Zašto dijete koje je izgubilo svijest pregled čeka do 2024.?! Zašto šefovi odjela rade i privatno? Beroš šuti Zašto dijete koje je izgubilo svijest pregled čeka do 2024.?! Zašto šefovi odjela rade i privatno? Beroš šuti
TweetEmailPrint ”Hoće li netko odgovarati zbog skandala na KBC-u Rebro? Zašto se hrvatske bolnice ne izbore za međunarodne akreditacije kvalitete i zar nije sramotno... Zašto dijete koje je izgubilo svijest pregled čeka do 2024.?! Zašto šefovi odjela rade i privatno? Beroš šuti


”Hoće li netko odgovarati zbog skandala na KBC-u Rebro? Zašto se hrvatske bolnice ne izbore za međunarodne akreditacije kvalitete i zar nije sramotno da niti jedna bolnica nema akreditaciju, kao potvrdu kvalitete? Zašto hrvatski novinari ne mogu dobiti odgovore na pitanja o propustima tijekom pandemije, o ogromnom višku cjepiva, o milijunima doza koje se uništavaju te o drugim pitanjima vezanim uz pandemiju? Što to odgovorni kriju od javnosti? Zar je uvedena cenzura”, upitali smo Ministarstvo zdravstva u dva navrata. Još šute

Djevojčica se iznenada onesvijestila. Njezini udomitelji bili su prestravljeni, no najveći šok su doživjeli doznavši kada tek mogu na pregled kod specijaliste. Dijete koje je izgubilo svijest nije, naime, kod neuropedijatra naručeno ovaj mjesec, nije naručena ni ovo ljeto, ni ovu jesen, čak ni ove godine! U bolnici na zagrebačkom Rebru primit će ju tek u siječnju 2024. godine!

U neko normalno vrijeme bila bi to udarna vijest, nakon koje bi se javno ispričali resorni ministar i ravnatelj bolnice te bi obojica ponudili, ili podnijeli ostavke.

Bešćutno prema bolesnoj djeci

No, u Hrvatskoj, gdje mrtva tijela mjesecima leže na podu bolnice, gdje bolesnici umiru zaboravljeni na bolničkom hodniku, gdje dvije bolesnice zajedno spavaju u istom krevetu…, sramotno i bešćutno postupanje liječnika, odnosno zdravstvenog sustava, prema bolesnoj djeci – postaje, izgleda, ‘normalno’.

Tako se odgovorni u Ministarstvu zdravstva nisu udostojili ni osvrnuti  na novinarska pitanja koja smo im još 16. svibnja pa ponovno 19. svibnja poslali o gore opisanom skandalu:

”Od Marine Novaković Matanić, predsjednice Udruge za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata Dignitas, doznao sam da je njena udomljena djevojčica prošli tjedan iznenada pala u nesvijest, nakon čega su u strahu brzo tražili liječničku pomoć; šokiralo ih je kada je djevojčicu neuropedijatar na zagrebačkom KBC Rebro na pregled naručio tek u siječnju 2024. godine?! Zar je moguće da se sustav tako bešćutno odnosi i prema najmlađima; prema djetetu koje je izgubilo svijest? Hoće li odgovorni ispitati ovaj skandalozan slučaj? Hoće li netko odgovarati zbog ovog skandala na KBC-u Rebro?

Beroš obmanuo predstavnike pacijenata

Broj uputnica za pregled kod dječjeg psihijatra porastao je za 300 posto, bilježimo i veliki porast pokušaja suicida kod djece i mladih, no unatoč tome u Hrvatskoj i dalje nemamo ni približno dovoljno kreveta u psihijatrijskoj bolnici za djecu, pa čak ni za one koji su pokušali suicid; nemamo ni psihijatara, ni psihologa, zbog čega su veliki redovi djece s mentalnim teškoćama čak i u privatnim poliklinikama? Što odgovorni u Ministarstvu zdravstva poduzimaju u vezi s ovim problemom?

Ugledni aktivist i predsjednik jedne udruge pacijenata (M. D. – podaci poznati uredništvu) te član radne skupine za izradu novog zakona o zdravstvu ispričao mi je da su predstavnici pacijenata u radnoj skupini inzistirali da se u novi zakon unese i odredba da je zabranjeno miješanje privatne i javne prakse za osobe na vodećim pozicijama u javnom zdravstvu, odnosno da se zabrani da voditelji odjela rade u privatnim poliklinikama. Predstavnici Ministarstva zdravstva i ministar Beroš najprije su taj prijedlog (tobože) podržavali, no na javnom predstavljanju prijedloga novog zakona ministar Beroš je taj dio potpuno izbacio(!) na zgražanje predstavnika pacijenata koji su im, prema svemu sudeći, poslužili samo kao ‘paravan’. Kako to komentirate?

Iz plaća izdvajamo za zdravstvo, a moramo privatniku

I predsjednica Udruge za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata Dignitas, Marina Novaković Matanić, ističe da se mora zabraniti rad šefovima bolničkih odjela u privatnim poliklinikama, jer pacijenti koji velik iznos iz plaća izdvajaju za javno zdravstvo prisiljeni su zbog dugih listi čekanja ići u privatne poliklinike te tako ponovno platiti već plaćenu uslugu. Zašto u Ministarstvu zdravstva potpuno ignoriraju ovaj zahtjev više udruga pacijenata? Kome se nastoji pogodovati na štetu pacijenata, premda bi reforma zdravstva trebala biti usmjerena prema pacijentima?

