Bandić ovršenima: Tražite ODGODU PLAĆANJA i otpis kamata komunalnih računa Bandić ovršenima: Tražite ODGODU PLAĆANJA i otpis kamata komunalnih računa
TweetEmailPrint Ovo se odnosi na građane Zagreba koji imaju pokrenut ili okončan postupak ovrhe zbog neplaćenih računa za otpad, vodoopskrbu i odvodnju, plin, a... Bandić ovršenima: Tražite ODGODU PLAĆANJA i otpis kamata komunalnih računa


Ovo se odnosi na građane Zagreba koji imaju pokrenut ili okončan postupak ovrhe zbog neplaćenih računa za otpad, vodoopskrbu i odvodnju, plin, a Zahtjev mogu podnijeti oni čiji su neto novčani primici po članu kućanstva u posljednja tri mjeseca jednaki ili manji od 2.200,00 kuna ili su korisnici naknada socijalne skrbi

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pozvao je u ponedjeljak građane koji su se našli u teškoj financijskoj situaciji i protiv kojih je pokrenut postupak ovrhe zbog neplaćanja računa za komunalne usluge da podnesu zahtjev za odgodom plaćanja, obročnom otplatom, otpisom zateznih kamata i otpustom dijela odvjetničkih troškova postupka.

Riječ je o mjeri za 11.200 građana koji imaju mala primanja i koji dugi niz mjeseci i godina nisu u mogućnosti platiti režijske troškove za komunalnu naknadu, naknadu za prijevoz i zbrinjavanje komunalnog otpada, opskrbu plinom i vodne usluge javne vodoopskrbe i odvodnje, poručio je Bandić predstavljajući novu mjeru. Oni će u idućih par dana dobiti dopis da se jave u Zagrebački holding i Gradski ured za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet te podnesu zahtjev za odgodom plaćanja i otpisom kamata.

Pozivam sve sugrađane koji ispunjavaju uvjete da nam se obrate i podnesu zahtjev za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga i otpis zateznih kamata za komunalne usluge a sve kako bismo ljudima koji su na granici osigurali minimun za dostojan život, naglasio je gradonačelnik Bandić.

Ovo se odnosi na građane Grada Zagreba koji imaju pokrenut ili okončan postupak ovrhe zbog neplaćenih računa izdanih za prijevoz i zbrinjavanje komunalnog otpada, vodne usluge javne vodoopskrbe i odvodnje, usluge opskrbe plinom, a Zahtjev mogu podnijeti oni čiji su neto novčani primici po članu kućanstva u posljednja tri mjeseca jednaki ili manji od 2.200,00 kuna ili su korisnici naknada sustava socijalne skrbi: zajamčena minimalna naknada, pomoć za uzdržavanje ili osobna invalidnina.

* Zahtjev se podnosi u kontakt centru Zagrebačkog holdinga, na adresi Vukovarska 41, Zagreb. Sva dodatna objašnjenja na besplatni telefon: 072 500 400.

U gradu Zagreba ima 11 200 naših sugrađana u takvoj situaciji koje ćemo informirati i o mogućnostima vezano uz komunalnu naknadu. Naime, kako je rekao gradonačelnik, u Odluci o komunalnoj naknadi Grada Zagreba stvorene su pretpostavke građanima sa malim primanjima da ih se u cijelosti ili najmanje u visini 50% oslobodi od plaćanja komunalne naknade za tekuću godinu, za što trebaju podnijeti zahtjev Gradu Zagrebu.

– Oslobođenje 50% iznosa, ako je prosječni prihod po članu obveznikova obiteljskog domaćinstva za prethodnu godinu bio manji od 50% prosječno mjesečno isplaćene neto-plaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske u istom razdoblju (odnosno manje od 2842,50 kn); – Oslobođenje 75% iznosa, ako je prosječan prihod po članu obveznikova obiteljskog domaćinstva za prethodnu godinu bio manji od 40% prosječno mjesečno isplaćene neto-plaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske u istom razdoblju (odnosno manje od 2274,00 kn); – Oslobođenje 100% iznosa, ako je prosječan prihod po članu obveznikova obiteljskog domaćinstva za prethodnu godinu bio manji od 30% prosječno mjesečno isplaćene neto-plaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske u istom razdoblju (odnosno manje od 1705,50 kn) ili ako prima stalnu socijalnu pomoć.

” To je humano, socijalnu, solidarno i odgovorno i ovo je nastavak takve politike Grada Zagreba koja ima svoj kontinuitet i slijed stvari. Ja ne znam što je predizborna kampanja, što je predizborni štos. Sve što smo dosad radili i sve mjere  koje smo usvojili nismo nikad dirali niti ukinuli, a nećemo ni ovu. Ali u konačnici ću vam reći do kraja. Pa što ako je i to?”, rekao je Bandić, odgovarajući na upit novinara zašto mjeru predstavlja šest dana prije lokalnih izbora.

Građani s malim primanjima mogu se također dijelom ili u cijelosti osloboditi plaćanja komunalne naknade za tekuću godinu uz nešto drugačije uvjete. U 100-postotnom iznosu bit će oslobođeni građani kojima je prosječan prihod po članu obiteljskog domaćinstva za prethodnu godinu bio manji od 30 posto prosječne neto plaće u Hrvatskoj koja je u 2016. iznosila 5685 kuna ili oni koji primaju socijalnu pomoć.

Oni s prihodima po članu domaćinstva manjim od 40 posto prosječne mjesečne plaće bit će oslobođeni komunalne naknade u 75-postotnom iznosu, a oni s prihodom po članu domaćinstva manjim od 50 posto prosječne plaće za 50 posto iznosa komunalne naknade.