‘Bankari zabranjuju monetarnu reformu KAKO BI NAS MOGLI I DALJE PLJAČKATI!’ ‘Bankari zabranjuju monetarnu reformu KAKO BI NAS MOGLI I DALJE PLJAČKATI!’
ŠTO SE KRIJE IZA PORUKE OREŠKOVIĆU I NAPADA NA LOVRINOVIĆA:

‘Bankari zabranjuju monetarnu reformu KAKO BI NAS MOGLI I DALJE PLJAČKATI!’

Gospodarstvo 19. siječnja 2016. Damir Kramarić

TweetEmailPrint Bankari su Oreškoviću poručili da ih pusti da nas i dalje pljačkaju. Kazali su: Ne dao Bog da se nešto promijeni! Zato govore... ‘Bankari zabranjuju monetarnu reformu KAKO BI NAS MOGLI I DALJE PLJAČKATI!’


Bankari su Oreškoviću poručili da ih pusti da nas i dalje pljačkaju. Kazali su: Ne dao Bog da se nešto promijeni! Zato govore da Hrvatska mora odustati od monetarne reforme i nastaviti po starom! I upravo zato traju žestoki napadi na Lovrinovića. Ne smijemo se ugledati na Mađarsku i Poljsku jer su oni vratili suverenost narodnim bankama i riješili se vanjskog duga, pojašnjava ekonomist Hromin Sturm

karino slikaO tome što su bankari – vlasnici hrvatskog duga – poručili mandataru Oreškoviću na nedavnom sastanku u austrijskom Kitzbühelu, raspisao se zadnjih dana sav hrvatski tisak, a jednako revno i poslušno bankarske su upute budućoj Hrvatskoj vladi prenijelie i sve nacionalne televizije.

Tako smo s naslovnih stranica svih dnevnih novina i u udarnim terminima velikih televizija dobili jasnu poruku da strani bankari ne dozvoljavaju budućoj Hrvatskoj vladi da provede najavljenu monetarnu reformu, već joj sugeriraju da mora nastaviti po starom!

S podignutim kažiprstom, glavni je ekonomist UniCredita i organizator konferencije u Kitzbühelu Erik Nielsen, poručio mandataru Oreškoviću da se nipošto ne smije ugledati na Mađarsku i Poljsku i na njihove monetarne mjere?!

Zanimljivo je kako su hrvatski mediji pali na koljena pred ‘glasnogovornikom’ UniCredita i tretirali ga poput božanstva, dok su u isto su vrijeme na sve moguće načine diskreditirali i omalovažavali hrvatskog monetarnog stručnjaka, dr. Ivana Lovrinovića, kao i njegovo nastojanje da kroz monetarnu reformu i drugačiju ulogu HNB-a spasi Hrvatsku iz ponora dužničkog ropstva.

Čitajući tekstove u hrvatskim medijima, neupućeni je čitatelj tako mogao steći dojam da su strani bankari najveći dobročinitelji i spasitelji Hrvatske, iako nam ‘velikodušno’ svaki mjesec zaračunavaju LIHVARSKE kamate od 6 i više posto, dok je ekonomist – koji se usudio suprotstaviti bankarima koji nas sve jače guše – u hrvatskim medijima predstavljen kao smrtni neprijatelj Hrvatske?!

Vrlo shizofrenu situaciju te brojne niske medijske udarce i neutemeljene napade komentirao je i sam Lovrinović.

”HISTERIČNI napadi na mene znak su da su otvorene najvažnije teme”, napisao je na Facebooku Lovrinović te nazvao drugorazrednim činovnikom Erika Nielsena, glavnog ekonomistu Unicredit banke koja je organizirala investicijsku konferenciju u Kitzbühelu.

Lovrinović: Napadaju me jer se plaše promjena

“Napadi kojima sam izložen u zadnje vrijeme pokazuju tko se plaši promjena i želi sačuvati svoje pozicije. Otvorio sam dvije važne teme: monetarna reforma i drugi mirovinski stup. Sada se moraju napraviti državnički potezi, promijeniti ekonomska i monetarna politika jer će u suprotnom nastupiti kolaps. Drugorazredni činovnik jedne strane banke u udarnim terminima HRT dobija priliku da se izravno miješa u našu unutrašnju politiku i monetarni sustav. Neviđeno i nedopustivo!

