‘Za govedo dajemo 795 eura poticaja, a za dijete – 309 eura! Idemo s demografskim mjerama’ ‘Za govedo dajemo 795 eura poticaja, a za dijete – 309 eura! Idemo s demografskim mjerama’
TweetEmailPrint ”Svi statistički podaci potvrđuju demografski slom. Ako se ovakav trend nastavi neće biti dobro”, upozorio je Stjepan Šterc, savjetnik ministra Šipića. ”Moramo probuditi... ‘Za govedo dajemo 795 eura poticaja, a za dijete – 309 eura! Idemo s demografskim mjerama’


”Svi statistički podaci potvrđuju demografski slom. Ako se ovakav trend nastavi neće biti dobro”, upozorio je Stjepan Šterc, savjetnik ministra Šipića. ”Moramo probuditi nadu, to je ključno. Inicijator sam projekta ‘Marshall plan za Hrvatsku’. To bi trebao biti projekt nade za povratak dijaspore i za ostanak mladih”, naglasio je Zdenko Štriga, njemački poduzetnik hrvatskog podrijetla te savjetnik u Ministarstvu demografije i useljeništva

Ivan Šipić, ministar demografije i useljeništva predstavio je posebne savjetnike”U kolovozu ove godine u Hrvatskoj je rođeno 420 djece manje nego u istom mjesecu lani! Ako nas to ne obvezuje na djelovanje, onda ne znam što nas obvezuje. Budućnost Hrvatske ovisi o demografiji i broju rođene djece”, istaknuo je, između ostaloga, Ivan Šipić, ministar demografije i useljeništva na današnjoj press konferenciji upriličenoj kako bi se javnosti predstavila četvorica posebnih savjetnika ministra, te kako bi građani mogli doznati osnovne informacije o novim mjerama i aktivnostima Ministarstva demografije i useljeništva.

”Ako za svako govedo boškarin i za svakog konja posavca možemo izdvojiti 795 eura poticaja, ako za svakog magarca izdvajamo 318 eura poticaja, zašto za djecu ne možemo izdvojiti više od 309 eura potpore, koliko sada izdvajamo?”, zapitao se ministar Šipić, naglasivši da treba povećati rodiljne i porodiljne naknade, kao i novčane potpore za novorođenu djecu. Objasnio je da će se u državnom proračunu za 2025. godinu osigurati znatno više novca za tu namjenu, nego do sada.

‘Rušit ćemo birokratske zapreke’

Potom je naglasio da će uskoro na snagu stupiti izmjene i dopune Zakona o strancima, uz pomoć kojih će biti olakšan povratak Hrvata iz iseljeništva u Republiku Hrvatsku.

”Rušit ćemo birokratske zapreke. Hrvati, ali i ostali, moći će brže do potrebnih dokumenata, moći će se preseliti odmah, moći će se zaposliti i obrazovati te ostvarivati sva svoja prava. U tijeku je i porezna reforma, kroz koju će se povratnici osloboditi poreza na dohodak u razdoblju od pet godina”, istaknuo je ministar Šipić, nakon čega je javnosti predstavio četvoricu posebnih savjetnika u ministarstvu: demografe dr. sc. Stjepana Šterca, dr. sc. Dražena Živića  i dr. sc. Tadu Jurića te Zdenka Štrigu, poduzetnika hrvatskog podrijetla koji 52 godine živi i radi u Njemačkoj, a koji je i ranije uz pomoć svojih poslovnih veza dovodio brojne strane ulagače u Hrvatsku.

Šterc: Ovo svaku racionalnu osobu treba zabrinuti

”Svi statistički podaci potvrđuju demografski slom. Demografska destrukcija svaku racionalnu osobu treba zabrinuti. Ako se ovakav trend nastavi neće biti dobro. Jasno je, dakle, da se trebalo stvoriti ministarstvo za demografiju, kako bi demografska revitalizacija postala strateško pitanje. Pripremili smo četiri revitalizacijska modela, kakvi se koriste i u drugim zemljama. I neće biti nikakve prisile”, istaknuo je demograf Stjepan Šterc.

Živić: Rješenja nisu jednostavna

Demograf Dražen Živić iz Instituta Ivo Pilar naglasio je da Hrvatska nema drugog izbora nego prihvatiti predložene poticajne demografske mjere. U suprotnom, rekao je, očekuje nas potpuni demografski slom. Istaknuo je da rješenja nisu jednostavna, ali da treba biti strpljiv i zadržati motivaciju da stanovnicima u budućnosti bude bolje.

Jurić: Nije dobro da većina živi u Zagrebu

Tado Jurić, profesor demografije, političkih znanosti i povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, je – govoreći o nužnosti ravnomjernije raspoređenosti stanovništva u Hrvatskoj – kazao da je nedavno izrađena studija pokazala da bi više od 10.000 osoba koje rade za državu otišlo u pasivne krajeve ako bi im se omogućio rad na daljinu. Time bi, dodao je, revitalizirali opustošenu periferiju Hrvatske.

Štriga: Ključno je probuditi nadu

Zdenko Štriga, savjetnik u Ministarstvu za useljeništvo i poslovne mogućnosti povezane s umrežavanjem s dijasporom, naglasio je da je tijekom 52 godine svog života u njemačkom i europskom financijskom središtu – Frankfurtu na Majni, razvio dobre odnose s tamošnjom židovskom zajednicom, te da je od Židova puno naučio o biznisu te o važnosti zajedništva i međusobnog povezivanja. Dodao je da želi u Hrvatskoj primijeniti njihov model povratka u domovinu.

”Inicijator sam projekta ”Marshall plan za Hrvatsku”, a to bi trebao biti projekt nade za povratak dijaspore u Hrvatsku, a ujedno i projekt nade za ostanak mladih u svojoj domovini. Moramo probuditi nadu, jer to je ključno. Važno je stvoriti preduvjete za povratak dijaspore, a važno je raditi i na obnovi izgubljenog povjerenja te uklanjanju predrasuda prema dijaspori”, naglasio je Zdenko Štriga te dodao kako je važno i da mediji porade na tome.

Pozvao novinare na suradnju

“Molim vas, nemojte o meni, mojoj obitelji, mome poslu i mom projektu pisati na osnovu nekakvih predrasuda. Kontaktirajte me, stojim vam na raspolaganju i razgovarat ćemo. Sudite, dakle, na osnovu razgovora i na osnovu moga rada“, rekao je Štriga.

Podsjetio je da je tijekom 1993. godine osnovao Hrvatski poslovno-promidžbeni centar u Frankfurtu, koji je uspješno vodio 12 godina, povezujući svo to vrijeme Republiku Hrvatsku s hrvatskim iseljeništvom, ali i s brojnim stranim ulagačima, koje je u nekoliko navrata dovodio u Hrvatsku.

FOTO: Snimio Damir Kramarić; Ministarstvo demografije i useljeništva

Pomogli povratnicima iz Perua da u par dana dobiju državljanstvo, pozivaju i druge da im se obrate!

‘Napadaju nas oni koji Hrvatsku ne žele, u demografskom programu nema prisile na žene’