Ostaje li RH bez ‘čamaca za spašavanje beskućnika’? Natječaj tek nagodinu – moglo bi biti prekasno Ostaje li RH bez ‘čamaca za spašavanje beskućnika’? Natječaj tek nagodinu – moglo bi biti prekasno
TweetEmailPrint Prošli puta Ministarstvo je kasnilo s raspisivanjem natječaja pa je došlo do prekida financiranja stambenih zajednica za beskućnike od oko 8 mjeseci, što... Ostaje li RH bez ‘čamaca za spašavanje beskućnika’? Natječaj tek nagodinu – moglo bi biti prekasno


Prošli puta Ministarstvo je kasnilo s raspisivanjem natječaja pa je došlo do prekida financiranja stambenih zajednica za beskućnike od oko 8 mjeseci, što je stvorilo velike probleme jer su HMB i Crveni križ Zagreb morali iseliti korisnike te su kasnije ponovno morali pronaći stan – što je vrlo zahtjevno jer mnogi ne žele iznajmiti kada čuju da će useliti beskućnici… Takva aljkavost bi se mogla ponoviti. Novi natječaj bit će raspisan tek 2023., zbog čega je moguće da će korisnici stambenih zajednica nakon svibnja sljedeće godine ponovno morati van – na ulicu, ili u prihvatilište

Stambene zajednice za beskućnike pokazale su se kao najpouzdaniji ‘čamac za spašavanje’ u moru siromaštva, odnosno kao najbolji način da se beskućnici, ili mladići i djevojke koji izlaze iz domova za djecu ili iz udomiteljskih obitelji – integriraju u društvo.

Zvonko Mlinar, izvršni direktor Hrvatske mreže za beskućnike i Vanja Tolić Ramljak, iz Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, upozoravaju, međutim, da veliki problem Hrvatskoj predstavljaju prekidi u financiranju postojećih stambenih zajednica (za razliku od drugih zemalja EU, gdje je financiranje stambenih zajednica za beskućnike trajno riješeno pa nema prisilnih iseljavanja beskućnika).

HMB i Crveni križ Zagreb moraju, naime, zatvarati stambene zajednice – kada projekt završi, pa se moraju ponovno javljati na natječaj, ne bi li ponovno mogli dobiti novac za financiranje tih zajednica.

Prošli puta Ministarstvo je kasnilo s raspisivanjem natječaja pa je došlo do prekida financiranja od oko 8 mjeseci, što je Hrvatskoj mreži za beskućnike i Crvenom križu Zagreb, ali i njihovim korisnicima, stvorilo velike probleme jer su morali iseliti te su kasnije ponovno morali tražiti novi stan – što nije lako jer mnogi ne žele iznajmiti prostor kada čuju da će useliti beskućnici…

Beskućnici su im zadnja briga

U novinarskom upitu kojega smo, zbog svega navedenog, poslali Ministarstvu rada mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, upitali smo hoće li po uzoru na druge zemlje Europske unije, i Hrvatska uvesti sustavno financiranje stambenih zajednica za beskućnike…, ili će beskućnike, kada aktualni projekti završe, ponovno ostaviti na cjedilu…

Evo naših pitanja:

”Zašto se stambene zajednice za beskućnike (koje su općeprihvaćene u zemljama Europske unije kao najbolji način integracije tih ljudi u društvo) i u Hrvatskoj ne financiraju sustavno, odnosno trajno, a ne projektno i nesigurno – kao do sada?

Kada će odgovorni u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike ponovno raspisati natječaj na koji se mogu javiti organizacije poput Hrvatske mreže za beskućnike i Crvenog križa, a za financiranje stambenih zajednica za beskućnike? Jesu li odgovorni u resornom ministarstvu upoznati s činjenicom da je financiranje dviju postojećih stambenih zajednica za beskućnike (Hrvatske mreže za beskućnike i Crvenog križa Zagreb – na dvije lokacije u Zagrebu) osigurano samo do 31. svibnja 2023. godine?

