‘Orban i Vučić trebaju raskomadati Hrvatsku’, tvrde ruski analitičari – simpatizeri Milanovića! ‘Orban i Vučić trebaju raskomadati Hrvatsku’, tvrde ruski analitičari – simpatizeri Milanovića!
TweetEmailPrint ”Ta vrlo tanka polutka, hrvatska polutka između mora i gora i taj kopneni dio sa sjevernim izlazom na more zauzet će Mađarska, a... ‘Orban i Vučić trebaju raskomadati Hrvatsku’, tvrde ruski analitičari – simpatizeri Milanovića!


”Ta vrlo tanka polutka, hrvatska polutka između mora i gora i taj kopneni dio sa sjevernim izlazom na more zauzet će Mađarska, a obalni dio, zauzet će Srbija. I to je to”, predviđa Mihail Leonidovič Hazin, ruski analitičar, te bivši djelatnik u uredu predsjednika Ruske Federacije. Hazinu i drugim Putinovim ‘analitičarima’ jako se sviđa to što govori predsjednik Milanović, ali se istovremeno naslađuju mišlju da će Orban Hrvatskoj oteti more kad Rusija pobijedi u Ukrajini…

Unatoč nespornoj činjenici da je pokrenuo najkrvaviji osvajački rat u Europi nakon Drugog svjetskog rata, da već godinama hladnokrvno ubija političke i druge protivnike, da zatvara i proganja sve one koji se usude propitivati njegove postupke – uključujući i novinare, da već godinama uzurpira svu vlast u Ruskoj Federacija te da sve više podsjeća na mega – zločinca Staljina, u Hrvatskoj iz nekog razloga mnogi i dalje pokazuju simpatije prema Vladimiru Putinu i njegovom režimu.

Koliko su takvi u zabludi te koliko bi opasan mogao biti dolazak na vlast neke ‘proputinovske’ opcije u Hrvatskoj, pokazuje, prema svemu sudeći, i intervju Putinu bliskog analitičara Mihail Leonidovič Hazina, kojeg je dao za bjelorusku novinsku agenciju Belta, a u kojem otvoreno govori da ‘Hrvatsku treba likvidirati’, odnosno pustiti Orbanu i Vučiću da je raskomadaju te dijelova pripoje Mađarskoj, odnosno Srbiji.

Zbog velikog javnog interesa za ovu, u hrvatskim medijima nerijetko prešućivanu tematiku, prenosimo dio teksta Tomislava Krasneca, objavljen u Večernjem listu.

‘Treba likvidirati Hrvatsku’

”U najnovijim vijestima s istočnog fronta još jedna zanimljivost, koja je prošla ispod radara, nigdje nije zabilježena u hrvatskim medijima, a tiče se Hrvatske, odnosno ruskih razmišljanja o našoj zemlji.

”Treba likvidirati Hrvatsku”, sasvim hladno objašnjava Mihail Leonidovič Hazin, ruski analitičar, inače bivši činovnik administracije predsjednika Ruske Federacije, u videointervjuu koji je 5. ožujka objavila bjeloruska novinska agencija Belta”, piše Večernji od subote 16. ožujka 2024.

”Hazin općenito smatra da će se granice u istočnoj Europi morati mijenjati, da je to neminovna posljedica ruske invazije na Ukrajinu, koja će se hoćeš-nećeš završiti mirovnom konferencijom, nekakvom Jaltom 2, a do tog trenutka (ili u tom trenutku) nesta će i Europska unija i eurozona, i tako dalje i tako dalje.

Tipična velikoruska neoimperijalistička propaganda, kojom se inače vole inspirirati i velikosrpski nacionalisti, ali i poneki (do jučer vrlo marginalni, ali i danas glasni) konzervativci i desničari u mnogim zapadnim zemljama, uključujući Hrvatsku (valja ovdje dodati – i ljevičari, koje kolega Krasnec ne spominje– op. ur.).

Oni često ni sami ne shvaćaju u kakve se tragikomične korisne idiote pretvaraju.

Oslanja se na ruske prijatelje: Mađarsku i Srbiju

Hazinova prognoza nužnosti likvidiranja Hrvatske oslanja se na ruske prijatelje u našem susjedstvu: Mađarsku premijera Orbana i Srbiju predsjednika Vučića.

