‘Hrvatski mediji dio su koruptivnog lanca; zato na stup srama pribijaju suca Dobronića, a hvale Marića!’ ‘Hrvatski mediji dio su koruptivnog lanca; zato na stup srama pribijaju suca Dobronića, a hvale Marića!’
TweetEmailPrint ”Svojom presudom u slučaju Franak sudac Dobronić dokazao je da za njega ne postoje moćnici, već za njega vrijede zakoni. Takovu osobu Jutarnji... ‘Hrvatski mediji dio su koruptivnog lanca; zato na stup srama pribijaju suca Dobronića, a hvale Marića!’


”Svojom presudom u slučaju Franak sudac Dobronić dokazao je da za njega ne postoje moćnici, već za njega vrijede zakoni. Takovu osobu Jutarnji list pribija na stup srama. Ovo ne smije nikoga iznenaditi. Mediji koji su prihvatili biti bodyguard-ovi korumpiranog sustava sprječavaju bilo kakovu promjenu i panično se boje vladavine prava, jer su u tom slučaju egzistencijalno ugroženi. Kada bi pravosuđe djelovalo sukladno zakonu, Plenković ne bi bio premijer nakon slučaja BORG, a vodstvo Jutarnjeg , kao i dobrog dijela medija, bilo bi zbog otvorenog sudjelovanja u korupciji procesuirano”, istaknula je Vidović Krišto u Saboru. Podsjetila je kako su se isti mediji ulizivali Sanaderu, baš kao što se danas ulizuju dojučerašnjem ministru Zdravku Mariću

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto danas je u Saboru progovorila o medijskom linču nad Radovanom Dobronićem, odvažnim hrvatskim sucem koji se već godinama zalaže za poštenije i pravednije pravosuđe, a kojega su Jutarnji, ali i Večernji list te drugi mediji ‘uzeli na zub’ baš u trenutku kada je, sukladno ranijim najavama, s pozicije predsjednika Vrhovnog suda krenuo uvoditi reda u pravosuđe.
Bivša novinarka, Karolina Vidović Krišto, prije par dana se, također s razlogom, javno zgrozila zbog posve neukusnih  i krajnje neprofesionalnih postupaka novinara koji su izvještavali o ostavci ministra Zdravka Marića. Jer, umjesto da aferama obilježenog ministra otvoreno upitaju zašto bježi s funkcije baš u trenutku kada se u platni promet na brzinu uvodi euro – premda inflacija divlja kao rijetko kada – prijeteći još većom bijedom, ‘novinari’ su se natjecali u ulizivanju tom političaru odgovornom za mnoge hrvatske nepravde i pljačke.
Ovdje prenosimo dijelove njezinih javnih istupa:
”Prošli tjedan je Boris Johnson, premijer Velike Britanije podnio ostavku na mjesto šefa konzervativne stranke, te najavio povlačenje i s mjesta predsjednika vlade kada bude izabran novi stranački šef.
Isto tako smo doznali da je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić razriješio suce Damira Kosa i Marina Mrčelu njihovih funkcija unutar Vrhovnog suda.

Bogatstvo stekli na muci hrvatskih građana

Na tu odluku pojedini mediji reagirali su s klevetničkom kampanjom protiv predsjednika Dobronića, u čemu je prednjačio Jutarnji list. Jutarnji je, inače, u vlasništvu obitelji Hanžeković, koja je svoje bogatstvo stekla na muci hrvatskih građana koji su putem protuustavnog i protucivilizacijskog Ovršnog zakona zlostavljani upravo od obitelji Hanžeković.
Johnsonova ostavka, i kampanja protiv Dobronića, dokazuju koje posljedice ima funkcionalno pravosuđe za jedno društvo, te svakom hrvatskom građaninu daju odgovor zašto doživljava nepravdu u svojoj svakodnevici i zašto mu standard rapidno pada.
Jer, Boris Johnson nikada ne bi podnio ostavku da nije bio izvrgnut istragama zbog svojih skandala, te da ga na tu odluku nisu prisilili njegove stranačke kolege.
Poruka je jasna, svatko odgovara za svoje djelovanje, neovisno o funkciji koju obnaša. Boris Johnson je morao platiti kaznu zbog sudjelovanja u party-ima za vrijeme lockdowna, te ga je policija istraživala.
Kada sustav funkcionira, kada pravosuđe radi po zakonu, onda postoje i politička odgovornost i kultura političke pristojnosti.

