Beskućnici ne smiju ući bez Covid potvrde, a testiranje im naplaćuju! Još tvrde da to nije istina?! Beskućnici ne smiju ući bez Covid potvrde, a testiranje im naplaćuju! Još tvrde da to nije istina?!
TweetEmailPrint ”Zašto je testiranje za državne službenike besplatno, a beskućnici ga moraju plaćati? Otkud im 100 kuna za testiranje? Bez potvrde, beskućnici ne mogu... Beskućnici ne smiju ući bez Covid potvrde, a testiranje im naplaćuju! Još tvrde da to nije istina?!


”Zašto je testiranje za državne službenike besplatno, a beskućnici ga moraju plaćati? Otkud im 100 kuna za testiranje? Bez potvrde, beskućnici ne mogu ući u centre za socijalnu skrb, što znači da ne mogu ostvariti nikakva prava. Mnogi od njih nemaju osobne dokumente pa ni ne mogu dobiti Covid potvrdu – sve i da se cijepe”, ogorčen je predsjednik Humanitarne udruge Fajter i bivši beskućnik Mile Mrvalj. U resornom Ministarstvu, pak, tvrde da beskućnici i bez potvrde mogu ući u centre za socijalnu skrb. Provjerili smo i uvjerili se da to nije istina. Priložene fotografije snimljene su, naime, na ulazu u Centar za socijalnu skrb Peščenica u ponedjeljak 6. prosinca

”Pokušavam čitav dan dobiti Centar socijalne skrbi Peščenica, no nitko se ne javlja? Želim ih pitati kako beskućnici koji nemaju osobne dokumente mogu tražiti svoja prava na socijalnu skrb, jer bez osobnih dokumenata ne mogu dobiti COVID potvrdu? Kako se mogu testirati i kako je to organizirano za beskućnike? Poslao sam e-mail, još nema odgovora. A telefon radi po principu ‘samo ti zvoni’, tim riječima je na velike probleme na koje nailaze zagrebački beskućnici upozorio predsjednik Humanitarne udruge Fajter, Mile Mrvalj, na svom FB profilu još 15. studenoga.

Nazvali smo ga prošli tjedan da provjerimo kako je taj problem riješen, no tvrdi da ništa još uvijek nije riješeno.

”Beskućnici i dalje ne mogu u centre za socijelnu skrb bez COVID potvrde, ili bez testa da su negativni na virus, pa u ove hladne dane uopće ne mogu ostvariti svoja prava na socijalnu skrb. Kako će čovjek koji nema osobne dokumente dobiti Covid potvrdu? Može se cijepiti, ali potvrdu ne može dobiti, pa se onda i ne žele cijepiti. A testiranje bi, oni koji nemaju ni kune u džepu, trebali platiti 100 kuna! Zašto je testiranje za državne službenike besplatno, a beskućnici i sirotinja ga sami moraju plaćati? Otkud im novac za testiranje? Kakva je to država u kojoj svi udaraju po najslabijima? Sve ovo je veliki problem za beskućnike koji nemaju osobne dokumenta, ali i za ostale siromašne građane”, istaknuo je poznati aktivist Mile Mrvalj u razgovoru za naš portal.

Mlinar upozorio ministra Aladrovića

I Zvonko Mlinar, izvršni predsjednik Hrvatske mreže za beskućnike, potvrdio je da je nemogućnost ulaska u centre za socijalnu skrb bez Covid potvrde doista ozbiljan problem za mnoge zagrebačke beskućnike.

”Na nedavnom panelu organiziranom povodom novog zakona o socijalnoj skrbi upozorio sam ministra Aladrovića na ovaj problem. Ministar je odgovorio da je tako odlučio Stožer i da su svi obaviješteni da se mogu cijepiti. Za dobivanje Covid potvrde dovoljan je, kako kažu u HZJZ, bilo koji identifikacijski dokument (osobna, putovnica, zdravstvena iskaznica)”, istaknuo je Zvonko Mlinar.

