Sarnavka: Sucu bih priuštila GRUPNO SILOVANJE, da vidi kako to izgleda! Netko uništio DOKAZE-snimke silovanja? Sarnavka: Sucu bih priuštila GRUPNO SILOVANJE, da vidi kako to izgleda! Netko uništio DOKAZE-snimke silovanja?
Glasnogovornik suda je kazao da u spisu ne postoje snimke seksualnih odnosa, impliciravši da policija među dokazima nije dostavile snimke kojima je djevojčica godinu... Sarnavka: Sucu bih priuštila GRUPNO SILOVANJE, da vidi kako to izgleda! Netko uništio DOKAZE-snimke silovanja?

Glasnogovornik suda je kazao da u spisu ne postoje snimke seksualnih odnosa, impliciravši da policija među dokazima nije dostavile snimke kojima je djevojčica godinu dana bila ucjenjivana i prisiljavana na seks sa sedmoricom prijavljenih. Neslužbene informacije međutim govore da je policija uz  prijavu dostavila i audio i video-dokaze te fotografije kojima je djevojka bila ucjenjivana. Ako je ova informacija točna, to znači, prema svemu sudeći, da je netko otuđio ili uništio najvažnije dokaze!

Još hrvatska javnost nije došla k sebi od užasavajućih saznanja o dugotrajnom grupnom silovanju petnaestogodišnje djevojčice u okolici Zadra, a već su se pojavile nove vrlo uznemirujuće informacije oko cijelog slučaja.

Slobodna Dalmacija je objavila da u sudskom spisu ne postoje – prema svemu sudeći – najvažniji dokazi – videosnimke i fotografije kojima je djevojka bila ucjenjivana, premda neslužbene informacije govore da je policija, uz kaznenu prijavu, sudu dostavila te snimke kao dokaze?! Ako je ova informacija, koju prenosi Slobodna Dalmacija, točna, to znači, prema svemu sudeći, da je netko otuđio ili uništio najvažnije dokaze! Taj podatak dodatno je ražestio sve one koji su javno i dosad izražavali zgražanje i zaprepaštenje nad činjenicom da je sudac pustio osumnjičenike za tako gnjusno zlodjelo na slobodu.

Zbog velikog javnog interesa i potreba da najšira javnost dozna baš sve okolnosti ovog skandaloznog slučaja, tekst Ivice Nevešćanina za Slobodnu Dalmaciju prenosimo ovdje u cjelosti:

”Ovo je najsramotnija sudska odluka za koju sam uopće čula i jasno svjedoči o stanju našeg pravosudnog sustava. Ovo je dno dna, ne znam može li se niže pasti. Rado bih sucu priuštila grupno silovanje pa da vidi kako to izgleda. Stvarno nemam više riječi kojima bih svoje razočaranje mogla opisati.

Osumnjičeni se mogu mirno dogovarati i žrtvu dalje traumatizirati

Kazala je to Sanja Sarnavka, poznata aktivistica za ženska prava iz Zaklade Solidarna, komentirajući odluku suca istrage Županijskog suda u Zadru Ivana Markovića da pet mlađih punoljetnika prijavljenih za višestruko grupno silovanje 15-godišnjakinje pusti da se brane sa slobode. Kaznenom prijavom obuhvaćena su još dvojica maloljetnika, ali oni nisu bili privedeni niti su još sudski ispitani.

– Ne mogu shvatiti kako je moguće donijeti takvu odluku. Prijavljeni su osumnjičeni za mnogostruka grupna silovanja, a žrtva živi u maloj sredini, među svojim zlostavljačima. Mogu samo zamisliti kako to izgleda, kako se ta djevojčica osjeća, i kako se sada svi ti osumnjičenici mogu mirno dogovarati i žrtvu dodatno traumatizirati i viktimizirati – istaknula je Sarnavka, dodajući kako je zadarski sudac osumnjičenike pustio na slobodu umjesto da ih strpa u istražni zatvor, istovremeno dok se novinare na aerodromima hapsi i privodi na ispitivanje zato što su na društvenim mrežama napisali neku zafrkanciju na račun policije i pjesme “Vila Velebita”.

Po njezinu mišljenju policija je trebala prijaviti i sve one koji su se okupili ispred policijske postaje kad su osumnjičenici bili privođeni, pokušavajući relativizirati njihovu odgovornost i optužujući žrtvu da je odgovorna za ono što joj se dogodilo.

Reakcije na slučaj grupnog silovanja maloljetnice koje su objavili Zadarski.hr i Slobodna Dalmacija u ponedjeljak su stizale sa svih strana. Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković održao je konferenciju za medije na kojoj je objasnio kako je sudac Marković svoju odluku donio na temelju vlastite procjene predočenih dokaza u spisu.

