V. Krišto državnoj odvjetnici: ‘Vi ste zaštitnica kriminala!’ Prema izvoru Nacionala, V. Krišto je u pravu V. Krišto državnoj odvjetnici: ‘Vi ste zaštitnica kriminala!’ Prema izvoru Nacionala, V. Krišto je u pravu
TweetEmailPrint ”Istražiteljica DORH-a koju su uhitili i pokušali kompromitirati, Mirela Alerić Puklin planira iznijeti saznanja o nevjerojatnim nepravilnostima koje su se odvijale u vrhu DORH-a, a... V. Krišto državnoj odvjetnici: ‘Vi ste zaštitnica kriminala!’ Prema izvoru Nacionala, V. Krišto je u pravu


”Istražiteljica DORH-a koju su uhitili i pokušali kompromitirati, Mirela Alerić Puklin planira iznijeti saznanja o nevjerojatnim nepravilnostima koje su se odvijale u vrhu DORH-a, a njezino svjedočenje moglo bi dovesti do nesagledivih posljedica unutar DORH-a, pa i potezanja kaznene odgovornosti visokopozicioniranih pojedinaca unutar sustava. Ona će prozvati glavnu državnu odvjetnicu za odgovornost jer je od nje i njezinih kolega koji su radili na spisu, pod prijetnjom zatražila da preinače i dovrše optužnicu protiv Todorića, unatoč tome što su istražitelji upozoravali da Ismet Kamal i KPMG Poljska nisu ni smjeli biti angažirani i da će vještačenje koje je DORH platio 11 milijuna kuna pasti na sudu”, piše Nacional

Saborski Odbor za pravosuđe na sjednici raspravlja o Agrokoru i pravnom položaju Republike Hrvatske. Na sjednicu su pozvani glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a na sjednicu su se odazvali Hrvoj Šipek i ministar Malenica.

Poticaj za tematsku sjednicu saborskog Odbora za pravosuđe bio je veliki skandal u koji je upetljano vodstvo DORH-a, odnosno odluka Visokog kaznenog suda da je knjigovodstveno-financijsko vještačenje koje predstavlja ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i ostalih osumnjičenih nezakonito. Vještačenje je radila tvrtka KPMG, koja je bila u sukobu interesa jer je istovremeno radila za DORH i Agrokor.

DORH bacio u smeće naših 1,3 milijuna eura!

Vještačenje je koštalo 1,3 milijuna eura i trajalo više od godine dana. Također, poticaj je bilo i prihvaćanje Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) tužbe Ivice Todorića protiv Republike Hrvatske oko preuzimanja Agrokora.

Zastupnica Karolina Vidović Krišto pitala je glavnu državnu odvjetnicu zašto Ivica Todorić nije optužen za manipuliranje bilancama te zašto nije optužen za utaju poreza zbog gradnje svoga dvorca kao poslovni objekt, a koristi ga u privatne svrhe.

– Što se tiče pitanja vezano za postupke protiv Ivice Todorića, osim ovih predmeta koje znate, postoje i drugi predmeti koji se vode. Imamo još uvijek u tijeku nekoliko predmeta koji se nalaze u fazi istraživanja. U tijeku su izvidi u šest predmeta i još nisu dovršeni i ne može se donijeti odluka. Imamo podignuto 15 optužnica koje su potvrđene protiv ukupno 54 osobe, još uvijek nemamo ni jednu presudu. S obzirom na složenost, na predmetima se radi i hoće li kakve odluke biti donesene, to ne mogu reći – kazala je Hrvoj Šipek.

Zašto nisu pozvani Plenković, Dalić i Marić?

Vidović Krišto također je pitala kako to da na Odbor nisu pozvani premijer Andrej PlenkovićMartina Dalić i Zdravko Marić.

Hrvoj Šipek kaže da imaju nekoliko predmeta koji su u fazi istraživanja i da se na njima radi i ne može prejudicirati odluke.