Cilj je da me se marginalizira i proglasi opasnim tipom koji želi svojim neznanjem destabilizirati za njih savršeni sustav koji im je čitavo vrijeme jamčio stabilne zarade i neodgovornost u poslovanju poput problema “švicarac”. Sada će se pokazati tko će se svrstati na koju stranu i što možemo očekivati u bliskoj budućnosti. Neću vas iznevjeriti”, napisao je, komentirajući intervju Željka Karduma s Erikom Nielsenom.ivan l

“Zahvaljujem udruzi Franak na podršci jer moramo biti svjesni da samo zajedničkim naporima možemo riješiti ovaj i druge teške probleme u Hrvatskoj. Podržali ste me na izborima i bit ću vaš glas u Saboru i široj javnosti”, zaključio je Lovrinović.

Što se u stvari krije iza poruke budućoj Hrvatskoj vladi izrečenoj u austrijskom skijalištu ‘kako ne smije pokretati monetarnu reformu i kako se Hrvatska nipošto ne treba ugledati na Mađarsku i Poljsku’ te zašto hrvatski mediji snishodljivo podilaze bankarima koji nam gule kožu, a napadaju stučnjaka koji najavljuju da će Hrvatsku izvući iz dužničkog ropstva, upitali smo nezavisnog hrvatskog ekonomistu i gospodarstvenika mr. Karino Hromin Sturma.

”Poanta je jednostavana. Bankari su Oreškoviću poručili da ih pusti da nas i dalje pljačkaju. Kazali su: Ne dao Bog da se nešto promijeni! Zato govore da Hrvatska mora odustati od monetarne reforme i nastaviti po starom! I upravo zato traju žestoki napadi na Lovrinovića, jer je progovorio o tome da Hrvatska treba prestati skupo se zaduživati u inozemstvu! Osobno bih bio i puno oštriji u javnim nastupima od Lovrinovića. Hrvatska se može spasiti samo ako HNB počne napokon ostvarivati svoj ustavnu ulogu te krene voditi brigu o unutrašnjem i vanjskom zaduživanju, odnosno ako se država prestane zaduživati u inozemstvu uz kamatu od pet – šest posto. Zašto se zadužujemo vani uz ubitačnu kamatu, kada možemo vrlo jeftino kod HNB-a? Kada bi se Hrvatska zadužila kod Hrvatske narodne banke, tada to ne bi bio vanjski dug. Zaduživanje u inozemstvu je, uostalom, i protuzakonito i protuustavno. Hrvatska narodna banka može državi dati kredit uz kamatu od 0,1 ili 0,2 posto, baš kao što to čine narodne banke u SAD-u, Velikoj Britanji, Japanu i drugim zemljama. No, HNB to ne čini, već se država zadužuje vani uz kamatu od čak šest posto”, pojašnjava mr. Hromin Sturm te dodaje da nitko ne govori o tome da se država Hrvatska zadužuje novcem opljačkanim iz Hrvatske, kod onih koji su opljačkali hrvatske banke, novac izvukli van, pa sada, tobože, kao strane banke daju kredite hrvatskoj državi.