”Mađarska je već vrlo jasno objasnila što želi. Transilvaniju i dio Zakarpatske oblasti (dio Rumunjske i dio Ukrajine). Ali ima još jedan sićušan detalj. Orban otvoreno govori da je Mađarska oduvijek bila pomorska zemlja. A za izlazak Mađarske na more potrebno je likvidirati Hrvatsku. Ja vam mogu reći da će, posljedično nakon raspada Europske unije, Mađarska i Srbija odlučiti da Hrvatsku treba likvidirati. Srbija će pod kontrolu uzeti i Bosnu i Hercegovinu. Srbiji je oduzeta i Crna Gora, ali u Crnoj Gori 80 posto stanovništva podržava ujedinjenje sa Srbijom. To je jedan te isti narod. Čim padne s vlasti tamošnja liberalna vlada, to će pitanje biti riješeno. Ali ta vrlo tanka polutka, hrvatska polutka između mora i gora i taj kopneni dio sa sjevernim izlazom na more zauzet će Mađarska, a obalni dio, zauzet će Srbija. I to je to. Nikom se ništa neće dogoditi. Orban je direktno rekao da mu treba izlaz na more. Nisu to rekli krvavi tirani Putin i Lukašenko, to je Orban rekao”, zaključio je Hazin.

Hazinove riječi valja zabilježiti

Ma krasno! Možda su sve to gluposti nekog s uma sišlog Rusa.

A možda i nisu, možda je to – to. Ruska politika, službena i jasna, samo malo slobodnije prepričana iz usta bivšeg Putinova činovnika koji je u nekom trenutku svoje karijere dobio prekomandu u redove propagandnih ruskih komentatora (Hazin je inače i član Izborskog kluba, društva poznatih ruskih eksperata specijaliziranih za komentiranje ruske unutarnje i vanjske politike).

Hazinove riječi valja zabilježiti, pročitati i shvatiti jer, kad god se netko poput njega u Rusiji dohvati teme prekrajanja granica na Balkanu u izvedbi ruskih saveznika koji bi bili osokoljeni nakon uspjeha Rusije u Ukrajini, to nas treba podsjetiti na činjenicu da se u Ukrajini od agresivnog ruskog neoimperijalizma ne brane samo Ukrajinci, nego i čitava Europa, pa i Hrvatska.

Želimo li ‘srpski svet’ i povijesnu Mađarsku umjesto RH?

Hazinove riječi o likvidaciji Hrvatske samo dočaravaju koliko je pogrešna teza da se nas ovdje, u Hrvatskoj, ne tiče ruski rat protiv Ukrajine i protiv sigurnosnog poretka u Europi.

Svi koji misle da nas se ruska agresija nimalo ne tiče mogli bi se već sutra probuditi u noćnoj mori, sastavljenoj od ‘ruskog mira’, ‘srpskog sveta’ i ‘povijesna karte Mađarske’ s Orbanovog zida u uredu.

I u hrvatskom je nacionalnom interesu, kao i u interesu naših zapadnih saveznika, da ruska invazija na Ukrajinu doživi neuspjeh. I ode u povijest kao neuspjeh, da ne bi inspirirala druge takve agresije i nasilne pokušaje prekrajanja granica suverenih europskih država. Orbanova Mađarska i Vučićeva Srbija zasad nisu u poziciji da sigurnosno prijete Hrvatskoj.

Računaju na povratak Trumpa

Ali i Orban i Vučić u svojim političkim kalkulacijama računaju na povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću, a on otvoreno najavljuje da bi oslabio jedinstvo unutar NATO saveza i ostavio Ukrajinu na cjedilu. I jedno i drugo pomoglo bi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u ostvarenju agresorskih ciljeva. A onda bi postala stvarnijom opasnost da se lakše ostvari ono što predviđa ruski analitičar Hazin.

Do tad se to čini smiješnim, nezamislivim, iracionalnim, nemogućim…

Baš kao što se nekima i ruska invazija na Ukrajinu činila smiješnom i nemogućom prije 24. veljače 2022. godine…”, piše između ostaloga analitičar Večernjeg lista, Tomislav Krasnec.

Sluša li Milanović Putinove upute?

Valja tome pridodati i činjenicu da ruski analičari i propagandisti već neko vrijeme s oduševljenjem dočekuju i prenose izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića –  najpoznatijeg i najmoćnijeg takozvanog ‘Putinovog igrača’ u Hrvatskoj.

Evo što je Večernji list o tome zabilježio 31. siječnja ove godine:

”Izjave hrvatskog predsjednika još istu večer završavaju u TV emisiji zloglasnog Putinova propagandista Vladimira Solovjova. Gostima se sviđa što Milanović govori, ali naslađuju se mišlju da će Orban Hrvatskoj oteti more i cijela konstrukcija zapada na Balkanu će se urušiti kad Rusija pobijedi u Ukrajini.

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koje je jučer dao u Petrinji na temu Ukrajine, Rusije, Kosova i Srbije, odmah su se sinoć komentirale i u TV-emisiji “Večer s Vladimirom Solovjovom” na ruskoj državnoj televiziji.

