VIDEO: Studenti Filozofskog tvrde da se na DAN sjećanja NIŠTA NIJE DOGODILO, da je to dan kao i svaki drugi! VIDEO: Studenti Filozofskog tvrde da se na DAN sjećanja NIŠTA NIJE DOGODILO, da je to dan kao i svaki drugi!
TweetEmailPrint ‘Želimo da se više ne odvajaju Hrvati i Srbi. Da svi zajedno idu u razred i da nema više razlike”, poželjeli su djevojčice... VIDEO: Studenti Filozofskog tvrde da se na DAN sjećanja NIŠTA NIJE DOGODILO, da je to dan kao i svaki drugi!


‘Želimo da se više ne odvajaju Hrvati i Srbi. Da svi zajedno idu u razred i da nema više razlike”, poželjeli su djevojčice i dječaci srpske nacionalnosti u Vukovaru 2012. godine. No, ni pet godina kasnije situacija se nije promijenila. U svim školama u Vukovaru i dalje se djeca dijele po hrvatskom i srpskom nastavnom programu, upozorila je Karolina Vidović Krišto

Gotovo sve vijesti na radiju i televiziji su zadnjih par dana počinjale s Vukovarom, no gotovo nitko od onih koji su objavljivali sive protokolarne informacije nije zagrebao ispod površine i ispričao srž priče o izmučenom gradu i ljudima koji tamo žive.

Pravo osvježenje je, stoga, bilo gostovanje novinarke Karoline Vidović Krišto u emisiji Dobro jutro Hrvatska te njezino podsjećanje na ono što su vukovarski učenici poželjeli kao najveću želju svome gradu, još 2012. godine.

U emisiji je prikazan kratki isječak snimljen 2012. ispred jedne vukovarske škole, te razgovor s djecom, uglavnom srpske nacionalnosti. Novinarka ih je upitala što bi poželjeli Vukovaru, da imaju čarobni štapić, odnosno da su u poziciji moći te da mogu mijenjati neke stvari.

”Siromašnima bi pomogli, izgradili im kuće i da se više ne odvajaju Hrvati i Srbi. Da svi zajedno idu u razred i da nema više razlike”, rekli su djevojčice i dječaci srpske nacionalnosti u Vukovaru 2012. godine.

Iz priloga se vidi da je najveća želja malih Vukovarki, s kojima je razgovarala novinarka HTV-a, bila je da se djeca više ne razdvajaju po nacionalnosti.

No, ni pet godina kasnije situacija se nije promijenila. U trima osnovnim školama i u sve četiri srednje škole u Vukovaru i dalje se djeca dijele po hrvatskom i srpskom nastavnom programu, pojasnila je Karolina Vidović Krišto, novinarka HRT-a, u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

”U tim odvojenim razredima svi predmeti, osim hrvatskog jezika se predaju na srpskom jeziku i na ćirilici. I nije posve jasno kakvu povijest uče. Smisao manjinske politike i Erdutskog sporazuma je integracija, a ne segregacija. Najpogubnija je segregacija. Moramo napomenuti kako mnoge društvene znanosti i politika pitanje nacije razvodnjavaju. Po pitanju nacija najpreciznija je geografija. Hrvatska je nacionalna država i jedno od obilježja nacionalne države je nacija, koju čine svi državljani te zemlje, bez obzira na narodnost. Kad govorimo o Srbima u Hrvatskoj tu su uglavnom državljani Republike Srbije koji su u posjeti Hrvatskoj, a svi državljani Hrvatske su Hrvati bez obzira na njihovu narodnost”, istaknula je Vidović Krišto.

Podsjetila je potom na rezultate nedavno provedenog PISA istraživanja po kojemu su ponajbolje rezultate iz uspješnosti obrazovanja ostvarili učenici iz Singapura.

”Kada su voditeljicu istraživanja u Singapuru upitali kako objašnjava tako dobar uspjeh, ona je navela da kod mlađe djece snažno razvijaju pripadnost naciji”, navela je Vidović Krišto.

Potom je u emisiji prikazan prilog snimljen ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu, iz kojeg se jasno vidi da se pripadnost naciji u Hrvatskoj ne razvija, već da neki, prema svemu sudeći, sve čini kako bi Hrvati zaboravili na svoju povijest!

Karolina Vidović Krišto, novinarka HTV-a, pitala je studente Filozofskog fakulteta u Zagrebu znaju li što se to u novijoj hrvatskoj povijesti dogodilo 18 studenoga.

Dan kao i svaki drugi.  Ništa se nije dogodilo. Ništa o tome nismo učili. Ne možemo se sjetiti. Doista ništa se nije dogodilo”, odgovorilo je desetak studenata Filozofskog fakulteta s kojima je razgovarala novinarka HTV-a!

”Na tom se fakultetu obrazuju naši budući povjesničari”, komentirala je Vidović Krišto katastrofalno neznanje studenata, budućih profesora!

Podsjetila je potom da su mnogi mediji nedavno pisali da su na tom fakultetu studenti proslavili stotu godišnjicu Oktobarske revolucije, kojom je uspostavljena komunistička diktatura u kojoj su ubijeni milijuni ljudi.

Za stotu obljetnicu uspostave krvavog totalitarizma itekako, dakle, znaju i slave ju, no za Vukovar ih nije briga!

Cijeli prilog možete pogledati OVDJE.