Sve je više siromašnih; broj beskućnika raste

Hoće li odgovorni u Ministarstvu rada ovaj puta raspisati na vrijeme natječaj, kako bi se izbjeglo vrlo štetno zatvaranje postojećih stambenih zajednica te kasnije mukotrpno i dugotrajno traženje novih pogodnih prostora za stambene zajednice za beskućnike?

Kada točno bi gore opisani natječaj mogao biti raspisan?

Tko će biti odgovoran ako osobe smještene u stambene zajednice za beskućnike ponovno budu morale iseliti (pa i na ulicu), zbog kašnjenja s raspisivanjem natječaja (kao što se dogodilo prije dvije – tri godine)?

Napominjem da je ova problematika iznimno važna, jer u Zagrebu i u Hrvatskoj imamo sve više vrlo siromašnih osoba te beskućnika, a stambene zajednice za beskućnike su osvjedočeno najbolji oblik skrbi za osobe koje bi inače završile na ulici…”, stoji u novinarskom upitu kojega smo poslali odgovornima u Ministarstvu.

Ministarstvo: Moguće je samo projektno financiranje

”U ovom trenutku stambene zajednica za beskućnike Zakonom o socijalnoj skrbi nije uređena kao socijalna usluga pa se ne može financirati na drugi način osim projektno.

Hrvatska mreža za beskućnike se trenutno financira kroz Trogodišnji program usmjeren razvoju i širenju usluga za beskućnike u iznosu od 199.300,00 kn godišnje. U tijeku je druga godina provedbe do 31. svibnja 2022., nakon čega slijedi treća godina provedbe s početkom od 1. lipnja 2022. do 31. svibnja 2023.

Također, Hrvatska mreža za beskućnike korisnik je i projekta „Nova perspektiva za beskućništvo“ koji se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 3,6 milijuna kuna, s ciljem okupljanja relevantnih partnera civilnog i znanstvenog sektora koji se bave temom beskućništva, prevencijom socijalne isključenosti i siromaštva. Projekt je u provedbi do 28. listopada 2023.

HCK – Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb ima stambenu zajednicu u okviru Trogodišnjeg programa koji se financira kroz natječaj „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“ u iznosu od 150 tisuća kuna godišnje. U tijeku je druga godina provedbe do 31. svibnja 2022., nakon čega slijedi treća godine provedbe s početkom od 1. lipnja 2022. do 31. svibnja 2023.

Novi natječaj tek u prvom kvartalu 2023. godine

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike planira u prvom kvartalu 2023. godine raspisati novi natječaj za trogodišnje programe usmjerene razvoju i širenju usluga za beskućnike za razdoblje 2023.-2025., kako bi osigurali kontinuitet u pružanju usluga za programe koji završavaju u svibnju 2023. godine”, stoji u odgovorima koje smo primili iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Sudeći, dakle, prema činjenici da će novi natječaj neće biti raspisan prije 2023. godine, moguće je da će korisnici stambenih zajednica nakon svibnja sljedeće godine ponovno završiti na ulici (teško je vjerovati da će u tako kratko vrijeme uspjeti zgurati rok za natječaj, donijeti konačnu odluku i uplatiti novac onima koji prođu na natječaju – sve to bi se moralo dogoditi prije kraja svibnja 2023.).

Zato odgovornima predlažemo da natječaj raspišu odmah nakon Nove godine, ako ne mogu ranije…, kako se ne bi ponovio propust od prije dvije godine (kada su zbog kašnjenja s raspisivanjem natječaja korisnici stambenih zajednica za beskućnike morali van – na ulice ili u prihvatilište).

FOTO: Ilustracija Pixabay; arhivska snimka Promise.hr (stambena zajednica za beskućnike HMB-a)

Tekst je dio projekta ‘Upozoravamo na probleme potrebitih i konkretno im pomažemo‘, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – Agencije za elektroničke medije

Evo kako su Zagrepčanka sa stanom na Trešnjevci, kćer branitelja te samohrana majka postale beskućnice

Uzeli ga ocu i nesretno udomili: ‘Kada bih ispričao sve, čitatelji ne bi mogli stati plakati’