Hromin Sturm: Hrvatska se zadužuje kod svojih lopova

”I dr. Slavko Kulić i Sulejman Tabaković i ja već godinama tvrdimo da hrvatske banke nikada nisu prodane, jer po zakonu i nisu mogle biti prodane, budući da su hrvatska poduzeća bila osnivači i vlasnici svih hrvatskih banaka. Sada ispada da su sluge postali gazde vlastitim gazdama! Banke su od svojih osnivača, onosno poduzeća koja su osnovala banke, otete i opljačkane. Oteli su ih direktori tih banaka. I važno je napomenuti da te banke (Zagrebačka, Privredna…) nisu prodane strancima, već samo koriste franšize stranih bankarskih grupacija. Franšize poput onik kakve koriste hrvatski hotel Sheraton i bivši Intercontinental. Sada se Hrvatska zadužuje na inozemnom tržištu upravo od tih pljačkaša hrvatskog novca. Dužni smo, dakle, našim lopovima, što znači da ništa nismo dužni. Sada nam posuđuju novac, uz lihvarske kamate. Radi se o najobičnijoj pljački, no pljački enormnih razmjera. Trebate znati da se najviše u svijetu zarađuje na financijama. Da bi ljudi dobili predodžbu o kakvim je iznosima riječ, valja istaknuti da Hrvatska svake godine samo za kamate plaća čak tri milijarde eura! Zato bankari ne žele promjene u monetarnoj politici, kako bi nas i dalje mogli guliti i dodatno se bogatiti. Budući da Hrvatska nije u stanju otplaćivati ni kamate, zbog isplate glavnice dodatno se zadužuje, što znači da glavnica stalno raste. A kako raste glavnica, povećavaju se i kamate i to je spirala smrti iz koje se nemoguće izvući”, pojašnjava Hromin Sturm.

Podsjeća da Hrvatskoj svaki mjesec nedostaje 180 milijuna eura samo za mirovine! Zato država neprestano uzima kredite kao bi namirila plaće državnih činovnika, vojske i policije…, a zato se glavnica duga stalno povećava.

‘Budući da država nije u stanju otplaćivati glavnicu, uzima novi kredit. Novac od kredita uopće ne dođe u Hrvatsku, već se samo proknjiži na ime starog duga, ali se dodatno poveća glavnica! I tako unedogled. Zamislite što bi se dogodilo kada bi Hrvatska prekinula s takvom praksom i kada bi se – umjesto u inozemstvu uz kamatu od 6 posto – zaduživala kod HNB-a uz kamatu od 0,1 posto! Čak tri milijarde eura, koliko plaćamo godišnje za kamatu, mogli bi utrošiti za podizanje proizvodnje i za izgradnju tvornica! Hrvatska bi se u potpunosti mogla riješiti nezaposlenosti. Brzo bi tako dug sveli na nulu. Nakon toga bi došli u pozitivu. Upravo to su učinile Vlade Mađarska i Poljska. Proglasili su suverenost svojih narodnih banaka te su smanjili i eliminirali vanjski dug. Baš zato hrvatski vjerovnici i govore Oreškoviću da se ne smije ugledati na Mađarsku i Poljsku. Kada bi Hrvatska slijedila primjer tih zemalja, bankari bi ostali bez milijardi koje sada uzimaju od Hrvatske, samo za kamate. Zato i govore da Hrvatska treba odustati od monetarne reforme i zato se boje da ne krene putem monetarne suverenosti, putem kojim su pošle Mađarska i Poljska!, pojašnjava Hromin Sturm.

Jesu li novinari glavnih medija potkupljeni, ili?

Vratio se potom hrvatskim novinarima, odnosno medijima glavne struje, koji veličaju bankare koji nas gule, a blate nezavisne ekonomiste koji se zalažu za izlazak iz dužničkog ropstva.

”Pitam se, jesu li ti novinari normalni, kada zagovaraju taj pljačkaški sustav?! Jesu li potkupljeni? Ili su tek poslušnici koji bespogovorno slušaju svoje gazde? Kada bi novinari počeli pisati istinu i kada bi Hrvatska narodna banka počela financirati hrvatsku državu, sva dobit pripala bi nama. Tada bi i Hrvatska mogla, kao i Švicarska, Norveška i Finska, plaćati svaki mjesec svakom građaninu temeljni dohodak od tisuću i više eura. Radili, ili ne radili.

Švicarska država ostvaruje suficit pa može svakom svom građaninu jamčiti 2.400 eura mjesečno, ako i ne radi. I u svojoj Strategiji razvoja Republike Hrvatske predvidio sam da će obični radnik imati plaću od barem 15.000 kuna mjesečno, dok bi najniža mirovina bila 10.000 kuna. Hrvatska bi to mogla ostvariti kada bi vratila monetarnu suverenost i kada se ne bi skupo zaduživala u inozemstvu. Baš su zato vlasnici hrvatskog duga tako glasni kada se spomene moguća monetarna reforma i promjena uloge Hrvatke narodne banke”, zaključuje mr. Karino Hromin Sturm