Bavarska policija POJAČANO ČUVA HRVATSKE CRKVE, nakon INCIDENTA i panike zbog Afrikanca Bavarska policija POJAČANO ČUVA HRVATSKE CRKVE, nakon INCIDENTA i panike zbog Afrikanca
TweetEmailPrint Biskupija Grada Münchena organizirala je susret djece, roditelja i suradnika dušobrižništva u hitnim slučajevima, a pružena je i prva pomoć u ophođenju traumatskim... Bavarska policija POJAČANO ČUVA HRVATSKE CRKVE, nakon INCIDENTA i panike zbog Afrikanca


Biskupija Grada Münchena organizirala je susret djece, roditelja i suradnika dušobrižništva u hitnim slučajevima, a pružena je i prva pomoć u ophođenju traumatskim doživljajima, dok je bavarska policija organizirala pojačano čuvanje i nadzor hrvatskih crkvi tijekom održavanja misnih slavlja, doznali su Zvonko Milas i Croatiana Orešković za posjeta Hrvatima u Münchenu

Proteklog vikenda državni tajnik Zvonko Milas i voditeljica Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje hrvatskog iseljeništva Croatiana Orešković posjetili su hrvatsku iseljeničku zajednicu u, gdje su u nedjelju nazočili središnjoj nedjeljnoj svetoj misi u crkvi svetog Mihovila, najvećoj hrvatskoj katoličkoj župi u Njemačkoj.

Svetu misu, na kojoj je nazočilo više od tisuću Hrvata predvodio je fra Marinko Vukman, a na misnom slavlju sudjelovali su Generalni konzul RH u Münchenu Vladimir Duvnjak, konzulica Sanja Velkov i dr. Miro Kovač, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku.

Prilikom zajedničkog susreta s Hrvatima, državni tajnik  Milas i fra Vukman izrazili su zadovoljstvo postupanjem bavarskih institucija nakon incidenta koji se zbio na Veliku Subotu u crkvi sv. Pavla, pri čemu je naglašeno da je Biskupija Grada Münchena organizirala susret djece, roditelja i suradnika dušobrižništva u hitnim slučajevima, a pružena je i prva pomoć u ophođenju traumatskim doživljajima, dok je bavarska policija organizirala pojačano čuvanje i nadzor hrvatskih crkvi tijekom održavanja misnih slavlja, što je posebno umirujuće uzimajući u obzir predstojeće dodjele svetih sakramenata 11. i 25. svibnja 2019. godine”, stoji u vijesti objavljenoj na web stranici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Valja podsjetiti da je muškarac srednjih godina afričkog podrijetla izazvao, večer uoči Uskrsa, u crkvi sv Pavla u Münchenu, prekid hrvatskog Vazmenog bdijenja, nakon čega je nastala panika i velika gužva.

Afrikanac je, kako je prenio Fenix magazin, neometano ušao u crkvu među hrvatske vjernike i ničim izazvan počeo vikati Takbir (Allahu Akbar). Nakon galame i nerazumljive vike i uzvika, nastalo je najprije komešanje vjernika a potom i bježanje, jer su neki mislili da se radi o terorističkom napadu.

Djeca su počela plakati a neki su zalegli na pod crkve. Hrana koja je donesena za posvećenje, u gužvi i panici je razbacana po podu crkve.

Ipak, nekoliko Hrvata je uspjelo oboriti Afrikanca na zemlju i zaustaviti ga u hodu prema oltaru. Brzo je pozvana policija. Oni su preuzeli Afrikanca, svezali ga i odveli iz crkve.

Nakon tog neugodnog događaja, bavarska policija pojačano čuva hrvatske crkve.

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH