VOJVOĐANSKI HRVATI u ZAGREBU: Molimo vas, pomozite nam da opstanemo na svom ognjištu! VOJVOĐANSKI HRVATI u ZAGREBU: Molimo vas, pomozite nam da opstanemo na svom ognjištu!
TweetEmailPrint ”Kada radimo zajedno i kada smo ponizni, nijedan cilj nam nije neostvariv. Drago mi je vidjeti mnogo djece u povorci, što daje nadu... VOJVOĐANSKI HRVATI u ZAGREBU: Molimo vas, pomozite nam da opstanemo na svom ognjištu!


”Kada radimo zajedno i kada smo ponizni, nijedan cilj nam nije neostvariv. Drago mi je vidjeti mnogo djece u povorci, što daje nadu da će se hrvatska zajednica u Vojvodini i dalje razvijati”, istaknuo je Zvonko Milas, koji je od bandaša i bandašice primio blagoslovljeni kruh, tijekom  proslave Dužijance u Zagrebu

Na pravu  ‘poslasticu za turiste’ naišli su danas brojni strani gosti koji su se oko podneva našli na zagrebačkom Kaptolu ili na Trgu bana Jelačića. Prisustvovali su, naime, jedinstvenoj Dužijanci – živopisnoj stoljetnoj proslavi završetka žetve bunjevačkih Hrvata, koja se po prvi puta u svojoj 108 godina dugoj povijesti, održavala ovaj vikend izvan Subotice, u gradu Zagrebu.

Kinezi, Korejci, Skandinavci i ostali… stajali su u redu kako bi napravili ‘selfi’ ispred fijakera s bijelim konjima te djevojkama i mladićima u prekrasnim narodnim nošnjama, koji su sjedili u svečano urešenim kočijama ispred zagrebačke prvostolnice. Glasno su pljeskali nakon svake pjesme koje su ispred katedrale izvodili brojni KUD-ovi iz Bačke i Srijema da bi kasnije slijedili povorku sve do Trga bana Jelačića, gdje je održan središnji program ovogodišnje Dužijance.

”Prisustvujete središnjoj proslavi završetka žetve, koja se inače održava u Subotici. Ovom slavlju prethodili su istinski radovi u polju, odnosno takmičenje u košnji, koje je održano prije nekoliko tjedana”, ispričao nam je kosac Petar Tikvicki iz Subotice, koji je ove godine osvojio drugo mjesto u konkurenciji 26 kosačkih ekipa.

S njim u timu sudjelovala je i njegova kćer Ivana Tikvicki, risaruša, koja kupi žito iza svog oca. Žiri je, kažu, ocjenjivao tko najbrže i najljepše kosi. Petar Tikvicki pojašnjava da je njima – bunjevačkim Hrvatima, itekako važno da se tradicija održi i poštuje, ali i da Hrvati iz Vojvodine budu povezani s maticom zemljom, Republikom Hrvatskom.

‘Bitno je da se ne zaboravi što su naši korijeni i kultura. Što se mene tiče, Dužijanca bi se mogla svake godine održavati u Zagrebu”, ispričao nam je doprvak u košnji.

Među brojnim turistima, dojmljivu povorku pomno je pratila i Biljana Poljaković Popović, dama koja je rođena u Subotica, a koja već godinama živi i radi u Zagrebu – u posudionici narodnih nošnji u Ulici baruna Trenka. I ona i njezin suprug bili su odjeveni u bunjevačke nošnje. Gospođa Poljaković Popović  haljinu je ukrasila jedinstvenom perlicom od slame (ručno izrađeni cvijet od vlati posebne slame).

Središnji dio proslave Dužijance održan je malo kasnije na pozornici i ispred nje, na Trgu bana Jelačića. Bernardica Ivanković, koja je narodski spontano i tečno vodila program, objasnila je prisutnima da je suština Dužijance zahvala Bogu na novom žitu i završetku žetve, ali i pohvala čovjeku i njegovom radu.

”Ovo je za nas veliki dan radosti, a to se vidi i po najsvečanijim nošnjama koje su sudionici odjenuli, po pomno ukrašenim fijakerima i najljepšim konjima koji sudjeluju u svečanosti. Želimo i ovaj puta da nam žito bude čisto kao voda i tusto kao mekinja.”, rastumačila je rječita Bunjevka, koja je potom pozvala Zvonka Milasa, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, te Jelenu Pavičić Vukičević, zamjenicu gradonačelnika Bandića, da prime blagoslovljeni kruh od bandaša i bandašice.

