Zeleni odred: Zločinački su OPUSTOŠILI ŠUME na Baniji! HŠ: Nije točno; tu su biljčice koje laik ne vidi Zeleni odred: Zločinački su OPUSTOŠILI ŠUME na Baniji! HŠ: Nije točno; tu su biljčice koje laik ne vidi
znaju li u hrvatskim šumama da su prijavljeni Europskoj komisiji?

Zeleni odred: Zločinački su OPUSTOŠILI ŠUME na Baniji! HŠ: Nije točno; tu su biljčice koje laik ne vidi

HrvatskaIzdvojeno 16. veljače 2021. D.K.

TweetEmailPrint ”Uradak anonimnog pošiljatelja jasno dočarava brutalnost zločina kojega Hrvatske šume nazivaju ‘gospodarenjem prema pravilima struke’, napisali su aktivisti Zelenog odreda uz objavljenu videosnimku.... Zeleni odred: Zločinački su OPUSTOŠILI ŠUME na Baniji! HŠ: Nije točno; tu su biljčice koje laik ne vidi


”Uradak anonimnog pošiljatelja jasno dočarava brutalnost zločina kojega Hrvatske šume nazivaju ‘gospodarenjem prema pravilima struke’, napisali su aktivisti Zelenog odreda uz objavljenu videosnimku. ”Šumske površine nalik na ovu u zimskom periodu laiku možda djeluju kao da na njima nema vegetacije, ali one su u ovoj fazi obnove prekrivene mladim biljčicama, visokim tek nekoliko centimetara, zbog čega je nekome tko nije šumarske struke teško uočiti razliku. Upoznati smo s činjenicom da je predsjednica udruge gđa. Vesna Grgić Europskoj komisiji poslala dokumentaciju o Hrvatskim šumama, ali ne i sa sadržajem iste. Od strane Europske komisije Hrvatske šume nisu kontaktirane za očitovanje”, stoji u odgovorima Hrvatskih šuma d.o.o.

Nakon što su jesenas Europskoj komisiji poslali opširan ‘Izvještaj o krčenju šuma u Republici Hrvatskoj‘, u kojem teško optužuju Hrvatske šume d.o.o., ali i aktualnu te prethodnu Vladu RH, zbog prekomjerne sječe, pljačke i uništavanje šuma, aktivisti Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra nastavljaju objavljivati videosnimke i fotografije koje, kako tvrde, svjedoče o zločinačkom pustošenju hrvatskih šuma.

”Tijekom posjeta Baniji, nakon katastrofalnog potresa, krajem siječnja 2021. obišli smo i obližnje šume – također katastrofalno stradale, ali organiziranim, zločinačkim pustošenjem. Na brutalnu devastaciju šume između sela Madžari i Blinjske Grede upozorio nas je anonimni pošiljatelj ovog videa. Izvođač radova su Hrvatske šume d.o.o.”, napisali su administratori FB stranice Zeleni odred – forum prije par dana, kada su na Facebooku podijelili videosnimku naslovljenu sa: ‘Pustošenje šuma na Baniji – Madžari

Na videosnimci – zabilježenoj iz zraka – vidi se velika, ogoljena smeđa površina usred šume, a vidi se i slična opustošena površina uz cestu te gomile posječenih trupaca. Radi se, kako su naveli na videosnimci, o ‘pustošenju odsjeka 70a između sela Madžari i Blinjska Greda, gospodarske jedinice Kotar-Steri gaj, Šumarije Petrinja’.

‘Zločin u šumi nazivaju gospodarenjem prema pravilima struke’

”Potresom razrušene kuće brzo se obnavljaju, no na mjestima opustošenih šuma caruje drač. Obnova šuma spominje se samo u dokumentima Hrvatskih šuma i tek tu i tamo nekom popunjenom krpicom zemlje.

Uradak anonimnog pošiljatelja jasno dočarava brutalnost zločina kojega Hrvatske šume nazivaju “gospodarenjem prema pravilima struke”, napisali su još uz spomenutu videosnimku aktivisti Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra u subotu 13. veljače Facebooku.

S tim u vezi obratili smo se Hrvatskim šumama te smo od njih zatražili odgovore na sljedeća pitanja:

Je li ovdje (u odsjeku 70a, između sela Madžari i Blinjske Greda, gospodarske jedinice Kotar-Steri gaj, Šumarije Petrinja) riječ o šumama u vlasništvu Hrvatskih šuma d.o.o.?