Kako se u malom mjestu može izbjeći približavanje žrtve i silovatelja?

– Petorica mlađih punoljetnika privedena su zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela iz oblasti seksualnih delikata. Nakon što ih je ispitao, sudac istrage ih je pustio uz mjere opreza. Zaključio je da nema opasnosti od ponavljanja djela, ali postoji opasnosti od utjecaja na svjedoke te na žrtvu. Istražni zatvor za počinitelje zamijenio je s mjerama opreza. Zabranjeno im je približavanja oštećenici, bilo kakvo komuniciranje s njom te se moraju javljati u policijsku postaju dva puta mjesečno – kazao je Visković.

Visković je tako zapravo potvrdio da je sudac Marković na temelju policijskih dokaza utvrdio da postoji osnovana sumnja da su privedeni počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret, odnosno da su svi s razlogom optuženi jer za to u spisu ima dovoljno dokaza, smatrajući pritom da će mjere opreza koje im je odredio biti dovoljne da bi se spriječila opasnost od utjecaja na žrtvu.

Visković je objasnio da će žrtva biti ispitana nakon što sud zaprimi takav prijedlog državnog odvjetnika, a iz Županijskog državnog odvjetništvo su najavili podnošenje žalbe na odluku suca Markovića o puštanju osumnjičenika. Odluku o tome donijet će izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru.

– Ne znam je li stigla žalba, žaliti se može Državno odvjetništvo, ali i branitelji osumnjičenika na izdane mjere opreza, što znači da bi cijeli postupak mogao potrajati i tjedan dana – kazao je Visković.

Komentirajući negativnu reakciju javnosti na odluku suca, Visković je kazao da “percepcija javnosti uglavnom je vođena s bombastičnim naslovima u novinama. Bombastični naslovi u novinama su u pravilu jednostrani, novinari ih stavljaju zbog što veće čitanosti, a ne zbog onoga što se stvarno dogodilo, tako da ja ne mogu procjenjivati što će novinari pisati, ali na ovakav način se tenzije često i nepotrebno podižu”.

Kako bi tek bilo da mediji ne pišu o skandalima u sudstvu?

Na novinarski odgovor kako je višestruko grupno silovanje u godinu dana prestrašna stvar, a ne podizanje tenzija, Visković je kazao da o detaljima spisa neće govoriti jer je istraga tajna, te da su novinari prenijeli ono što proizlazi iz kaznene prijave.

Na pitanje je li sudac Marković napravio grešku Visković je rekao da to ne može komentirati jer će o tome će odlučivati sudačko vijeće, “a kakva će biti njihova odluka, ne znam”.

Visković je također kazao da u spisu ne postoje snimke seksualnih odnosa, da bi kasnije dodao da neke snimke ipak postoje, “ali koje je obrana dostavila u spis”. Visković je time implicirao da policija među dokazima nije dostavile snimke seksualnih odnosa, kojima je djevojčica godinu dana bila ucjenjivana i prisiljavana na seksualne odnose sa sedmoricom prijavljenih.

Gdje su nestali glavni dokazi?!

Neslužbene informacije međutim govore da je policija uz kaznenu prijavu dostavila i audio i video-dokaze te fotografije kojima je djevojka bila ucjenjivana, te da je obrana uistinu dostavila nekoliko fotografija, uglavnom skinutih s društvenih mreža oštećenice.

Policijski dokazi povezuju osumnjičene s najmanje šest grupnih silovanja, u jednom njih dvoje, dok su u drugim prilikama sudjelovali njih troje ili četvero.

Visković je na koncu dodao da je maloljetna oštećenica zatražila stručnu pomoć od službi za zaštitu žrtve i svjedoka pri Županijskom sudu u Zadru.


Tko je sudac Marković

Sudac istrage Ivan Marković postao je sudac Županijskog suda u veljači ove godine. Natjecao se kao sudac Kaznenog odjela Općinskog suda izborivši najviše bodova 157,45, u konkurenciji Ane Zrilić, Ante Bačića, Ive Lovrin, te predsjednice suda Ane Mišlov.

Prije dolaska na Županijski sud Marković je obnašao dužnost predsjednika ispostave suda u Benkovcu. Nedavno je donio presudu za tešku prometnu nesreću koja se dogodila u travnju 2010. godine kod Povljane. Tonija Stupičića, koji je odgovoran za smrt troje mladih Pažana u toj nesreći i teško stradavanje četvrtog, sudac Marković je osudio na kaznu zatvora u trajanju od 3,5 godina”, piše Slobodna Dalmacija.

FOTO: Screenshot videosnimke N1 televizije

Komentari