‘Uskoro besplatna psihoterapija za sve one koji imaju problema s mentalnim zdravljem’ ‘Uskoro besplatna psihoterapija za sve one koji imaju problema s mentalnim zdravljem’
TweetEmailPrint ”Udruga Životna linija će organizirati niz besplatnih on line psihoterapija za sve one koji imaju problema s mentalnim zdravljem. Taj program financirat će... ‘Uskoro besplatna psihoterapija za sve one koji imaju problema s mentalnim zdravljem’


”Udruga Životna linija će organizirati niz besplatnih on line psihoterapija za sve one koji imaju problema s mentalnim zdravljem. Taj program financirat će Grad Zagreb. Organizirat ćemo on line psihoterapeutsku grupu jednom tjedno u trajanju od četiri mjeseca, a program će voditi psihoterapeutkinja Ines Kovačić, dopredsjednica udruge Životna Linija”, ističe Tin Pongrac, predsjednik Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje

”U Republici Hrvatskoj 503 osobe su preminule uslijed suicida tijekom prošle godine, od toga 116 žena i 387 muškaraca. Najviše su suicida počinile osobe iznad 65 godina, njih čak 222 oduzele su sebi lani život, što predstavlja 44,14 posto od ukupnog broja suicida u Republiki Hrvatskoj. U dobnoj skupini do 18 godina (djeca) bilo je 7 izvršenih suicida i još 43 pokušaja samoubojstava”, prenijeli su članovi udruge Životna linija zabrinjavajuće podatke Ministarstva unutarnjih poslova, obilježavjaući prošli tjedan Svjetski dan prevencije suicida (10. rujna).

Na uputnicu se jako dugo čeka

Tim povodom razgovarali smo s Tin Pongracom, predsjednikom udruge Životna linija, te predsjednikom Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje, koji učestalo upozorava na problem nedostupnosti psihoterapije za osobe s mentalnim problemima (psihoterapija je skupa, a na uputnice za psihoterapiju se vrlo dugo čeka, što za suicidalnu osobu može biti fatalno…).

”Udruga Životna linija uskoro će organizirati niz besplatnih on line psihoterapija za sve one koji imaju problema s mentalnim zdravljem. Taj program financirat će Grad Zagreb. Organizirat ćemo on line psihoterapeutsku grupu jednom tjedno u trajanju od četiri mjeseca, a program će voditi psihoterapeutkinja Ines Kovačić, dopredsjednica udruge Životna Linija”, ističe Tin Pongrac.

Još ne znaju, kaže, kada će program započeti. Pretpostavlja da bi besplatna on line psihoterapeutska grupa trebala započeti s radom u naredna dva mjeseca, što je odlična vijest za one koji trebaju psihoterapiju, a ne mogu si ju priuštiti.

‘Razgovori mogu spasiti život’

Osim za dostupniju psihoterapiju, udruga Životna linija nastoji se izboriti i za ponovno uvođenje, odnosno ponovno financiranje, besplatnog, lako pamtljivog telefona za pomoć suicidalnim i depresivnim osobama, telefona koji je ranije postojao u okviru djelatnosti Životne linije i uz pomoć kojega su osposobljene osobe pomogle mnogima koji su pomišljali na najgore.

”Zalažemo se kod djelatnika Ministarstva zdravstva i kod ministra Beroša da se u okviru Nacionalnog programa prevencije suicida i depresije ponovno uspostavi besplatna telefonska linija za pomoć suicidalnim i depresivnim osobama. Ta prijeko potrebna linija bila bi nadopuna postojećoj ‘Liniji za krizna stanja i prevenciju suicida, koja postoji u bolnici Rebro. Ta linija ima običan teško pamtljiv sedmeroznamenkasti broj. Mi želimo otvoriti liniju s lako pamtljivim brojem, kao što je to običaj u zemljama Europske unije, koje imaju takve linije s rezerviranim brojem”, objašnjava predsjednik Životne linije, naglašavajući da se pokazalo da je besplatni telefon za pomoć suicidalnim i depresivnim osobama, s lako pamtljivim brojem, izuzetno djelotvoran.

Mentalno zdravlje treba biti prioritet

”Kada osoba koja je u krizi i koja pomišlja na samoubojstvo, s nekim podijeli svoje osjećaje, to joj jako olakšava ‘teret’. Takvi razgovori mogu doslovce spasiti život. Važna je osoba koja zna slušati i koja sugovornika neće osuđivati. Zbog nedostatka financija, morali smo ukinuti taj dragocjeni oblik pomoći. No, ministar Beroš u zadnje vrijeme ističe da im je mentalno zdravlje prioritet, pa se nadamo da će biti dosljedan te da će nam Ministarsto zdravstva financijski pomoći da ponovno uspostavimo takav besplatni telefon”, naglašava Tin Pongrac, predsjednik udruge Životna linija, u razgovoru za Promise.hr.

Dodaje potom da će pozvati i gradonačelnika Tomaševića, da mentalno zdravlje postane prioritet Grada Zagreba te da Grad, sukladno takvom opredjeljenju, nastavi podupirati programe besplatne psihoterapije za sve one koji imaju mentalnih poteškoća (zasad je Grad odobrio financiranje programa psihoterapije u trajanju od četiri mjeseca, a u Životnoj liniji nadaju se da će i ubuduće, uz pomoć Grada, moći nastaviti s tim iznimno važnim i mnogima potrebnim programom besplatne psihoterapije).

‘Kako razgovarati sa suicidalnom osobom’

U utorak 17. rujna 2024. Udruga Životna linija održava još jednu edukativnu radionicu “Kako razgovarati sa suicidalnom osobom?”, o čemu su obavijestili zainteresirane objavom na Facebook profilu ‘Životne linije’:
”Prijave primamo na mail info@zivotnalinija.hr
✔️Kroz edukativne radionice moći ćete saznati više o suicidu, činjenicama i statistici, čimbenicima rizika od suicidalnosti, kako razgovarati sa suicidalnom osobom i još puno toga.
✔️Moći ćete slobodno dijeliti osobna iskustva te dobiti direktnu i konkretnu pomoć na licu mjesta.
✔️Svi možemo pomoći!
Edukativne radionice su za Vas besplatne jer je projekt financiran iz proračuna Grada Zagreba”, stoji u objavi na FB profilu Životne linije.
FOTO: Screenshot videosnimke; Udruga Životna linija

Tekst je dio projekta ‘Osvijetlimo nevidljive’, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – Agencije za elektroničke medije