint I premda se radi o problemu koji traži hitno razrješenje –  jer za svega mjesec dana počinje nova školska godina a gotovo ništa,... UNATOČ STRAHU OD ODMAZDE, 2980 učitelja i nastavnika potpisalo peticiju za ODGODU Škole za život


I premda se radi o problemu koji traži hitno razrješenje –  jer za svega mjesec dana počinje nova školska godina a gotovo ništa, prema riječima mnogih nastavnika i učitelja, nije spremno za novi oblik nastave; premijer i Vlada još se o ovoj temi nisu oglasili. Čini se da se Plenković, koji je relativno lak na obaraču kada su u pitanju ministri iz kvote HDZ-a, ne usudi preispitati rad po mnogočemu problematične ministrice znanosti i obrazovanja, koju su mu nametnuli HNS-ovci

Sindikat Preporod prikupio je 2980 potpisa učitelja i nastavnika koji traže jednogodišnju odgodu frontalne primjene ‘Škole za život’ zbog neopremljenosti škola i nedovoljne edukacije učitelja i nastavnika, istaknuto je u četvratak na konferenciji za novinare tog sindikata

Potpisi su prikupljani od 25. lipnja do 5. srpnja u 154 osnovne i srednje škole, izvijestio je predsjednik tog sindikata Željko Stipić te ocijenio da je jednogodišnja odgoda ‘Škole za život’ jedino što je ispravno prema djeci i roditeljima.

‘Nedvojbena nepripremljenost učitelja i nastavnika za ‘Školu za život’ i njihova nedovoljna edukacija, propusti vezani uz opremanje škola i nabavu opreme, različiti uvjeti rada u našim školama rezultirat će ozbiljnim posljedicama’, ocijenio je Stipić.

Najavio je da će potpise uz zahtjev za jednogodišnju odgodu frontalne primjene ‘Škole za život’ predati premijeru Andreju Plenkoviću od kojega će zatražiti i sastanak.

Ocijenio je da bi broj potpisa uz zahtjev bio veći da se nisu prikupljali u nepovoljno vrijeme te da ‘nije bilo straha među zaposlenima u školama koji su, sklone revanšizmu, prosvjetne vlasti uspjele posijati u zbornicama’.

Stipić je rekao da je nepripremljenosti nastavnika i učitelja, među ostalim, svjedoče pitanja koja je Udruga srednjoškolskih ravnatelja 3. srpnja poslala Ministarstvu znanosti i obrazovanja o primjeni kurikularne reforme.

‘Mnogi zaposleni u školama, njih najmanje pet tisuća, do danas nisu pristupili platformi ‘Loomen’ koja ih priprema za ‘Školu za život”, rekao je i dodao da se o toj platformi početkom godine govorilo da nije obvezna.

Spomenuo je i nedavnu inicijativnu da se krajem kolovoza u osposobljavanje učitelja i nastavnika uključe i savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje, koju je ocijenio dobrodošlom, ali zakašnjelom.

‘Nevjerojatno je kako se sredinom srpnja, doslovce ‘pet do 12′ uključuje ta agencija, institucija koja je do sada bila potpuno isključena i ni na kakav način nije sudjelovala u svemu što se do sada radilo’, izjavio je Stipić.

Pozvao je da se njihov zahtjev za odgodu frontalne primjene ‘Škole za život’ preispita ozbiljno kako se sama ideja kvalitetne preobrazbe školskog sustava ne bi kompromitirala na duže vrijeme.

I premda se radi o problemu koji traži hitno razrješenje –  jer za svega mjesec dana počinje nova školska godina a gotovo ništa nije spremno za novi oblik nastave, premijer i Vlada još se o ovoj temi nisu oglasili.

Zbog svega navedenog, može se steći dojam da se Plenković, koji je nakon brojnih afera smijenio mnoge HDZ-ove ministre, ne usudi preispitivati po mnogočemu problematičan rad ministrice znanosti i obrazovanja, koju su mu nametnuli HNS-ovci.

Vrlo skoro bit će prekasno za bilo kakvu reakciju. Posljedice neodlučnosti i nedjelovanja, mogle bi biti razorne za cijelu jednu generaciju.