Gdje je nestala reforma zdravstva? Liječnici su nakon prosvjeda dobili više plaće, no zdravstvena usluga se i dalje srozava, odnos prema pacijentima je sve gori, tvrde udruge pacijenata. Zašto se ne nastavi reforma usmjerena na pacijente? Zar je s povećanjem plaća liječnicima završila dugo iščekivana reforma zdravstva?

Zašto se hrvatske bolnice ne izbore za međunarodne akreditacije kvalitete? Zar nije sramotno da niti jedna bolnica u Hrvatskoj nema međunarodnu akreditaciju, kao potvrdu vrhunske kvalitete?

I zadnju vrhunsku bolnicu su uništili

Zar nije tužno da je i jedina bolnica koja je imala akreditaciju – Dječja bolnica Srebrnjak, u međuvremenu izgubila tu akreditaciju – zbog sustavnog uništavanja te bolnice te uništavanja dragocjenog EU projekta za koji je Hrvatska prije nekoliko godina dobila gotovo pola milijarde kuna? Osjeća li se ministar Beroš odgovornim za tu skandaloznu činjenicu?

Zašto hrvatski novinari ne mogu dobiti odgovore na pitanja o eventualnim propustima koji su se dogodili tijekom pandemije, o ogromnom višku cjepiva, o milijunima doza koje se uništavaju te o drugim pitanjima vezanim uz pandemiju koja je nedavno službeno završila: novinari Telegrama prije nekoliko tjedana tražili su detaljne podatke o količinama cjepiva i dosadašnjim troškovima, ali iz resora ministra Vilija Beroša je stigao odgovor da, prije nego pošalju odgovore, Ministarstvo smatra da najprije moraju provesti test razmjernosti i javnog interesa?

Novinarka N1 televizije nedavno je dogovorila intervju s voditeljem Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Bernardom Kaićem, no naknadno je saznala da su mu u Upravi zabranili da govori o covidu?!

Što to i zbog čega odgovorni kriju od hrvatske javnosti, vezano za pandemiju i vezano za cjepiva? Zar je uvedena cenzura, kada je u pitanju tematika vezana uz pandemiju?”, stoji u novinarskom upitu kojega smo u dva navrata poslali Ministarstvu zdravstva, no na kojega još nismo dobili odgovore.

Pravobraniteljica: Stalno upozoravamo, no ništa više ne možemo učiniti u korist djece

Budući su nas ignorirali, upit o sramotnom odgađanju liječničkog pregleda potencijalno ozbiljno bolesnog djeteta, poslali smo pravobraniteljici za djecu:

”Može li Pravobraniteljica nešto učiniti u vezi s konkretnim slučajem, ali i u vezi s drugim slučajevima kada djeca, pa i ozbiljno bolesna, moraju na liječnički pregled čekati po 8, 9, 10 mjeseci ili duže? Što će Pravobraniteljica za djecu učiniti u vezi s ovim nehumanim postupanjem prema djeci? Kome će se obratiti i što će poduzeti?”, stoji u našem upitu.

”Konkretan slučaj koji navodite, ne možemo komentirati. No, udomiteljicu djevojčice upućujemo da se obrati našem Uredu radi našeg postupanja na temelju djelokruga i načina rada koji proizlazi iz Zakona o pravobranitelju za djecu.

Na problem dugotrajnog čekanja na ostvarivanje zdravstvene usluge i problem nedostupnosti određenih stručnjaka u području zaštite zdravstvenih prava djece kontinuirano upozoravamo u godišnjim izvješćima o radu pravobraniteljice za djecu, kao i raspravama koje se odnose na standard zdravstvene zaštite djece u našem društvu.

U slučajevima u kojima imamo saznanje da dijete mora dugo čekati na pregled ili mu je uskraćena usluga na koju ima pravo iz obveznog zdravstvenog osiguranja, obraćamo se Ministarstvu zdravstva, a prema procjeni i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje preporukom o potrebi njihovog nadležnog postupanja o kojemu tražimo izvješće.

Osim upozorenja, preporuka i ukazivanja na problem nemamo mehanizme kojima bismo mogli direktno i u konkretnom slučaju utjecati na promjenu ove situacije u korist djece”, stoji u odgovorima koje smo primili od Pravobraniteljica za djecu, Helence Pirnat Dragičević, dipl. iur., a koje ćemo proslijediti i udomiteljici djevojčice te čelnici Udruge za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata Dignitas, koja nas je i upozorila na skandal.

I dalje ćemo od ministra Beroša i njegovih suradnika tražiti odgovore na gore navedena pitanja, a poduzet ćemo i druge korake koji nam stoje na raspolaganju kako bi odgovorne ‘potaknuli’ da odgovore na relevantna pitanja te da primjereno reagiraju na skandale i propuste u javnom zdravstvu.

FOTO: Screenshot videosnimki

Tekst je dio projekta ‘Uništavaju li javno zdravstvo planski u korist privatnih poliklinika i kako će se siromašni liječiti?’, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – Agencije za elektroničke medije

‘Dijete nam je palo u nesvijest, neuropedijatar će ju pregledati tek u siječnju 2024. Strašno!’