Vidović Krišto ju je pitala o kakvim izvidima govori kada je od svega prošlo i po deset godina. “Vi ste zaštitnica kriminala u Hrvatskoj”, dodala je.

Hrvoj Šipek je Stephenu Nikoli Bartulici (DP), na pitanje tko je odgovoran za debakl oko vještačenja, odgovorila da nije sudjelovala u donošenju odluka i izboru vještaka, ali da je u tijeku analiza i da je odgovorna kao čelnik jer je u dobroj vjeri poklonila povjerenje zamjenicima i ljudima koji rade na tome”, objavio je Večernji list.

Troje istražitelja mogli bi ‘pokopati’ Hrvoj Šipek

No, tjednik Nacional objavio je opširan tekst iz kojeg se može zaključiti da Hrvoj Šiček ne govori istinu te obmanjuje saborske zastupnike, jer je o brojnim skandaloznim manipulacijama oko skupo plaćenog propalog vještačenja morala puno toga znati. Cijela ta mutna priča u DORH-u traje, naime, već više godina, a sudeći prema Nacionalovim izvorima Zlata Hrvoj Šipek itekako je umiješana u cijeli ovaj veliki i skupi skandal.

Nacional je pisao, naime, o pritiscima vrha DORH-a i prijetnjama prema troje tužitelja iz afere Agrokor, koji su na vrijeme upozorili da je financijsko vještačenje  na sudu neodrživo, zbog čega su kasnije njih troje imali velikih problema.

Zbog velikog javnog interesa, ali i ignoriranja ove velike afere u mnogim medijima, tekst Nacionala ovdje u većem dijelu prenosimo:

”Nacional je doznao šokantne, dosad nepoznate detalje skandala u Državnom odvjetništvu povezanog s aferom Agrokor, koji su uspjeli ostati nedostupni javnosti samo zato što su bili zaštićeni kao službena tajna.

Ti detalji snažnije no ikad bude sumnju da su nepoznati pojedinci iz Vlade premijera Andreja Plenkovića izvršili pritisak na Dražena Jelenića i Zlatu Hrvoj Šipek, koji su obnašali ili još obnašaju funkciju glavnog državnog odvjetnika, s ciljem da tijekom rada Vlade na rješavanju krize u Agrokoru osnaže i ubrzaju pravni pritisak na njegove vodeće ljude. Vlada je, štoviše, angažman DORH-a na tom predmetu posebno dodatno financirala izravno iz državnog proračuna, mimo službenog godišnjeg budžeta.

Ta dramatična zbivanja, skrivena institutom službene tajne, pomažu shvatiti zašto je DORH morao privremeno povući optužnicu u tom predmetu. U središtu tih zbivanja su Mirela Alerić Puklin, Danijela Paić i Ivan Glavić, troje istražitelja Državnog odvjetništva koji su operativno radili na procesuiranju i pripremi optužnice u aferi Agrokor.

Upozoravali na nepravilnosti, zato su i stradali

U više navrata oni su pismeno upozoravali svoje neposredno nadređene unutar DORH-a na pravno neodržive nepravilnosti u radu na tom slučaju. Ponajprije da je financijsko vještačenje naručeno u svrhu razumijevanja spornih zbivanja u Agrokoru na sudu neodrživo. Sva ta pismena upozorenja trebala bi se nalaziti unutar službenog spisa tog predmeta.

Spomenuti istražitelji bili su potpuno isključeni iz odlučivanja o tome kome će se povjeriti najvažniji postupak u tom predmetu, a to je financijsko vještačenje na kojem počiva cijela optužnica, a zbog čije je neodrživosti na sudu DORH morao privremeno povući tu optužnicu na ozbiljnu doradu.

