Na našu priču o bijedi i nepravdi reagirao Ured predsjednika RH, bolesnoj ženi poslali novčanu pomoć Na našu priču o bijedi i nepravdi reagirao Ured predsjednika RH, bolesnoj ženi poslali novčanu pomoć
TweetEmailPrint ”Zahvalna sam predsjedniku i ljudima iz Ureda predsjednika, kao i Zelenom odredu na pomoći. Oni su, za razliku od lokalnih i županijskih moćnika,... Na našu priču o bijedi i nepravdi reagirao Ured predsjednika RH, bolesnoj ženi poslali novčanu pomoć


”Zahvalna sam predsjedniku i ljudima iz Ureda predsjednika, kao i Zelenom odredu na pomoći. Oni su, za razliku od lokalnih i županijskih moćnika, pokazali ljudskost i humanost, a to čovjeka najviše obraduje. Pogotovo zato jer je ljudskosti i humanosti sve manje”, komentirala je Sonja Štakić iz Udbine, o kojoj smo pisali u tekstu ”Dva mi tumora izrasla jer od 2009. na sudu čekam pravdu! Nemam ni za drva, oni računaju da ću umrijeti”

U sklopu Projekta poticanja kvalitetnog novinarstva Agencije za elektroničke medije objavili smo nedavno i priču o Sonji Štakić, teško bolesnoj i siromašnoj ženi iz Udbine koja je otkaz dobila još 2009. godine (u vrijeme dok je bila na bolovanju), a koja još na hrvatskim sudovima čeka pravdu u svom jedanaestogodišnjem radnom sporu.

Gospođa Štakić kaže da se boji da pravednu presudu neće ni doživjeti jer nakon druge operacije tumora (početkom godine izvadila je štitnjaču) ima velikih zdravstvenih problema.

”Nemam ni za drva da se zgrijem, ni hladnjak – da mogu spremiti namirnice, ni za hranu kakvu bih, zbog bolesti, trebala jesti. Zadužena sam do grla, jer od 1200 kuna mirovine ne može se živjeti. Nemam ni za prijevoz do Zadra, gdje odlazim liječniku… A svo zlo krenulo je od otkaza kojega sam 2009. dobila od Željka Oreškovića Macole, dok sam bila na bolovanju”, ispričala je za naš portal sredinom studenoga ove godine umirovljenica iz Udbine, koja već duže od 11 godina (!) vodi radni spor radi otkaza kojeg joj je dao poznati ugostitelj koji je, prema njezinim tvrdnjama, u isto vrijeme otpustio još nekoliko djelatnika, nakon čega je jedna otpuštena radnica, kako tvrdi, počinila samoubojstvo.

Link na tu gorku priču nedavno je Uredu predsjednika RH, odnosno predsjedniku Zoranu Milanoviću, mailom poslao jedan član udruge ”Veronika Vere – za pomoć i zaštitu žrtvama pravosuđa”, nakon čega je Ured predsjednika doista i reagirao. Javili su se gospođi Štakić te od nje zatražili potvrdu autentičnosti objavljenih podataka (presliku liječničkog nalaza i presliku uplatnice mirovine). Nakon što su od naše sugovornice preporučenom poštom dobili tražene dokumente, uoči Božića su joj poslali jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1000 kuna (naveli su da Ured predsjednika ima ovlasti davanja jednokratne novčane pomoći potrebitim osobama u teškom zdravstvenom stanju).

Ranije su, također nakon našeg teksta, reagirali i aktivisti (aktivistice) Zelenog odreda braniteljske udruge Vidre, koji su teško bolesnoj ženi koja sama živi u lošim uvjetima u kućerku u Udbini, donirali drva za ogrjev.

”Zahvalna sam predsjedniku Milanoviću, i ljudima iz Ureda predsjednika, kao i Zelenom odredu na pomoći. Oni su, za razliku od lokalnih i županijskih moćnika, pokazali ljudskost i humanost, a to čovjeka najviše obraduje. Pogotovo zato jer je ljudskosti i humanosti u današnjem društvu sve manje”, komentirala je ove vijesti naša sugovornica, o kojoj smo pisali u tekstu ”Dva mi tumora izrasla jer od 2009. na sudu čekam pravdu! Nemam ni za drva, oni računaju da ću umrijeti”.


Slučaj je trenutno na Ustavnom sudu

Vrhovni sud RH je, podsjetimo, u lipnju ove godine potvrdio presudu Županijskog suda u Karlovcu prema kojoj je otkaz Sonji Štakić bio zakonit (premda je u to vrijeme bila na bolovanju).

Gospođa Štakić žalila se na tu presudu Ustavnom sudu, a njezin odvjetnik ustrajan je da idu i do Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, ako bude trebalo.

Na brojne nelogičnosti i, kako tvrde, nepravdu u slučaju Sonje Štakić u više navrata je upozoravala i zagrebačka Udruga Veronika Vere – za pomoć i zaštitu žrtvama pravosuđa (o čemu smo pisali i ranije).

Ante Vranković, član navedene udruge, upozorio je na neke nelogičnosti: u presudi Vrhovnog suda piše da je donesena još 5. veljače 2020., a poslana je tužiteljici u lipnju (zaprimila ju je tek 10. lipnja), dakle gotovo četiri mjeseca nakon što je, ispred Vrhovnog suda prosvjedovala zbog sporosti hrvatskog pravosuđa te zbog sporosti Vrhovnog suda.

Druga nelogičnost na koju su nas upozorili član Udruge Veronika Vera te pojedini pravnici, jest činjenica da je Vrhovni sud, u slučaju Sonje Štakić, presudio drugačije od prakse istog tog suda u sličnim radnim sporovima. U više drugih, sličnih slučajeva, Vrhovni je sud, prema riječima Ante Vrankovića, presudio u korist zaposlenika koji su dali otkaz dobili za vrijeme bolovanja.

Nejasno je, kaže Vranković, zašto na Vrhovnom sudu ne slijede vlastitu sudsku praksu.

I o tome će, vjerojatno, računa voditi suci Ustavnog suda – kada se krenu baviti slučajem Sonje Štakić, odnosno njezinom ustavnom tužbom.

Zeleni odred kupio drva za ogrjev teško bolesnoj ženi, čiji spor zbog nezakonitog otkaza traje već 11 godina

FOTO: privatne fotografije Sonje Štakić