Suci svojim ponašanjem sablažnjavaju javnost

Nitko normalan ne osporava da je pravosuđe u Hrvatskoj temeljni problem društva. Pravosuđe ne funkcionira po zakonu već otvoreno služi moćnicima. Suci svojim ponašanjem sablažnjavaju hrvatsku javnost: napomenut ću samo slučajeve pijanki splitskih sudaca te skandala suca Turudića.
Posljedica pravne nesigurnosti i selektivnog djelovanja pravosuđa jesu nedostatak stranih investicija, male gospodarske aktivnosti, visoki porezi i, naravno, neviđena korupcija.
Kada bi pravosuđe u Hrvatskoj djelovalo sukladno Ustavu i zakonu, većina političkih moćnika uopće ne bi imala javne funkcije. Nedvojbeno je da Plenković ne bi bio premijer nakon slučaja BORG. Ministri Paladina ili Butković nikada ne bi bili ministri s obzirom na afere koje su imali prije imenovanja na svoje funkcije.
Isto tako, vodstvo Jutarnjeg lista, kao i dobrog dijela medija, bilo bi zbog otvorenog sudjelovanja u korupciji procesuirano. U slučaju medijskog korumpiranja u Austriji te posljedicama za aktere, vidjeli smo što znači funkcionalno pravosuđe.
Međusobna, pak, zaštita politike, pravosuđa i medija u Hrvatskoj je otvorena i brutalna.
Istovremeno, imamo suca Dobronića koji je sucem postao 1996. godine. Znači, nije imao komunističku socijalizaciju, a svojom presudom u slučaju Franak dokazao je da za njega ne postoje moćnici, već za njega vrijede zakoni. Takovu osobu Jutarnji list pribija na stup srama.
Ovo stanje ne smije nikoga iznenaditi. Mediji koji su prihvatili biti bodyguard-ovi korumpiranog sustava sprječavaju bilo kakovu promjenu i panično se boje vladavine prava, jer su u tom slučaju egzistencijalno ugroženi.
Ali interes ogromne većine hrvatskih građana jest uređena država i jednakost pred zakonom. U slučaju Borisa Johnsona smo vidjeli što znače funkcionalno pravosuđe i neovisni mediji.
Hrvati nisu manje vrijedni nego Englezi, i zato smo dužni uspostaviti vladavinu prava kako bismo svoju Hrvatsku izveli na put uspjeha i blagostanja”, istaknula je, između ostaloga, Karolina Vidović Krišto u Hrvatskom saboru.

Isti mediji slično su se ulizivali i Sanaderu

Ista zastupnica prošli je tjedan, u objavi na svom facebook profilu pod naslovom: ‘Hrvatski mediji – može li niže?‘, progovorila o još jednoj medijskoj sramoti:
”Današnja konferencija za medije Zdravka Marića sigurno će jednom, kada u hrvatskim medijima budu vladali profesionalnost i transparentnost, biti zabilježena kao jedan od sramotnijih medijskih događaja.
Ministar financija po svom opisu posla upoznat je sa svim kretanjima u financijama i gospodarstvu, iz jednostavnog razloga što je nadređen službama koje nadziru cijelo gospodarstvo i građane.
U Hrvatskoj nepravilnosti nisu sporedna pojava, i nemoguće je ne primijetiti nepravilnosti. Zlouporabe moćnika u Hrvatskoj su tolike da ugrožavaju sam opstanak Države.
Dokaz ovomu je i današnje uhićenje bivšeg ministra Tomislava Tolušića, kao i uhićenje njegove bivše kolegice Gabrijele Žalac. Model djelovanja hrvatskih ministara je takav da, ukoliko se na njih primijene normalni standardi poštivanja zakona – oni završe u zatvoru.
Ostali ministri (koji rade kao Žalac i Tolušić) i dalje su na funkcijama, a ne pod istragom, zato što je za njih nadležan DORH, a ne europski istražitelji.
I upravo je tu nedvojbena uloga ministra financija, u ovom slučaju, Zdravka Marića, jer on kroz različite inspekcijske službe kao što su proračunski nadzor, Ured za sprječavanje pranja novca te već spomenuta Porezna uprava, točno ima pregled kamo ide i na koji se način otuđuje novac hrvatskih poreznih obveznika.
U mandatu Zdravka Marića kao ministra financija standard hrvatskih građana dramatično se pogoršao. Njegove reforme su obična fikcija i uopće ne postoje, one se mogu zvati reformama samo zbog nedostatka kritičnosti medija.
Rezultat njegovih reformi je i vijest koju sam neki dan saznala od jednog prijatelja iz Njemačke, koji mi je pun gorčine ispričao događaj s recepcije jednog münhenskog hotela: susreo je mlađu gospođu koja mu je ispričala kako je prije 4 mjeseca iselila iz Zagreba, diplomirana inženjerka građevine, a sada radi na recepciji – zbog uvjeta rada u Hrvatskoj, ona i muž su doselili u München.

