Zašto svi mirno gledaju kako nas HEP dere? Bez prosvjeda neće biti promjena u KORUMPIRANOJ RH Zašto svi mirno gledaju kako nas HEP dere? Bez prosvjeda neće biti promjena u KORUMPIRANOJ RH
hoće li se nezadovoljstvo i bijeda preliti ulicama:

Zašto svi mirno gledaju kako nas HEP dere? Bez prosvjeda neće biti promjena u KORUMPIRANOJ RH

Hrvatska 21. kolovoza 2022. D.K.

TweetEmailPrint ”HEP, koji je pod potpunom državnom kontrolom baš kao i INA, dere svoje kupce – poduzetnike, koji su dobili nekoliko puta veće račune,... Zašto svi mirno gledaju kako nas HEP dere? Bez prosvjeda neće biti promjena u KORUMPIRANOJ RH


”HEP, koji je pod potpunom državnom kontrolom baš kao i INA, dere svoje kupce – poduzetnike, koji su dobili nekoliko puta veće račune, pa im prijete otpuštanja radnika i zatvaranje biznisa”, upozorava Telegram.hr-a. Članovi Udruge Glas poduzetnika su, pritisnuti krajnje nepravednim poskupljenjima, ovih dana najavili konkretne prosvjede. Lani su pokazali da ih treba shvatiti ozbiljno…

”Zašto svi mirno gledaju kako državni HEP dere poduzetnike usred inflacije, a mlati milijarde kuna profita?

Otkad je došlo do snažnog porasta cijene benzina svi su postali strašno ljuti na Mađare koji vode glavnu riječ u upravljanju Inom. Smišljaju se modeli kako naftnu kompaniju ponovno “vratiti u hrvatske ruke”, jer bi tada valjda situacija bila povoljnija za hrvatske potrošače.

Predlažu se dodatni porezi na takozvane ekstraprofite koje Ina ostvaruje, iako pola dobiti završava u državnom proračunu, s obzirom na to da je i Republika Hrvatska vlasnik otprilike pola dionica. No, istovremeno, HEP koji je pod potpunom državnom kontrolom, isto tako dere svoje kupce – poduzetnike, koji su dobili nekoliko puta veće račune, pa im prijete otpuštanja radnika i zatvaranje biznisa”, primjećuje Marko Repecki, kolumnist Telegram.hr-a.

Repecki se tako nadovezao na lucidnu objavu Stipe Petrine, načelnika Primoštena, ali i jednog od najpoznatijih hrvatskih  boraca protiv korupcije, korumpiranog pravosuđa i nepravde.

Petrina je, podsjetimo, prije par dana neizravno pozvao hrvatske građane da izađu na ulice i prosvjeduju protiv sramotnih poskupljenja HEP-a, ustvrdivši da će u suprotnom Hrvatska propasti, a Hrvati nestati.

Načelnik Primoštena objavio je na društvenim mrežama preslike računa koji pokazuju ogromnu razliku u iznosu potrošnje struje za prošli mjesec u odnosu na isto razdoblje lani.

”Ako se u nekoj ozbiljnoj državi cijena električne energije bez razloga poveća za preko 350 posto  ta ” ozbiljna država ” osuđena je na propast. Vidite račun za srpanj 2021. i RAČUNE za srpanj 2022. UŽAS!!!
Za sada su ova i ovakva povećanja za jedinice lokalne samouprave, a što će biti od 1. 10. 2022. kada bude povećanje za kućanstva? Neka nam se Bog smiluje kada već ne znamo “izaći na ulice”. Ako ovo nije itekako ozbiljan i opravdan razlog, uistinu ne znam što mi kao država/građani očekujemo u budućnosti?”, napisao je Petrina, a njegova objava brzo se proširila društvenim mrežama.
Članovi Udruge Glas poduzetnika su, pritisnuti nepodnošljivim i krajnje nepravednim poskupljenjima energenata, ovih dana najavili nove velike prosvjede – ako Vlada pod hitno ne intervenira i olakša preživljavanje poduzetnicima.
Glas poduzetnika je, podsjetimo, početkom veljače prošle godine organizirao veliki prosvjed na Trgu bana Jelačića, na kojem su se okupile na tisuće nezadovoljnih građana. Tada se udruga koju vodi Hrvoje Bujas nametnula, praktički, kao glavni oponent otuđenoj i odnarođenoj vladajućoj kasti (što i nije bilo naročito teško uz tako impotentnu oporbu).
Bez žestokih prosvjeda, prema svemu sudeći, neće biti bitnih pomaka ni promjena u korumpiranoj i sebično vođenoj Republici Hrvatskoj.
FOTO: arhivska snimka prosvjeda u Zagrebu; red ispred pučke kuhinje (arhivska snimka Promise.hr)