Upozorenja priložili u spis predmeta

Oni su ta svoja upozorenja sastavili u pismenoj formi i priložili ih u spis predmeta, isključivo kako bi ostavili materijalni dokaz da su na vrijeme upozoravali na nepravilnosti tijekom tog postupka. Na taj potez odlučili su se zato što su njihova interna upozorenja nadređeni na više sastanaka potpuno ignorirali. Prvo upozorenje uložili su u spis nakon dramatičnog internog sastanka s nadređenima u DORH-u. Osim istražitelja koji su operativno radili na tom predmetu, tom su sastanku prisustvovali njihovi tada neposredno nadređeni kolege – Sani Ljubičić, Dinko Cvitan i Dražen Jelenić. Odluku o sastavljanju pismenog upozorenja donijeli su kada su shvatili da njihove sugestije nadređeni ignoriraju i da o sastanku nije sastavljen nikakav zapisnik.

Bilo je to u vrijeme kada su istražitelji doznali da je nalog za sporno vještačenje već bio donesen, ali samo vještačenje još nije bilo provedeno. Što znači da su istražitelji koji su operativno bili angažirani na tom slučaju, upozoravali vrh DORH-a na to da sporni vještaci nisu ni smjeli biti angažirani. Postavili su im više legitimnih pitanja za koja su znali da ih tijekom suđenja ima pravo postavljati i obrana Ivice Todorića.

‘Cvitan, Jelenić i Sani Ljubičić pozvali su istražitelje na ‘ispiranje mozga’, a kad su oni shvatili da se nije vodio zapisnik s tog sastanka, predali su pismeno upozorenje da je vještak Ismet Kamal u sukobu interesa’

Međutim, odgovore na ta pitanja od svojih nadređenih nisu dobili. Ali ni to nije sve. Ne samo da su ih nadređeni ignorirali, nego im je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek zaprijetila pokretanjem stegovnog postupka ako ne podignu optužnicu, unatoč svim detektiranim nepravilnostima u postupanju samoga DORH-a.

Hrvoj Šipek im prijetila

Tu šokantnu dramu koja se odvijala u DORH-u i koja baca sasvim novo svjetlo na blamažu s povlačenjem optužnice u aferi Agrokor, planira kao svoju obranu i službeno posvjedočiti Mirela Alerić Puklin, jedna od troje spomenutih istražitelja i donedavna zamjenica zagrebačkog Županijskog državnog odvjetnika koja je nakratko bila uhićena zbog sumnje u odavanje tajnih informacija bivšoj članici Uprave Agrokora Piruški Canjugi u kontekstu iste afere. Jedini razlog što to već nije i javno učinila jest njena obaveza čuvanja službene tajne. Ali ona se ima pravo braniti pa je i formalno zatražila oslobađanje od čuvanja službene tajne kako bi mogla izložiti svoju obranu.

Progovori li A. Puklin mnogi bi mogli ‘pasti’

Mirela Alerić Puklin, kako doznaje Nacional, planira iznijeti sva svoja saznanja o nevjerojatnim nepravilnostima koje su se odvijale u vrhu DORH-a, a njezino svjedočenje moglo bi dovesti do nesagledivih posljedica unutar DORH-a, pa čak i potezanja kaznene odgovornosti visokopozicioniranih pojedinaca unutar sustava.

O tomu izvor s neposrednim saznanjima o tom slučaju za Nacional kaže:

“Mirela Alerić Puklin prozvat će glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj-Šipek za odgovornost jer je od nje i njezinih dvoje kolega istražitelja koji su radili na spisu, Danijele Paić i Ivana Glavića, pod prijetnjom stegovnog postupka zatražila da preinače i dovrše optužnicu protiv Ivice Todorića, unatoč tome što su istražitelji od početka, još od vremena bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, upozoravali na to da Ismet Kamal i KPMG Poljska nisu ni smjeli biti angažirani i da će vještačenje koje je DORH platio 11 milijuna kuna pasti na sudu.

