Uručene Baščovjek nagrade; ‘Dom nade’, o kojem smo pisali, i dalje hrabri beskućnike Uručene Baščovjek nagrade; ‘Dom nade’, o kojem smo pisali, i dalje hrabri beskućnike
TweetEmailPrint Na dodjeli su predstavljeni svi nominirani kandidati i njihova ostvarenja, pa tako i naša priča o ‘Domu nade – dnevnom boravku za beskućnike‘... Uručene Baščovjek nagrade; ‘Dom nade’, o kojem smo pisali, i dalje hrabri beskućnike


Na dodjeli su predstavljeni svi nominirani kandidati i njihova ostvarenja, pa tako i naša priča o ‘Domu nade – dnevnom boravku za beskućnike‘ kojemu je lani prijetilo zatvaranje. Valja napomenuti da je taj topli kutak i danas, srećom, otvoren, što znači da se i ovih hladnih dana beskućnici tamo mogu ugrijati, popiti nešto toplo, oprati rublje i razgovarati s uvijek prisutnima djelatnicima

U subotu navečer svečano su u zagrebačkom MM centru Studentskog centra dodijeljene neovisne Baščovjek nagradeNazbilj ljudi“ za promicanje ljudskosti i humanističkih vrednota u medijima i u kulturi.

”Svrha Baščovjek nagrade jest da skrene pozornost na ljude koji se u svom radu i u svojim djelima zalažu za humanističke vrijednosti, primjerice za toleranciju, etičnost, prava i dostojanstvo čovjeka, skrb za okoliš, ili dižu glas protiv raznih oblika diskriminacije, govora mržnje, korupcije, koristoljublja…

Ovoj Humanističkoj inicijativi i nagradi je važno zalaganje za istu zajedničku plemenitu svrhu. Nagrada se ne poistovjećuje s ljudima koji je provode nego su bitni ljudi koji su za ovo priznanje s dobrim razlozima nominirani i koji ga dobivaju. Cilj je ukazati na put prema ostvarenju najviših intelektualnih i etičkih vrijednosti čovjeka i čovječanstva, borba za dostojanstvo čovjeka te ljudskiji smisao i ljudskije funkcioniranje cjelokupnog života! Nagrada promiče ljudskost”, istaknula je, između ostaloga, Maja Car, moderatorica svečane dodjele uoči dodjela nagrada.

Šoši nagrada za 3. program HTV-a

U kategoriji televizije nagrađen je potom Dean Šoša za svoj rad na obogaćivanju 3. programa HTV-a.

Filmsko priznanje pripalo je Nini Violić za scenarij, režiji i ulogu u filmu “Baci se na pod.”

Nagradu za doprinos ljudskosti i humanosti u radijskom eteru dobio  je Borna Pavalić.

Nagradu u kategoriji kazališta podijelili su glumci Petra Cicvarić i Peđa Gvozdić za uloge u predstavi “Semafor” kazališta Zorin dom.

Nagradu je u kategoriji tisak i portali osvojio Drago Hedl, novinar Telegrama za serijal istraživačkih tekstova o sudcima, aferama, te projektu Slavonija.

Dom nade preživio!

U kategoriji tisak i portali, nominirana je, podsjetimo, i priča novinara Promise.hr, Damira Kramarića, o djelatnicima udruge Dom nade koji već godinama s velikim entuzijazmom i ljubavlju pomažu zagrebačkim beskućnicima.

Na subotnjoj dodjeli javno su prvo predstavljeni svi nominirani kandidati i njihova ostvarenja, pa tako i naša priča o beskućnicima te o ”Domu nade – dnevnom boravku za beskućnikeu Harambašićevoj 20, u Zagrebu, kojemu je, u vrijeme kada smo priču objavili, prijetilo zatvaranje.

Valja napomenuti da je taj dragocjeni topli kutak i danas, srećom, otvoren, što znači da i ovih hladnih zimskih dana beskućnici tamo mogu ugrijati tijelo i dušu, popiti nešto toplo, oprati rublje i razgovarati s uvijek prisutnima djelatnicima Udruge Dom nade.

”Velika je čast služiti potrebitima. Najdirljivije je vidjeti kada se netko uspije snaći, pa prestane dolaziti. Ljudima treba i uho za slušanje, a ne samo krov nad glavom, no to mnogi ne razumiju. Od početka smo ih osluškivali pa smo tako i nabavili računala, internet da mogu poslati mail i pretražiti oglasnike, perilicu za rublje… Ovdje uvijek mogu dobiti topli napitak, manje obroke, grickalice, ali i madrace, vreće za spavanje, pokrivače, odjeću iz donacije i mnoge druge stvari. Kod nas ima i veselja, kada se netko od korisnika zaposli, ali i tuge, kada nas netko zauvijek napusti… ”, istaknula je, podsjetimo, Marijana Ivanić Vuga, voditeljica Dnevnog boravka Dom nade u ožujku prošle godine u razgovoru za Promise.hr.

Priča pod naslovom ”Zatvore li DOM NADE, beskućnici bi mogli skončati u kanalu; zašto Grad Zagreb i RH ne pomognu?!” kasnije je nominirana za Baščovjek nagradu u kategoriji portali i tisak.

Organizatori iz ‘Baščovjek humanizam inicijative’ potkraj subotnjeg događanja istaknuli su da će uskoro biti otvoran novi natječaj za Baščovjek nagradu (za 2023. godinu) – za ostvarenja koja promiču ljudskost i humanističe vrednote u medijima i kulturi.

Takva nagrada Hrvatskoj je, bez sumnje, itekako potrebna.

Neovisna i neutralna nagrada

Tijekom subotnjeg programa istaknuto je da je Baščovjek Nagrada neutralna i neovisna te je o njoj odlučivao najveći mogući broj vanjskih stručnjaka različitih uvjerenja ali sa zajedničkim humanim ciljem. Odbor i povjerenstvo činili su humanisti i intelektualci – akademik Boris Senker, prof.u.m.dr.sc. Lino Veljak, prof.dr.sc. Tonči Matulić, prof.dr.sc. Hrvoje Jurić, dr.art. Robert Raponja, Nataša Bjelan, Maja Car, Ksenija Pajić, dr.sc. Mirko Mlakar, Nina Silobrčić, dr.sc. Goran Kardaš, Karolina Lisak Vidović, Ivan Mokrović…

FOTO: Snimio Damir Kramarić; screenshot videosnimke

BAŠČOVJEK NAGRADA: Nominirani autori i ostvarenja; među njima i tekst o beskućnicima s Promise.hr