‘Ako mislite da se ovo vas ne tiče, brisat ćete skupa s nama hračke s lica koje su nam vladajući uputili’ ‘Ako mislite da se ovo vas ne tiče, brisat ćete skupa s nama hračke s lica koje su nam vladajući uputili’
TweetEmailPrint ”Osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji u ovoj državi ne žive – oni preživljavaju. Vidimo se na Markovu... ‘Ako mislite da se ovo vas ne tiče, brisat ćete skupa s nama hračke s lica koje su nam vladajući uputili’


”Osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji u ovoj državi ne žive – oni preživljavaju. Vidimo se na Markovu trgu, 15.12. u podne! Nemojte da vam bude teško doći jer sutra to možeš biti ti”, napisala je Suzana Rešetar, predsjednica udruge Sjena na Facebooku te pozvala sve građane na prosvjed

Zbog dugogodišnje sustavne nebrige, omalovažavanja pa čak i vrijeđanja pripadnika najranjivije skupine od strane bešćutnih hrvatskih političara i dužnosnika (”kroz prozor bacamo milijune namijenjene osobama s invaliditetom”) , članovi obitelji djece s teškoćama u razvoju odlučili su reći dosta te se boriti se za prava najpotrebitijih.
Udruga Sjena, koja okuplja obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, organizira prosvjed osoba s invaliditetom i obitelji djece s teškoćama u razvoju koji će se održati u četvrtak 15. prosinca u podne na Trgu svetog Marka u Zagrebu.
”Ako ste ikada mislili da vas se ovo ne tiče, vjerujte mi, itekako vas se tiče. Jučer su šutnuli Zakon o osobnoj asistenciji u javno savjetovanje, pljunuvši pri tome u lice osobama s invaliditetom, njihovi roditeljima ali i cijelim obiteljima. Obiteljima – nukleusima ovog društva.
Ne samo da su uskratili već su i dodatno degradirali i jasno poručili ono što je onomad Ante Babić iz demografije na glas i rekao : NEĆEMO NA VAS BACATI MILIJUNE!

‘Želim vam da nikada u životu ne doživite nesreću’

Prema tome, ako mislite da vas se ovo ne tiče, da je ovo moja tužna priča, priča moga djeteta… Želim vam besprijekorno zdravlje i da nikada u životu ne doživite nezgodu ili nesreću, želim to i vašoj djeci. U suprotnom brisat ćete skupa s nama hračke s lica koje su nam vladajući uputili, revno razmišljajući kako da preživite.
Jer osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji u ovoj državi ne žive – oni preživljavaju.
Vidimo se na Markovu trgu, 15.12. u podne! Nemojte da vam bude teško doći jer SUTRA TO MOŽEŠ BITI TI”, napisala je tim povodom u  objavi na Facebooku Suzana Rešetar, predsjednica udruge Sjena.
Na prosvjed ispred Vlade RH i Sabora hrvatske su građane pozvali i na Facebook stranici udruge Sjena.
”Drage osobe s invaliditetom, drage obitelji djece s teškoćama u razvoju, dragi građani, pozivamo vas na zajedničku borbu za prava djece s teškoćama i osoba s invaliditetom.

Roditelji djeca s teškoćama prepušteni sami sebi

Prosvjedom tražimo konačno donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku, konačno donošenje Zakona o osobnoj asistenciji i žurno osiguranje pomoći i podrške roditeljima djece s teškoćama u razvoju, koji su prepušteni sami sebi nakon što dijete napuni 8 godina.
Navedene zakone čekamo desetljećima, vrijeme je da kažemo DOSTA JE!”, stoji u njihovoj objavi.
Valja napomenuti da su današnjoj emisiji ‘Normalan život‘ na HTV-u vrlo kritički o istoj temi govorili i Anka Slonjšak, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, te pisac Krešimir Martin Butković.
”Život osoba s invaliditetom nije život, nego višegodišnje prosjačenje za ostvarenje elementarnih ljudskih prava” – istaknuli su Slonjšak i Butković. Nedostaci usluge “osobnog asistenta” – u novom Zakonu o asistenciji – izaziva najviše opravdanog ogorčenja osoba s invaliditetom te članova njihovih obitelji, kao i obitelji djece s teškoćama u razvoju.
FOTO: Preslike s FB profila Udruge Sjena i Suzane Rešetar, screenshot s HTV-a