Jesu li ministri, pa i premijer, tek pijuni organiziranog kriminala? Zašto se ministrica tako sluganski ulizuje?! Jesu li ministri, pa i premijer, tek pijuni organiziranog kriminala? Zašto se ministrica tako sluganski ulizuje?!
TweetEmailPrint ”Malo mi je neugodno što ste radili noću, a s druge strane to je tako lijepo – govori o tome koliko Vam je... Jesu li ministri, pa i premijer, tek pijuni organiziranog kriminala? Zašto se ministrica tako sluganski ulizuje?!


”Malo mi je neugodno što ste radili noću, a s druge strane to je tako lijepo – govori o tome koliko Vam je stalo. Oprostite na slobodi.”, pisala je ministrica poljoprivrede Zoranu Grgiću. Iz objavljenih poruka jasno je da je dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić bio osoba koja je povezivala sve ključne aktere ‘afere pašnjaci’, od ministrice Marije Vučković do drugooptuženog Ante Sladiće i trećeoptuženog Josipa Ravlića. Samo su se Sladić i Ravlić našli u optužnici, dok se Grgić i ministrica Vučković spominju u svojstvu svjedoka iako bi se iz poruka moglo zaključiti da je njihova uloga bila puno važnija od one koje su im pripisali istražitelji Uskoka”, piše Nacional

Analizirajući objavljene dijelove optužnica protiv bivše ministrice Žalac i Josipe Rimac, brojna svjedočenja na Antikorupcijskom vijeću u Saboru o sustavnoj pljački i razaranju INA-e , dramatične riječi suca Dobronića da se pravosuđe u Hrvatskoj namjerno razara, upozorenje dr. Sakomana da organizirani kriminal ovladava Hrvatskom,  skandaloznu smjenu sposobne i nekorumpirane ministrice Tramišak te stavljanje u zaštitu kompromitirane Gabrijele Žalac, masovne tužbe protiv novinara te najavu izmjene zakona koja će omogućiti još žešći progon onih koji pišu o korupciji..., čovjek bi mogao zaključiti da je ‘vladajuća elita’ u Hrvatskoj tek produžena ruka organiziranog kriminala.

Ili, još gore, da su brojni ministri  i premijer (aktualni i bivši), tek poslušni sluge ‘podzemlja’ – koje iz dubina duboke države istinski vlada zemljom.

Zaključak o prevladavajućem sluganskom mentalitetu ministara u Vladi RH još bi snažnije mogao biti prisutan nakon čitanja transkripata poruka iz mobitela bivšeg dekana Agronomskog fakulteta Zorana Grgića (objavio ih Nacional), koji otkrivaju dosad nepoznate razine do kojih je u aferu Pašnjaci s Grgićem bila uključena i ministrica poljoprivrede Marija Vučković (koja Grgiću nerijetko vrlo neukusno podilazi).

Radi se o dokazima koji se nalaze u spisu te afere, čiji su protagonisti bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac te poduzetnici Josip Ravlić i Ante Sladić, piše Nacional, čiji tekst ‘Prepiska iz Grgićeva mobitela otkriva i ulogu ministrice Marije Vučković u aferi Pašnjaci’‘, zbog veliko javnog interesa, ovdje prenosimo:

U optužnici zanemarena uloga Plenkovića i Grgića

Novi transkripti u posjedu Nacionala otkrivaju dodatne razmjere involviranosti ministrice poljoprivrede u sporne aktivnosti čiji je nositelj trebao biti i u kojima je sudjelovao Zoran Grgić. Transkripti prepiske iz Grgićeva mobitela otkrivaju kako je Grgić vrlo vjerojatno i osobno bio pod mjerama, što daje novu razinu intrige spomenutoj aferi jer je, zajedno s premijerom Plenkovićem, njegova uloga gotovo potpuno u optužnici zanemarena.

Naročito kada se uzme u obzir njegova intenzivna komunikacija s Marijom Vučković. Ona je također upala u tajne izvide, dokumentirano je sudjelovala u brojnim ekstenzivnim prepiskama povezanim s temom zbog koje su uslijedila brojna uhićenja, ali je u kontekstu te afere, iako je bila ispitana, njena uloga vrlo vjerojatno minorizirana.