‘Odgovorna je upravo Hrvoj Šipek’

Zlata Hrvoj-Šipek izdala je nalog za stegovni postupak istražiteljima kako bi postupili točno onako kako je ona od njih tražila i time je preuzela na sebe odgovornost i za propuste koje su napravili njezin prethodnik Dražen Jelenić i tadašnja šefica ŽDO-a Sani Ljubičić, jer u spisu je sve bilo crno na bijelo”, rekao je za Nacional visoki pravosudni izvor.

Taj izvor kaže da je troje istražitelja koji su radili na predmetu Agrokor – Mirela Alerić Puklin, Danijela Paić i Ivan Glavić – bilo isključeno iz odlučivanja o tome kome će se povjeriti najvažniji postupak u tom predmetu, a to je financijsko vještačenje na kojem počiva cijela optužnica. Ovako izvor detaljno upućen u događanja u DORH-u objašnjava što je sve prethodilo povlačenju optužnice:

“Spis Agrokor radio se u vrijeme troje glavnih državnih odvjetnika – Dinka Cvitana, Dražena Jelenića i Zlate Hrvoj-Šipek – ali činjenica je da je svatko od njih imao isti obrazac. Istražitelji koji su neposredno radili na predmetu cijelo su vrijeme imali osjećaj, neovisno o tome što su se glavni državni odvjetnici mijenjali i što su svi troje karakterno drugačiji, kao da njima netko upravlja i kao da rade po diktatu. Pritom je Jelenić bio drugačiji po tome što je barem dopuštao raspravu i da kažu što misle. Kod ove, Zlate Hrvoj-Šipek, kod nje nema! Svih troje istražitelja koji su radili na spisu dobilo je nalog pred stegovni postupak da bi digli tu optužnicu. A bilo je jasno kao dan da će to vještačenje pasti. To nije bilo sporno.”

Zašto je Sani Ljubičić nakon svega postala EU tužiteljica?!

Nacionalovi izvori podsjećaju i na to da je u vrijeme kad je počela istraga u predmetu Agrokor, svime rukovodila tadašnja šefica zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva Sani Ljubičić.

“To je njezin spis i njezin proizvod. A ona je sada europska tužiteljica. Prvo su na spisu radile Mirela Alerić Puklin i Danijela Paić, onda se kasnije priključio Ivan Glavić i njih troje su radili na spisu kao zamjenici Sani Ljubičić, ali njih troje su bili potpuno isključeni iz odlučivanja o tome tko će raditi vještačenje. Do te mjere da nisu mogli ni prići tom dijelu podneska kad su dolazili raznorazni predstavnici. Znači, istražitelji koji su direktno radili na predmetu ne znaju ni je li bilo prikupljeno više ponuda ili je stigla samo jedna, od KPMG-a Poljska. Tko je angažiran, saznali su tek kad su dobili nalog koji je izdala Sani Ljubičić, a potpisao Ivan Glavić, i iz tog famoznog naloga vidjeli su tek ime Ismeta Kamala, šefa KPMG-a Poljska.

Shvatili da moraju ostavljati pisane tragove

Budući da nisu dobili nikakve druge informacije, počeli su ga guglati i u tom trenutku oni shvaćaju tko je ta osoba, da je on u najgorim trenucima, kad Agrokor kreće u provaliju od tri i pol milijarde kuna, kad počinju ti IPO troškovi koje je Todorić skrivao, da je u tom trenutku Ismet Kamal čelna osoba KPMG-a Hrvatska. Ne da je radio tamo, već je direktor KPMG-a Hrvatska. Tada istražitelji shvaćaju da se ne mogu drugačije zaštititi nego da počnu ostavljati pisane tragove. I zato počinju ostavljati upozorenja u spis. Ta upozorenja oni su poslali više puta, a prvi put u vrijeme Dražena Jelenića. Ali ugovor s KPMG-om Poljska već je bio potpisan”, priča taj izvor.

