Za listu Fokusa glasalo više od 47.700 birača; opcije s puno manje glasova dobile više mandata! Za listu Fokusa glasalo više od 47.700 birača; opcije s puno manje glasova dobile više mandata!
TweetEmailPrint Pravi test za stranku Fokus bit će sljedeći lokalni izbori. Ova je stranka najveće uspjehe ostvarila, podsjetimo, upravo u lokalnim sredinama: Svetoj Nedjelji,... Za listu Fokusa glasalo više od 47.700 birača; opcije s puno manje glasova dobile više mandata!


Pravi test za stranku Fokus bit će sljedeći lokalni izbori. Ova je stranka najveće uspjehe ostvarila, podsjetimo, upravo u lokalnim sredinama: Svetoj Nedjelji, Samoboru, Dugom Selu…, gdje dosta uspješno služe građanima koji su ih izabrali

”Zahvaljujem se svima koji su glasali za koaliciju Fokus-Republika, vas oko 47 500 (47.712 je točan broj . op.a.)! To nije malen broj glasova i dobar je zalog za budućnost, a više je i od nekih opcija koje su dobile veći broj mandata zahvaljujući izbornom sustavu. Fokus je potvrdio parlamentarni status što je bio naš glavni cilj i potvrda našeg dosadašnjeg rada. Čestitam HDZ-u na relativnoj pobjedi na ovim izborim”, napisao je danas na svom Facebook profilu Davor Nađi, predsjednik stranke Fokus.
Dodao je, na kraju objave, da se posebno zahvaljuje biračima koji su mu preferencijalno dali glas. Dobio je 3385 preferencijskih glasova, što ne bi trebalo čuditi jer je bio nositelj liste Fokusa i Republike u Šestoj izbornoj jedinici – u kojoj i inače ostvaruju najbolje rezultate.

Zasad služe građanima

Prema broju osvojenih glasova Fokus može biti zadovoljan. Imaju, s druge strane, pravo biti frustrirani zbog nakaradno prekrajanih izbornih jedinica (onako kako odgovara vladajućima) i nepravednog izbornog sustava – jer su neke stranke s toliko glasova koliko je osvojila koalicija Fokusa i Republike – dobivale komotno po tri mandata.
No, novi pravi test za stranku Fokus bit će sljedeći lokalni izbori. Ova je stranka najveće uspjehe ostvarila, podsjetimo, upravo u lokalnim sredinama: Svetoj Nedjelji, Samoboru, Dugom Selu…, gdje dosta uspješno (barem zasad) služe građanima koji su ih izabrali.

HDZ osvojio manje glasova od Rijeke pravde i Možemo

Još jedan kuriozitet jučer održanih izbora jest da je njihov relativni pobjednik HDZ osvojio manje glasova od zbroja glasova koalicije Rijeke pravde i stranke Možemo: HDZ je zaokružilo točno 729.864 birača, a dvije lijeve liste njih 731.750. No prvi su osvojili 61 mandat, a drugi ukupno 52.
Posljedica je to D’Hondtove metode koja se koristi za pretvaranje broja glasova u broj mandata – ona uvijek veću prednost daje relativnom pobjedniku, a u 9 od 11 izbornih jedinica to je upravo HDZ, piše Tportal.
FOTO: Screenshot videosnimke; preslika s index.hr; preslika s FB profila Davora Nađia