“Ako pustim cijenu na tržište, što bih rado napravila, bit će pobuna. Velika. Ubit će me OPG-ovi”, jedna je od poruka koje je ministrica poljoprivrede Marija Vučković poslala tadašnjem dekanu Agronomskog fakulteta u Zagrebu Zoranu Grgiću u travnju 2020. godine. Ta poruka samo je dio opsežne komunikacije između Marije Vučković i Zorana Grgića koja se odvijala u sredinom 2020. godine dok je Grgić bio pod mjerama Uskoka zbog uloge u jednom od krakova afere Vjetroelektrane. Transkripti razgovora između Zorana Grgića i Marije Vučković koji su vođeni preko WhatsAppa, jednako kao i razgovori Grgića s Josipom Ravlićem i Antom Sladićem, pokazuju koliko je utjecaj na odluke ministrice poljoprivrede imao Zoran Grgić, ali istovremeno pokazuju koliko je razgranata bila mreža koja je za vlastite interese pokušavala utjecati na procese tijekom donošenja nove Uredbe o zakupu krških pašnjaka.

Transkripti razgovora između Zorana Grgića i Marije Vučković, jednako kao i razgovori Grgića s Josipom Ravlićem i Antom Sladićem, pokazuju koliko je veliki utjecaj na odluke ministrice poljoprivrede imao Grgić

Iz ovih je transkripata jasno kako je ministrica Marija Vučković bila pod utjecajem Zorana Grgića kojemu se u nekoliko navrata obraća s velikim poštovanjem te pokazuje koliko ga iznimno cijeni, a to se možda najbolje vidi iz poruke sljedećeg sadržaja koju je ministrica poslala Grgiću 10. travnja 2020.:

“A vidim, malo mi je neugodno što ste radili noću, a s druge strane to je tako lijepo – govori o tome koliko Vam je stalo. Oprostite na slobodi.”

I ministrica je karika u lancu pogodovanja?!

Iako Marija Vučković nikada nije optužena u aferi Pašnjaci, već je ispitana u svojstvu svjedoka, nakon što se u kontekst cijele afere stave razgovori Marije Vučković sa Zoranom Grgićem, a potom i Zorana Grgića s Josipom Ravlićem i Antom Sladićem, može se zaključiti da je njena uloga u aferi bila mnogo veća nego što to proizlazi iz optužnice Uskoka. Ubrzo nakon izbijanja afere u kojoj je prvooptužena bivša državna tajnica i bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac, Marija Vučković se spominjala kao jedna od karika u lancu koji je poslužio za pogodovanje privatnim investitorima, pogotovo jer je među optuženima bila i njena bliska suradnica Ružica Njavro.

Međutim, Uskok nikada nije podigao optužnicu protiv Marije Vučković, jednako kao što nije podignuta ni optužnica protiv Zorana Grgića unatoč tome što je imao jednu od najvažnijih uloga u pokušaju donošenja cijele te uredbe.

Krak velike korupcijske hobotnice

Cijeli slučaj zapravo je jedan krak velike korupcijske hobotnice oko sporne vjetroelektrane kod Knina zbog koje je Josipa Rimac, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave, završila u istražnom zatvoru u Remetincu, a koji vodi i do 11. optužene Nataše Turbić, načelnice općine Gračac, ali i Ružice Njavro, bivše članice Upravnog vijeća Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Taj krak odnosi se na famozne krške pašnjake, a Josipu Rimac i ostale se sumnjiči za pogodovanje Anti Sladiću i Josipu Ravliću, dvojici odabranih “prijatelja u nevolji” prvoosumnjičene, koji su godinama dobivali milijune kuna poticaja, a potom su htjeli “napisati” i novu uredbu o krškim pašnjacima u koju su željeli uvrstiti promjene kojima bi se ukinula ograničenja najveće površine zemljišta koje se može dati jednoj osobi u zakup, kao i da se broj uvjetnih grla stoke po hektaru krškog pašnjaka s 0,3 smanji na 0,1. Te su izmjene trebale ići u prilog Sladiću, koji je planirao ostvariti zaradu na uzgoju krava. Kako, po njegovu mišljenju, to u tadašnjim uvjetima nije bilo moguće, tražio je vezu koja će pogurati izmjene Uredbe. Našao ju je u Josipi Rimac koja je zatim, kako sumnja Uskok, u sve uvukla još cijeli niz ljudi.

