Spašavanje IZUMIRUĆE VRSTE – novinara: predstavljen Zbornik radova ‘Poticanje novinarske izvrsnosti’ Spašavanje IZUMIRUĆE VRSTE – novinara: predstavljen Zbornik radova ‘Poticanje novinarske izvrsnosti’
TweetEmailPrint ”Željeli smo poručiti kolegama da novinarstvo nije umrlo te ih potaknuti da se vrate u sedlo”, rekla je Anita Malenica te dodala kako... Spašavanje IZUMIRUĆE VRSTE – novinara: predstavljen Zbornik radova ‘Poticanje novinarske izvrsnosti’


”Željeli smo poručiti kolegama da novinarstvo nije umrlo te ih potaknuti da se vrate u sedlo”, rekla je Anita Malenica te dodala kako je to bio projekt koji osnažuje zapostavljeno istraživačko i na činjenicama utemeljeno novinarstvo. Projekt se nastavlja i ove godine. Ovaj Zbornik može poslužiti studentima novinarstva kao vodič kroz dobru novinarsku praksu, istaknuto je na predstavljanju

Zbornik izabranih radova nastalih u sklopu projekta Poticanja novinarske izvrsnosti u 2020. predstavljen je danas (srijeda 16. lipnja) u zagrebačkom hotelu Sheraton. Predstavljanje je vodila Romana Eibl, autorica najbolje ocjenjenog novinarskog rada u 2020. u sklopu ovog projekta.

”Ovo je i pokušaj spašavanja izumiruće vrste – novinara”, istaknula je na početku Eibl te je dodala da je cijeli projekt kao lavica, od ideje do realizacije, nosila Anita Malenica, članica Vijeća za elektroničke medije i voditeljica projekta.

”Anita je vrlo senzibilizirana za kolege koji su, premda dio novinarske reprezentacije, praktički  ‘izbačeni iz igre’, kao što je i Anita bila svojedobno izbačena iz redakcije i iz novinarstva”, naglasila je u uvodu kolegica Eibl te tako podsjetila na neslavne godine sumraka hrvatskog novinarstva, pogotovo, kako je istaknuto, u nekadašnjim perjanicama dnevnog tiska; Vjesniku, Večernjem listu i Jutarnjem listu.

”Željeli smo na ovaj način poručiti kolegama da novinarstvo nije umrlo, te ih potaknuti da se ‘vrate u sedlo’. U pripremi ovog projekta od presudne važnosti bila je suradnja sa strukovnim udrugama pri čemu je novinar bio vraćen u središte pažnje”, naglasila je, pak, Malenica.

Ocijenila je i kako je cilj projekta bio jačanje medijske slike i osnaživanje kvalitetnog novinarstva, a odbacila je i tvrdnje da je u pitanju bio “socijalni fond” pomoći egzistencijalno ugroženim novinarima.

Pritom je naglasila  kako je to bio projekt koji osnažuje zapostavljeno istraživačko i na činjenicama utemeljeno novinarstvo koji se nastavlja i ove godine, a predviđena su i sredstva za projekt 2022.

Ovaj Zbornik može poslužiti studentima novinarstva kao vodič kroz dobru novinarsku praksu, istaknuto je na predstavljanju.

Profesorica Jelena Jurišić s Hrvatskih studija istaknula je kako je predstavljeni  Zbornik svojevrsni podsjetnik na nostalgična vremena kvalitetnih novinarskih priča, ali i da objavom tih tekstova, uglavnom na portalima, postoji nada da je kvalitetno i tzv. “sporo novinarstvo” i sada moguće bez obzira na, kako je istaknuto, sveprisutni trend “kopi-pejstanja”.

Profesor Anto Mikić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta naglasio je da ovaj Zbornik dokazao da u Hrvatskoj i dalje postoji kvalitetno novinarstvo, ali i da nije točna “papagajski” ponavljana fraza da je novinarstvo u krizi, već su u krizi mediji i njihovi dosadašnji poslovni modeli.

Izvanredni profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Enes Kulenović kazao je kako je objavljivanje ovog  Zbornika važno ne samo za novinarsku struku, već i za afirmaciju profesionalizma u novinarstvu kao jednog od važnijih uvjeta očuvanja demokracije.

Na predstavljanju zbornika ‘Poticanje novinarske izvrsnosti u 2020.’ su bili brojni novinari, ravnatelj AEM-a Josip Popovac, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko i članovi Vijeća za elektroničke medije (VEM).


O projektu Poticanja novinarske izvrsnosti:

Agencija za elektroničke medije pokrenula je projekt poticanja novinarske izvrsnosti dodjelom bespovratnih sredstava novinarima/novinarkama za novinarske radove i istraživanja na teme koje su od javnog interesa iz područja kulture, zdravstva, lokalnih tema, ekumenizma i religije, ljudskih prava, položaja žena u društvu, tema od interesa za manjine u društvu, djece i mladih, obrazovanja, sporta, gospodarstva, međunarodnih odnosa i Europske unije.

Vijeće za elektroničke medije raspisalo Javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama te donijelo Odluku o izboru Povjerenstva za ocjenjivanje prijava pristiglih temeljem spomenutog Javnog poziva. Ono je zaduženo za analizu i ocjenjivanje pristiglih prijava kao i praćenje, savjetovanje i izvještavanje o objavljenim radovima, te evaluaciju dostavljenih izvještaja. Sedmeročlano Povjerenstvo, uz predsjednicu Anitu Malenicu, članicu Vijeća za elektroničke medije, čine novinarke/novinari  Mislav Miholek, Ivana Petrović, Davor Ivanković, Mato Jerkić, Robert Mihaljević i Gordana Škaljac Narančić.

Na javni poziv koji je objavilo Vijeće za elektroničke medije u 2020. bilo je prijavljeno ukupno 184 novinarskih projekata od strane 138 novinara/novinarki. Povjerenstvo za ocjenjivanje predložilo je Vijeću za elektroničke medije 86 najbolje ocijenjenih projekata, a u konačnici su ostvarena 82 novinarska projekta s ukupno 619 objavljenih članaka, budući da je četvero novinara odustalo.

Projekt Poticanja novinarske izvrsnosti nastavljen je i u 2021. te su predviđena sredstva za nastavak projekta u 2022.


U zborniku i dva teksta objavljena na portalu Promise.hr

Valja napomenuti da su u Zbornik izabranih radova ‘Poticanje novinarske izvrsnosti u 2020.’ uvrštena i dva teksta objavljena prošle godine na portalu Promise.hr.

To su tekst kolega Marinka Petkovića; ”Zbog poljoprivrede puno otrova, ostalo nam je još samo 60 žetvI! Spas je u biodinamičkoj skrbi o tlu”, te tekst Damira Kramarića: ”Sve je više siromašnih, ali to kao da se skriva; učenici nas se ne srame otkaz smo im pričali o beskućništvu”.

FOTO: Snimio Damir Kramarić; Agencija za elektroničke medije