Priče o ‘velikim uspjesima’ vrijeđaju inteligenciju građana

Hrvatska se gospodarski razara, a ministar financija ima ključnu ulogu u procesu tog razaranja.
Hrvatska je nekada imala vrhunsku građevinsku operativu. Danas nam Pelješki most grade Kinezi, a pruge tvrtka iz Republike srpske, točnije iz sela Milorada Dodika, izvjesnih Laktaša.
O lošem stanju u zdravstvu, poljoprivredi, znanosti, obrazovanju, policiji, vojsci, pa i samoj toj Poreznoj upravi nema potrebe govoriti. Posljedice rada tog ministra financija su te da su nam namirnice skuplje nego u Austriji, a u mnogim segmentima skuplje nego u Njemačkoj. Zbog lošeg stanja u gospodarstvu i niskih plaća, iz Hrvatske je iselilo 12% stanovništva. Za taj demografski slom nisu odgovorni marsovci, već oni koji upravljaju Hrvatskom, a oni se zovu vlada.
Sve vlade naših partnera u EU traže rješenja za svoje građane, a kod nas Plenković, kao da je pod utjecajem nekih sredstava, govori kako nam je bolje nego ikad; Marić danas kaže da je vlada ostvarila svoje strateške ciljeve – i zato on odlazi. Ovo je vrijeđanje inteligencije hrvatskih građana.
Novinari koji su bili na toj konferenciji za medije, na sve te nebulozne izjave Marića postavljaju takva pitanja (uz nekoliko časnih iznimki) da je ta konferencija izgledala kao loša sapunica.
Pitanja novinara bila su puna divljenja za, navodno, velike rezultate tog ministra, bez da su inzistirali da im kaže stvarni razlog svoga odlaska, kao ni da odgovori na cijeli niz slučajeva njegove osobne upletenosti u korupciju te njegove zaštite korupcije.
Danas je Boris Johnson odstupio s čelnog mjesta svoje stranke, a uslijed pritiska svojih stranačkih kolega koji su svojim ostavkama prisilili Johnsona da odstupi zbog kršenja bontona u svome radu.
To je tomu tako jer Velika Britanija ima medije koji istražuju, postavljaju pitanja i drže se elementarnih profesionalnih postulata u svome radu.

Hrvatska ima sramotnu situaciju u medijima

Hrvatski mediji dio su koruptivnog lanca, jer im vlada putem različitih kanala dostavlja novce poreznih obveznika, a zauzvrat ti mediji ne smiju istraživati, ne smiju utvrđivati činjenice, ne smiju postavljati zdravo razumna pitanja.
Slična konferencija za medija bila je prije 13 godina, 1. srpnja 2009., kada su novinari isto postavljali neumjesno jalova pitanja, puna razumijevanja za „velikog vođu“ Sanadera.
Isti ti mediji su samo nekoliko mjeseci kasnije istog tog Sanadera politički secirali, pa mu čak i pripisivali grijehe koje nije mogao sam napraviti.
Hrvatskoj ne trebaju dirigirani, korumpirani mediji, jer dio stabilne demokracije jesu neovisni i profesionalni mediji.
Danas Hrvatska ima sramotnu situaciju u medijima, i zato je obveza svake demokratske i domoljubne osobe u Hrvatskoj boriti se za uspostavu vladavine prava i jednakosti pred zakonom, jer u takvim društvenim okolnostima svatko radi svoj posao – političari svoj, mediji svoj, a rezultat takvih odnosa su zadovoljni građani.
Jer, država postoji kako bi omogućila sigurnost i spokoj svojim državljanima”, napisala je Karolina Vidović Krišto na svojoj Facebook stranici.
FOTO: Screenshot videosnimke; preslika s FB stranice Karolina Vidović Krišto

Velikim dužnicima OTPISUJU milijarde, IMENA IM KRIJU! Sirotinju OVRŠUJU i deložiraju zbog SIĆE!

Sudac Dobronić reagirao na pisanje Jutarnjeg: Novinarka piše bez provjere činjenica, neka javnost o tome prosudi