Mijenjali uredbu da bi odabrani dobili više poticaja

Sve to je Ante Sladić, inače po struci teolog, no istovremeno i vlasnik tvrtki Gregoda Solin i Ekodar-Prerada bilja Plastovo, i priznao istražiteljima Uskoka pa je tako i ispričao da je Josipa Rimac preko Ružice Njavro, šefice kabineta u Ministarstvu poljoprivrede i članice Upravnog vijeća Agencije za plaćanja u poljoprivredi te Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, osigurala potrebne izmjene Uredbe. Sladić i Ravlić su računali da bi tako dobili više poticaja te bi bili u prilici zakupiti veće površine zemljišta.

Kao mito Sladić je Josipi Rimac ponudio veći novčani iznos te prijepis građevinskog zemljišta na području Rogoznice od 10-ak tisuća kvadrata. Obećao je i nagrade za sve one koji u proces izmjene Uredbe budu uključeni. Novac je, kako su snimili istražitelji, Rimac preuzela 2. travnja ove godine u svojoj kući. Tada je Sladić za nagradu Ružici Njavro, kako je sam priznao, a već se ranije moglo čuti u tajno snimljenim razgovorima, ponudio od 10 do 15 tisuća eura. Josipa Rimac na to mu je odgovorila da je to sasvim “korektan iznos”. Za razliku od Sladića, koji je priznao da je počinio kaznena djela, Josipa Rimac, Ružica Njavro i Sladićev kolega Josip Ravlić, osnivač tvrtke Sirena iz Našica, to nisu učinili.

Sporna Uredba o krškim pašnjacima

Zanimljivo je da se i u samoj optužnici protiv Josipe Rimac, Ružice Njavro i Josipa Ravlića navodi kako su angažirali Zorana Grgića koji bi u ime Agronomskog fakulteta trebao dati stručnu podlogu izmjenama Uredbe o krškim pašnjacima. Istovremeno iz optužnice je vidljivo da je u svom iskazu i Grgić priznao da je od 2019. imao poslovnu suradnju s Antom Sladićem i Josipom Ravlićem. Da je Grgić imao važnu ulogu u cijelom procesu, može se vidjeti i iz iskaza ministrice Marije Vučković koja je istražiteljima Uskoka rekla da su Grgić i Agronomski fakultet često sudjelovali u brojnim poslovima iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede te je navela da je Grgić bio i član povjerenstva za izmjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ali ne i povjerenstva za izmjenu Uredbe o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. No zanimljivo je da je Marija Vučković u nastavku svog iskaza rekla i sljedeće:

“Iako nije bio član povjerenstva, dekan Grgić je putem e-maila dostavio svoje mišljenje o izmjeni Uredbe koje sam proslijedila državnom tajniku Željku Kraljičaku i državnom tajniku Zdravku Tušeku.”

Međutim, iz prepiske koju je vodila s dekanom Zoranom Grgićem može se zaključiti da je njihov odnos bio puno bliži nego što bi se to dalo zaključiti iz iskaza Marije Vučković istražiteljima Uskoka. Naime, Marija Vučković se u nekoliko navrata s velikim poštovanjem obraća Grgiću, što se najbolje može vidjeti u poruci koju je poslala 21. svibnja 2020.:

Zašto mu se ministrica toliko ulizuje?!

