ANKA je dva puta ‘PUCALA’ U GRAD, uskrativši novac za škole i zdravstvo i OPET BI TO UČINILA! ANKA je dva puta ‘PUCALA’ U GRAD, uskrativši novac za škole i zdravstvo i OPET BI TO UČINILA!
TweetEmailPrint ”Vrlo je licemjerno ponašanje Anke Mrak Taritaš i njezinih partnera koji su dizali ruku za smanjenje prihoda Grada za najosjetljivije potrebe, a sada... ANKA je dva puta ‘PUCALA’ U GRAD, uskrativši novac za škole i zdravstvo i OPET BI TO UČINILA!


”Vrlo je licemjerno ponašanje Anke Mrak Taritaš i njezinih partnera koji su dizali ruku za smanjenje prihoda Grada za najosjetljivije potrebe, a sada tobože nude rješenja za isto to što su ugrozili. Neka narod odvagne želi li doista nagraditi nekoga tko je dva puta ‘pucao’ u Zagreb i Zagrepčane”, ističu insajderi, dobro upoznati s događanjima u Gradu Zagrebu

Anka Mrak Taritaš uporno se trudi uvjeriti Zagrepčane da nisu točne najave i nagađanja kako će ona, ako postane gradonačelnica, ukinuti mnoge subvencije i socijalna prava poput subvencija dječjim vrtićima, besplatne udžbenike, dodatke na mirovine, status roditelja odgajatelja…, no pojedini zastupnici Gradske skupštine i nezavisni analitičari s kojima smo razgovarali upozoravaju da je ona već pokazala svoje pravo lice, odnosno da je u dva navrata ‘pucala’ u Grad Zagreb, to jest u gradske financije!

”Dva puta su HNS i SDP htjeli prepoloviti gradska sredstva za škole, zdravstvo, domove umirovljenika i vatrogasce i oba puta je Anka Mrak Taritaš i osobno držala prst na obaraču! Prvi puta nije se suprotstavila nezakonitoj blokadi proračuna Grada Zagreba za 337 milijuna kuna. Kao ministrica bila je član Vlade (SDP-HNS), čije je Ministarstvo financija na čelu s Slavkom Linićem (SDP) protuzakonito pokušalo blokirati zagrebački račun proračuna u visini od 337.627.286 kuna namijenjenih zagrebačkim osnovnim i srednjim školama, zdravstvu, socijali i vatrogascima. Pravo na ove prihode (od 2007. do 2014. više od milijardu kn sveukupno) Grad Zagreb je bio prisiljen dokazivati na sudovima (Upravnom i Trgovačkom), u čemu je naravno i uspio. No, gradski zastupnici HNS-a i SDP-a bili su protiv te pravne borbe i glasovali su da Grad ne ide u pravnu bitku za taj novac! Zamislite tu brigu za grad”, pojašnjavaju naši sugovornici, dobro upućeni u stanje gradskih financija.

Dodaju da je Grad Zagreb dobio sudove, no onda je, kažu, uslijedila osveta Milanovićeve Vlade koja je predložila zakon po kojemu se Gradu Zagrebu smanjuje prihod za osnovne i srednje škole, zdravstvo i socijalu (centre za socijalnu skrb, domove za starije i nemoćne) te vatrogasce za nevjerojatnih 303.9 milijuna kuna na godinu, odnosno za čak 54,15 posto!

”I Anka Mrak Taritaš je u Vladi glasovala za taj prijedlog, odnosno za smanjenje prihoda namijenjenog zagrebačkim školama, zdravstvu i socijali. Ona, dakle, nije sprječavala takav udar na Grad, već naprotiv, s partnerima koji su je podržali u kandidaturi (SDP) je osobno sudjelovala u ograničavanju prava na decentralizirana sredstva namijenjena osnovnim i srednjim školama, zdravstvu, socijali i vatrogascima u ukupnom iznosu od gotovo dvije milijarde kuna! Zbog svega navedenog, Anka Mrak Taritaš nema moralno pravo kandidirati se za gradonačelnicu Grada Zagreba”, tvrde naši sugovornici.

Pojašnjavaju potom da je Milanovićeva Vlada odlučila prepoloviti sredstva Gradu Zagrebu samo zbog sukoba između Milanovića i Bandića, a taj je potez vrlo skupo stajalo Grad Zagreb, jer je već treću godinu zaredom gradski proračun zakinut za više od 300 milijuna kuna. Sve to je, kažu, rezultiralo znatnim smanjenjem budžeta za zagrebačke škole, socijalu, zdravstvo i vatrogastvo, dakle za ono najvažnije.

Naši sugovornici čude se činjenici da glavni mediji, koji naširoko danima izvještavaju o manje bitnim temama, ovome nisu posvetili niti retka u novinama, odnosno ni sekunde na televiziji ili na radiju.

”Kao da financije nisu bitne, kao da je sve drugo važnije od pitanja kako će Grad namaknuti novac za školovanje djece, za liječenje te skrb o siromašnima i bolesnima. Vrlo je licemjerno ponašanje Anke Mrak Taritaš i njezinih partnera koji su dizali ruku za smanjenje prihoda Grada Zagreba za najosjetljivije potrebe, a sada tobože nude rješenja za isto to što su osobno ugrozili. To je strašno. Neka narod odvagne želi li doista nagraditi nekoga tko je dva puta ‘pucao’ u Zagreb i Zagrepčane”, zaključuju naši sugovornici, od kojih su neki i zastupnici u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.


Anka Mrak Taritaš bez odgovara na pitanja

 Kako Anka Mrak Taritaš pojašnjava činjenicu da je kao članica Milanovićeve Vlade glasala za zakon po kojem je smanjen prihod proračuna zagrebačkim osnovnim i srednjim školama, zdravstvu i socijali te vatrogascima od 1. siječnja 2015. za nevjerojatnih 303.918.150 kuna na godinu (čak 54,15 posto manje)? Hoće li ona opet tako oštetiti Grad Zagreb – ako bude u prilici?

Kako pak kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba HNS-a i SDP-a pojašnjava činjenicu da se nije suprotstavila blokadi računa proračuna Grada Zagreba za 337.627.289 kuna (zastupnici SDP-a i HNS-a u Gradskoj skupštini suprotstavili su se toj pravnoj borbi Grada protiv odluke Vlade kojom im se otima novac).  Kako komentira tvrdnju da ona zbog svega navedenog nema moralni kredibilitet natjecati se za gradonačelnicu Zagreba, jer je dva puta ‘pucala’ u Grad Zagreb?

Možemo li, na osnovu svega navedenog, očekivati da će Anka Mrak Taritaš, ako postane gradonačelnica, rezati proračunska sredstva za školstvo, zdravstvo, socijalna davanja, besplatne udžbenike, subvencioniranje dječjih vrtića, naknade za roditelje odgajatelje, pomoć za bebe…?”, upitali smo kandidatkinju za gradonačelnika Zagreba iz redova HNS-a i SDP-a.

No, do objavljivanja ovog teksta, njezine odgovore nismo primili.

Ako stignu, naknadno ćemo ih objaviti.