Okupljenima se potom obratio mons. dr. Andrija Anišić iz Subotice, u ime udruge Dužijanca, koji je naglasio da su presretni što su u glavnom gradu Hrvatske mogli pokazati dio slavlja svoje Dužijance.

”Željeli smo posvjedočiti da smo vjerni Bogu i Katoličkoj ckrvi i svom hrvatskom narodu. Vjerujem da smo to i pokazali danas. ”, kazao je vlč. Anišić te se zahvalio kardinalu Bozaniću i Hrvatskoj biskupskoj konferenciji što ih godinama podržavaju, te Vladi Republike Hrvatske, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH i svim ostalim institucijama koje su omogućile da budu tri dana u Zagrebu i da pokažu Zagrepčanima i njihovim gositma kako čuvaju i koliko vole svoje blago.

”Želimo vas zamoliti da budete s nama, jer želimo ostati na svom ognjištu i opstati kao zajednica. Svjesni smo da to ne možemo bez vaše podrške. Zato vas molimo, pomozite nam!”, zamolio je vlč. Andrija Anišić.

Sličnu zahvalu Hrvatskoj uputio je i dr. Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Srbije.

Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević, se u ime Milana Bandića i u svoje ime zahvalila gostima te je istaknula da je velika čast i privilegija družiti se s bunjevačkim Hrvatima.

”Grad Zagreb ima otvorena vrata za sve i kao grad iznimno smo počašćeni što smo mogli prisustvovati žetvenim svečanostima bunjevačkih Hrvata. Ti običaji svjedoče da je Vojvodina i hrvatska, kao što je i mađarska, koliko god to neki negirali”, istaknula je zamjenica gradonačelnika Zagreba.

Zvonko Milas, tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH te posebni izaslanik premijera Plenkovića i predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića, naglasio je da aktualna Vlada jako puno radi na poboljšanje  statusa i položaja Hrvata koji žive u Srbiji, ali i na jačanju njihove povezanosti s maticom Hrvatskom.

”S ponosom ističem da je Vlada RH poduzela velike korake u smjeru povezivanja i zbližavanja Hrvata izvan Hrvatske. Veseli me da su moji sugrađani i turisti imali priliku vidjeti ovu raskošnu manifestaciju. Pozivam vas na još veće zajedništvo i suradnju, jer se pokazalo da kada radimo zajedno i kada smo ponizni, nijedan cilj nam nije neostvariv. Drago mi je vidjeti mnogo djece u povorci, što nam daje nadu da će se hrvatska nacionalna zajednica u Vojvodini i dalje razvijati”, naglasio je Zvonko Milas, te dodao da je sretan što od ove akademske godine postoji posebna upisna kvota na Sveučilištu u Zagrebu za predstavnike hrvatske manjine u inozemstvu i hrvatskoga iseljeništva.

”Želim vas sve pozvati da potaknete naše mlade da iskoriste ovu mogućnost, da steknu kvalitetno obrazovanje i još se više povežu s Hrvatskom. Hoću vam najtoplije zahvaliti što ste nam u Zagreb prenijeli dašak jedinstvenog kulturnog blaga koje baštinite od svojih predaka, a koje je integralan i vrlo važan dio ukupne hrvatske baštine, bilo da je riječ, o plesu, pjesmi ili prekrasnim narodnim nošnjama”, zaključio je državni tajnik Milas.

Na kraju manifestacije, voditeljica programa pozvala je prisutne da se uključe u Bunjevačko kolo, koje su vojvođanski Hrvati potom zaplesali na Trgu bana Josipa Jelačića.

Zanimljivo je i da su se brojni strani turisti raspitivali o sadržaju i suštini prelijepe priredbe kojoj su svjedočili. Tako su i Timothy Gabriel, te njegova supruga Suzanne Gabriel, s otočića Beuia na Karibima, upitali na engleskom gore potpisanog novinara o čemu se radi, te kakva je to manifestacija.

Zanimalo ih je održava li se u svakom hrvatskom mjestu ovako bogato slavlje završetka žetve… Kada smo im pojasnili da prisustvuju slavlju koje su za Zagrepčane i njihove goste po prvi puta u povijesti priredili Hrvati iz Vojvodine, odnosno Srbije, zamolili su nas da im, kada objavimo tekst, pošaljemo link, da priču prevedu te tako doznaju baš sve detalje o manifestaciji koja ih je toliko zainteresirala (duže od sat vremena stajali su na podnevnoj žegi na Trgu bana Jelačića i upijali živopisne boje i zvukove s pozornice).

Timothyu i Suzanne obećali smo poslati link, čim priču objavimo.

Foto: Marija Pušić; arhiva Dužijance