ZAHTJEV ZA IZUZEĆEM izazvao val negodovanja: smeta im jedini POŠTENI sudac ZAHTJEV ZA IZUZEĆEM izazvao val negodovanja: smeta im jedini POŠTENI sudac
U AGROKORU NE ŽELE DA IM SUDI NAJPRINCIPIJELNIJI SUDAC:

ZAHTJEV ZA IZUZEĆEM izazvao val negodovanja: smeta im jedini POŠTENI sudac

HrvatskaIzbor urednika 13. travnja 2017. D.K.

TweetEmailPrint ‘Gospodin Kolakušić je samo ukazivao na niz nezakonitosti i stao na stranu obespravljenih, sada oni trebaju dići glas u obranu suca i to... ZAHTJEV ZA IZUZEĆEM izazvao val negodovanja: smeta im jedini POŠTENI sudac


‘Gospodin Kolakušić je samo ukazivao na niz nezakonitosti i stao na stranu obespravljenih, sada oni trebaju dići glas u obranu suca i to ne samo na tipkovnici već i na ulici”, gotovo plebiscitarni je zaključak, kojega građani ostavljaju na društvenim mrežama

Vijest da je KONZUM zatražio izuzeće Mislava Kolakušića, rijetko uglednog suca zagrebačkog Trgovačkog suda u stečajnom postupku pokrenutom temeljem prijedloga tvrtke Ovum i to zbog njegove tobožnje pristranosti, izazvala je bujicu žestokih reakcija i masovnu podršku Kolakušiću na društvenim mrežama.

”Smeta im jedini pošten sudac u Hrvata i to sudac koji zna svoj posao i koji ne pleše po naputcima vladajućih”, zaključak je većine komentara ispod vijesti o zahtjevu predsjednici suda Nadi Nekić Plevko, da izuzme najhrabrijeg hrvatskog suca.

”Gospodin Kolakušić je samo ukazivao na niz nezakonitosti i stao na stranu obespravljenih, sada oni trebaju dići glas u obranu suca i to ne samo na tipkovnici već i na ulici. Dosta!”, ističe ispod Index-ovog teksta Darija Lojko.

”Kolakušić je jedino svjetlo u pravosudnoj tmini”, navodi Branka Živaljić.

”Da vidimo hoce li se usuditi banda pravosudna izuzeti suca Kolakušića!”, napisala je, pak, na svom Facebook profilu Claudia Čović, inače ovlaštena ravizorica i prijaviteljica korupcije u Hrvatskoj pošti, koja je zbog prijavljivanja pljačke u toj državnoj tvrtki za Sanaderova mandata dobila otkaz, no koja je kasnije dobila sud protiv Pošte (pravomoćno!) te koja je nedavno satima svjedočila u postupku protiv Sanadera na Županijskom sudu u Zagrebu, detaljno pojašnjavajući kako je i iz Pošte Fimi Media izvlačila milijune kuna kroz fiktivne ili tek simbolične poslove.

”Nedam na suca #Kolakusica! Molim vas da podijelite ovo Hitno po profilima. Krenuli su kerovi diktature na suca Kolakusica. Ne dajte im!”, napisala je pak Miriam Kervatin, predsjednica udruge Blokirani, udruge koja je prije više od godinu dana javno predložila suca Kolakušića za ministra pravosuđa (prijedlog je tada javno podržao i naš portal, a tisuće lajkova teksta pokazali su što narod misli o sucu koji se ne boji moćnika iz sjene i njihovih poslušnika).

Čim je u jučer objavljena vijest o zahtjevu za njegovim izuzećem, suca Kolakušića zamolili smo za komentar, uz opasku da ćemo razumjeti ako ne može, odnosno ne smije, do odluke predsjednice suda, komentirati ovu temu.

Do trenutka objave ovog teksta gospodin Kolakušić, koji inače uvijek u roku od par dana odgovara na sve upite poslane mailom, nije nam odgovorio.

Kada njegova reakcija stigne, objavit ćemo ju.


Kolakušić se službeno očitovao: Ne postoji zakonski razlog za mojim izuzećem

”Republika Hrvatska je moderna demokratska država u kojoj su sudski postupci javni. Zakoni se donose na temelju javne rasprave u kojoj sam kao sudac dužan sudjelovati iz stručnih i moralnih razloga”, stoji u očitovanju suca Trgovačkog suda Mislava Kolakušića na zahtjev Agrokorova Konzuma za njegovim izuzećem, kojaga je u međuvremenu objavio portal Index.

“Izjavljujem da nije ostvaren ni jedan zakonom određen element za izuzeće suca u ovom sudskom postupku”, stoji u očitovanju suca Kolakušića dodajući da se Zakoni donose na temelju javne rasprave u kojoj je kao sudac dužan sudjelovati iz stručnih i moralnih razloga.

“Proces donošenja sudske odluke odvija se isključivo putem logičkih procesa u svijesti svakog pojedinog suca u predmetu koji mu je dodijeljen u rad. Smatram da sudac javnim istupima u svezi Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku (NN 32/17), ni na koji način ne može utjecati na donošenje vlastite odluke u smislu da bi ga učinilo pristranim”, zaključio je na kraju svog očitovanja o zahtjevu za njegovim izuzećem sudac Mislav Kolakušić.


No, zašto uistinu Konzum želi maknuti odvažnog i poštenog suca iz suđenja u ovom sporu, pogledajte u razgovoru o spornim točkama u ‘Lex Todoriću’ OVDJE.