Taj izvor smatra i druge okolnosti koje su pratile slučaj nevjerojatnima. Tvrdi da su istražitelji, prije no što su napisali prvo pismeno upozorenje, bili pozvani na sastanak na kojem su s druge strane stola sjedili tada njihovi šefovi Sani Ljubičić, Dinko Cvitan i Dražen Jelenić.

‘Svi se mrze između sebe’

“Istražitelji su sjedili s jedne strane stola, a šefovi s druge. Imate osjećaj – da ugasite svjetlo, svi bi imali noževe u leđima koliko se mrze između sebe, ali kad su slizani u nekom interesu, onda im je interes samo da ove ispod sebe prikažu kao idiote. Znači, Jelenić, Cvitan i Sani Ljubičić, koji se ne mogu podnijeti, u tom su trenutku slizani jer cilj sastanka nije da se saslušaju argumenti istražitelja, već da ih se prikaže kao nesposobne idiote, kao kretene koji pričaju gluposti. Na tom sastanku nije se vodio ni zapisnik ni ništa. Kad su istražitelji shvatili da nema zapisnika, odlučili su napisati pismeno upozorenje. To je bilo u intervalu kad je nalog za vještačenje već bio donesen, ali samo vještačenje još nije provedeno. Dakle, istražitelji su najprije upozoravali vrh DORH-a da ti vještaci nisu ni smjeli biti angažirani”, tvrdi izvor iz pravosudnih krugova.

No pravi trenutak istine nastao je nakon što su napokon stigli nalaz i mišljenje iz KPMG-a. Reakciju istražitelja Nacionalov izvor opisuje ovako:

”Zlata Hrvoj Šipek sada prodaje fore’

“Kad je taj nalaz došao, istražitelji se primaju za glavu. Pitajte bilo koga od stručnjaka, to je vještačenje naprosto loše. Na stranu sad i sukob interesa i sve, samo kad pogledate taj dokument, u njemu se može uočiti niz propusta. Samo jedan detalj, oni su išli na zaokruživanje brojki. Pa nema u kaznenom postupku zaokruživanja. Sto tisuća kuna manje – više. Pa to mora biti u lipu točno. Drugo, taj je nalaz fragmentaran, kao da su čupani dijelovi, kao da je uglavljen neki komad koji njima paše, ali očito je da se to mora nadovezivati na nešto drugo. Da ne govorimo o tome da Ismet Kamal doslovno piše kako je, primjerice, analizirao nekih 19 računa i na temelju tog prosjeka zaključio da je svih ostalih 20 tisuća računa sporno. Pa zamislite da s tim izađete pred sud, razapeli bi vas. Kad su to sve vidjeli, istražitelji su ponovno pismeno svojim šefovima naveli što sve s vještačenjem ne valja i zašto je loše. Jer su se bojali za sebe. To su napisali prije nego što je sjeo račun. To su ostavili kroz A spis, A dokument državnoodvjetničke uprave.

Znači, ne može nitko reći da to nije vidio, kao što Zlata Hrvoj-Šipek prodaje fore u ovom drugom predmetu. Znate kako to ide? Čelnik čelniku piše. Znači, županijski državni odvjetnik dostavlja glavnom državnom odvjetniku dokument koji formalno pišu njegovi zamjenici, ali on ga potpisuje. I piše ‘na ruke glavnog državnog odvjetnika’. Ne može ona reći: ja to nisam vidjela. To bi onda značilo da nije čitala. Zar najvažniji predmet u državi nisi čitala? Pa imala si pročitati sve dokumente prije, kako si došla na sastanak i donijela odluku da istražiteljima treba izdati nalog za stegovni postupak?” pita se Nacionalov izvor…

Iz svega navedenog može se zaključiti da Karolina Vidović Krišto s razlogom tvrdi da je glavna državna odvjetnica zaštitnica kriminala u Hrvatskoj.

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika s nacional.hr