Upitali smo HŠ znaju li da su prijavljeni Europskoj komisiji

Kako je moguće da Hrvatske šume d.o.o., sudeći prema video-snimci, na tako brutalan način pustoše šume kojima gospodare, ostavljajući iza sebe ogoljele velike parcele? Zar i ‘golosjek’, kakav se vidi na spomenutoj snimci, spada u gospodarenje šumom prema pravilima struke?

Kako komentirate informaciju da je Vesna Grgić, predsjednica braniteljske udruge Vidra, na zahtjev odgovornih iz Europske komisije poslala Europskoj komisiji vrlo opširan Izvještaj o krčenju šuma u Republici Hrvatskoj (‘Report on Deforestation in the Republic of Croatia), kao i zahtjev za hitnim djelovanjem s tim u vezi?

Jesu li odgovorni u Hrvatskim šumama upoznati sa sadržajem tog opširnog dokumenta, s kojim je do u detalja upoznat i gospodin Thomas Waitz, euro-zastupnik koji skrbi i o provođenju obvezujućih direktiva međunarodne eko mreže Natura 2000 na ovim prostorima?

Očekuju li odgovorni u Hrvatskim šumama istragu povezanu s dokumentima koje je Europskoj komisiji poslao Zeleni odred i gospođa Vesna Grgić, pogotovo u vezi s mogućim kršenjem za Republiku Hrvatsku obvezujućih direktiva eko mreže Natura 2000?

Je li odgovorne u Hrvatskim šumama već netko kontaktirao u vezi s tim opsežnim dokumentom, koji ne ide u prilog Hrvatskim šumama (gospođa Grgić tvrdi da je dokument temeljen na opširnoj dokumentaciji koju su dobili od ‘insajdera’ iz Hrvatskih šuma, na osnovu čega navodi da poslovanje Hrvatskih šuma nije zakonito, odnosno da je riječ je prekomjernoj sječi i pljački šuma)?

HŠ: Ne znamo sadržaj dokumenata koje ima Europska komisija

Odgovore koje smo dobili od Hrvatskih šuma prenosimo u cijelosti:

”Predmetno područje od Vašeg interesa u gospodarenju je Uprave šuma Podružnice Sisak, šumarije Petrinja. Riječ je o šumama u vlasništvu Republike Hrvatske, a ne u vlasništvu Hrvatskih šuma, kako se navodi u Vašem pitanju. Hrvatske šume gospodare sukladno Zakonu o šumama (NN 68/2018) te šumskogospodarskim planovima, pregledanim i odobrenim od strane Ministarstva poljoprivrede, nadležnog za poslove šumarstva.

Ovdje nipošto nije riječ o pustošenju šuma, već upravo suprotno, o radovima na obnovi šumskih sastojina. Na ovoj površini prolazi i trasa dalekovoda koja je zauzela 6,65 ha i trasa šumske ceste na 0,52 ha. Ono što se u Vašem upitu naziva “velika ogoljela parcela“ ustvari je površina prekrivena tisućama mladih biljaka (stabalaca), koja će zamijeniti staru zrelu sastojinu. Također, ovaj šumski predio je do 2016. godine bio radno nedostupan, zbog sumnje na miniranost terena.

Dakle, ne radi se ni o kakvom „golosjeku“, već o šumsko-uzgojnim radovima pri kojima je na površinu uneseno 3200 kg sjemena hrasta kitnjaka. Šumske površine nalik na ovu u zimskom periodu laiku možda djeluju kao da na njima nema vegetacije, ali u stvarnosti one su u ovoj fazi obnove prekrivene mladim biljčicama, visokim tek nekoliko centimetara, zbog čega je nekome tko nije šumarske struke teško uočiti razliku.

Predmetna površina nije obuhvaćena ekološkom mrežom Natura 2000, ali i da je to ne predstavlja prepreku provođenju oplodnih sječa.

Hrvatske šume optužbe udruge Zeleni odred smatraju neutemeljenima i zlonamjernima, s obzirom na to da su svi radovi i gospodarske aktivnosti Hrvatskih šuma propisani i kontrolirani od strane više institucija i stručnih tijela, što je udruzi više puta objašnjeno, ali ih nije spriječilo u širenju lažne i iskrivljene slike o djelatnostima Hrvatskih šuma.

Upoznati smo s činjenicom da je predsjednica udruge gđa. Vesna Grgić Europskoj komisiji poslala dokumentaciju o Hrvatskim šumama, ali ne i sa sadržajem iste. Od strane Europske komisije Hrvatske šume nisu kontaktirane za očitovanje”, stoji u odgovorima Odnosa s javnošću Hrvatskih šuma d.o.o.

FOTO: Preslike s videosnimke objavljene na FB stranici Zeleni odred – forum