”Jako im se sviđa prijatelj iz Hrvatske”

Milanovića je sinoć kod Solovjova prvi spomenuo politolog Dmitrij Evstafjev, jedan od čestih gostiju te emisije.

– Jako mi se svidio prijatelj iz Hrvatske. Jako mi se svidio. Izrekao je veliku istinu. Možete loviti sitnu ribu koja se ne može suprotstaviti. Ali kad možeš dobiti po njušci: neee, to nismo potpisali. Vidite kakva je to sitna, jeftina šuša! Koja se može samo bjesomučno obrušiti na Srbiju. Raskomadati Srbiju, to je normalno. To je bilo ispravno. To je bila demokracija. Ali dobiti po njuški od Rusije? – rastumačio je Evstafjev kako je on shvatio Milanovićeve poruke.

– Znamo da će zapadu u Ukrajini biti nanesen strateški poraz. I cijela konstrukcija koju EU i SAD grade na Balkanu, uključujući kriminalni šaher-maher, urušit će se. Tamo će se pretendenti još podijeliti… – nastavio je politolog, ali uto mu se počeo ubacivati drugi gost.

– Orban već čezne: želim more – dobacio je ekonomist Mihail Hazin.

– Da. I ono je već bilo njegovo – složio se Evstafjev.

– Već je bilo, da, upravo u toj istoj Hrvatskoj – slatkorječivo je primijetio Hazin.

– Da. Već je bilo njegovo – opet se složio Evstafjev.

– Sredozemno more je jako nužno – ubacio se u razgovor i treći gost.

Oduševljeno govore o otimanju mora Hrvatskoj

– Sredozemno more je svima nužno! Svima redom – zaključio je Evstafjev, na što se svi grohotom nasmijaše.

– Eto, to je ideologija čopora strvinara. To je Europa – dodao je na kraju ruski politolog u analizi Milanovićeva nastupa od dan ranije, koji je prenesen u raznim stranim medijima. A u ruskima, čini se, s posebnim zadovoljstvom”, prenio je Tomislav Krasnec u Večernjem listu od 31. siječnja ove godine, razmišljanja ruskih analitičara.

U svjetlu svega navedenog, treba, čini se, promatrati i šokantni Milanovićev potez – da se kao aktualni predsjednik Republike Hrvatske, predsjednik koji ne skriva pro-putinovske stavove, kandidira na parlamentarnim izborima kao nositelj liste SDP-a (premda tvrdi da neće pritom odstupiti s mjesta predsjednika RH).

Destabilizaciji pridonio i Plenković

Valja naglasiti da je destabilizaciji Hrvatske prethodno pridonio i premijer Plenković te njegovi savjetnici i suradnici.

Jer postavljanje kompromitiranog suca Turudića na mjesto šefa DORH-a, te sve otvoreniji rat protiv Europskog javnog tužiteljstva u Hrvatskoj (premda EPPO ne radi ništa što nije u interesu hrvatskih građana) su nedvojbeno, potezi koji su destabilizirali demokratski ustroj i pravnu državu u Hrvatskoj.

Izostanak lustracije – velika pogreška

Ali, ovo što upravo izvodi Putinov simpatizer, Zoran Milanović, je, prema svemu sudeći, vrhunac destabilizacije ionako krhke i mlade države – Republike Hrvatske.

Sada se tek vidi koliko je pogrešno i za hrvatsku budućnost štetno bilo ne provoditi lustraciju (čišćenje) od udbaških i KOS-ovskih kadrova nakon stvaranja samostalne Republike Hrvatske.

Ti kadrovi, naime, i danas  ‘drže šapu’ nad svim važnijim procesima u RH (poznato je da je Milanović svim silama pokušao spriječiti izručenje udbaša Josipa Perkovića – kasnije osuđenog zbog ubojstva Stjepana Đurkovića, a poznato je i da su brojni – danas aktivni – veleposlanici RH, hrvatski diplomati, političari, bankari, gospodarstvenici, novinari… – bili suradnici ili djelatnici zloglasnih jugoslavenskih tajnih službi; poznato je također da se dosje svakog suradnika i djelatnika nekadašnje UDBA-e iz Hrvatske nalazi u Beogradu, što je i danas vrlo moćno sredstvo za ucjenjivanje brojnih hrvatskih kadrova na visokim pozicijama od strane srbijanskih tajnih službe i službene politike Beograda).

FOTO: Screenshot videosnimke YouTubea; preslika s nova.rs/vesti, preslika s vecernji.hr

Zašto silne afere bivše vlasti nisu procesuirane i zašto se MILANOVIĆU SVE OPRAŠTA?