“Baš ste me dirnuli…. odavno me nije nešto ovako u ovom poslu usrećilo. Ja bih Vas osobno spomenula, ali sam imala kočnicu jer nisam htjela da se vaša besprijekorni znanstveni i ljudski životopis bez pitanja veže uz pripadnika političke opcije. Svjesna sam da još imamo koraka i vraćanja dugova da bismo uvjerili ljude u svoje iskrene i dobre namjere u provođenju politika. Kad Vama to ne bi smetalo, ja bih rado istaknula što ste vi sve za nas napravili u ovom vremenu i koju ste brzinu, entuzijazam i viziju pokazali u ovom radu. Hvala Vam još jednom, Marija.”

Na tu poruku je Zoran Grgić uzvratio porukom sljedećeg sadržaja:

“Hvala vama, mi ćemo nazdraviti jedno drugome kad posao dobro prođe, i bolje je staviti instituciju jer ja uvijek ističem, i sada sam, kako fakultet, tako i drugi osječki faks, ali i kolege iz Poreča, Splita i Zadra, posla ionako ima za sve vi se samo držite i ako što treba, ekipa na faksu je tu, živjeli.”

No osim što je bio u stalnom kontaktu s Marijom Vučković, transkript poruka pokazuje da je Grgić istovremeno o svemu obavještavao Antu Sladića i Josipa Ravlića. U tim porukama on Mariju Vučković oslovljava kao gospođu te dvojicu poljoprivrednika detaljno izvješćuje o svojim razgovorima s Marijom Vučković. Možda i najbolji primjer koji plastično prikazuje koliko je sve isprepleteno i kako su se stvari u ovoj aferi odigravale je i jedna poruka koju je Grgić gotovo istovremeno poslao Mariji Vučković, Anti Sladiću i Josipu Ravliću. Tu poruku je poslao 18. svibnja 2020. i tiče se sporne Uredbe:

“Čuo se opet s Turinom, sve razjasnili, ima jednostavni mehanizam koliko i kako se u roku 6 mjeseci po programu nabavlja osnovno stado koje u roku 2 godine mora doći do 100% veličine koja odgovara hektarima, znači mora proizvesti junicu do 13 mj starosti, prema uzgojnom programu HAPIH-a i ministarstva nepoštovanje odobrenog programa povlači sankciju koja se regulira zadužnicom ili ispravom o zapljeni računa po pristanku dužnika uglavnom nadziremo nepoštovanje programa.”

I ministri u konobi Dida

Iz komunikacije s Marijom Vučković može se zaključiti da se Grgić s njom sastajao uglavnom u prostorijama Ministarstva poljoprivrede, dok se s Josipom Ravlićem i Antom Sladićem sastajao u zagrebačkoj konobi Dida koja se nalazi u Petrovoj ulici. Ta se konoba u porukama spominje barem desetak puta, ali je najzanimljiviji dio onaj u kojem Grgić i Ravlić spominju da su na jednom od sastanka u toj konobi sreli i jednog od ministara u vladi. Tako je 13. svibnja 2020. Grgić Sladiću napisao da je “Dida proradio”. Na to je Sladić odgovorio: “I meni polako sunce sviće. Riješeno. Uživajte i dobar tek.”

U nastavku razgovora Grgić piše: “Eto nam i ministra u Didu. Ne zna da ga ograđujemo”. Na to je Sladić odgovorio: “Samo grizi i ne puštaj.” O kojem je ministru riječ iz transkripta se ne može zaključiti, ali očito se radi o nekom tko je direktno povezan s Uredbom o zakupu zemljišta zbog koje je i nastala cijela afera s krškim pašnjacima. Ono što je iz transkripata ovih razgovora, koje objavljujemo uz ovaj tekst, također vrlo jasno jest to da je dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić bio osoba koja je povezivala sve ključne aktere u ovom slučaju, od ministrice poljoprivrede Marije Vučković do drugooptuženog Ante Sladiće i trećeoptuženog Josipa Ravlića. Na kraju su se samo Sladić i Ravlić našli u optužnici Uskoka, dok se Grgić spominje samo u svojstvu svjedoka, jednako kao i ministrica Marija Vučković, iako bi se iz ovih poruka lako moglo zaključiti da je njihova uloga bila puno važnija od one koje su im pripisali istražitelji Uskoka”, navodi Nacional.

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika s nacional.hr