Dodao je da u njihovom Centru za pomoć i podršku beskućnicima u Branimirovoj 53 u Zagrebu od potrebitih ne traže covid potvrdu ili negativan test, već je unutra obavezno nošenje maski… To, kaže, nije idealno rješenje, pogotovo u skučenim prostorima poput njihovog u Branimirovoj, no u ove hladne dane uoči Božića ne namjeravaju zabranjivati ulaz potrebitima bez covid potvrde ili negativnog testa.

Pred pučkim kuhinjama sve duži redovi

Svjesni su, kaže, da je broj siromašnih porastao, da je u pučkim kuhinjama ponovno povećan broj onih koji u redovima čekaju na topli obrok i zato će ovih dana ponovno ići na Glavni kolodvor dijeliti pakete s konzeviranom hranom i higijenskim potrepštinama.

Beskućnicima će u Branimirovoj 53 dijeliti i vreće za spavanje te čarape i druge toplu odjeću. Uoči Božića ogranizirat će, kaže, i humanitarne akcije prikupljanja donacije od građana i tvrtki, kako bi za veliki kršćanski blagdan najpotrebitijima mogli podijeliti poklon pakete.

U vezi s teškom situacijom u koju su dovedeni zagrebački beskućnici obratili smo se nadležnim institucijama.

Čak i ako se cijepe, Covid potvrdu ne mogu dobiti

”Kako beskućnici koji nemaju osobne dokumente (a takvih je u Zagrebu jako mnogo) mogu ostvariti svoja prava na socijalnu skrb, ako ih bez Covid potvrde ne puštaju u Centre za socijlnu skrb i u druge javne institucije?

Zbog čega i beskućnicima te siromašnim građanima nije omogućeno da se besplatno testiraju na Covid, kao što je to omogućeno državnim službenicima, kako bi oni mogli dobiti potvrdu uz pomoć koje bi mogli ući u Centre za socijalnu skrb i u druge institucije?

Otkud beskućnicima novac za testiranje na Covid? Ne mislite li da je, zbog obaveznih Covid potvrda za beskućnike i siromašne, ovo predbožićno vrijeme tim ljudima vrijeme gladovanja i smrzavanja, a ne vrijeme nade i radosti?

Kako se ovaj veliki problem potrebitih i siromašnih može riješiti?”, upitali smo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a ista pitanja postavili smo i Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Zagreb, Centru za socijalnu skrb Zagreb te glasnogovorniku Ureda gradonačelnika Grada Zagreba.

Za očitovanje smo zamolili i Ured pučke pravobraniteljice.

U Centru za socijalnu skrb Zagreb iznose neistine?

Odgovor Centra za socijalnu skrb Zagreb nas je iznenadio; tvrde, naime, da u centre za socijalnu skrb sve osobe u potrebi mogu ući i bez COVID potvrde ili potvrde o testiranje.

”Podrazumijeva se  poštivanje propisanih epidemioloških mjera primjerice obavezno korištenje maski za lice (ukoliko ih osoba nema može ih dobiti na ulazu u Centar), dezinfekcija ruku, mjerenje temperature, držanje propisanog razmaka i dr.”, odgovorili su iz Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Slične odgovore dobili smo i iz resornog Ministarstva:

”Centri za socijalnu skrb u svom radu primjenjuju Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za centre za socijalnu skrb i Centar za posebno skrbništvo, izdane od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 29. rujna 2021.

Iz gore navedenih Uputa razvidno je kako se od korisnika centara za socijalnu skrb ne traži predočenje Covid potvrde već poštivanje niže propisanih točaka:

korisnik prije ulaska u prostorije centra za socijalu skrb ili Centra za posebno skrbništvo mora potpisati izjavu da nije imao temperaturu ni respiratorne smetnje i da prema svojem saznanju nije bio u kontaktu sa zaraženom osobom; prije prvog neposrednog kontakta provjeravaju se izrečene mjere samoizolacije (uvidom u aplikaciju SocSkrb);

prije ulaza u prostorije centara za socijalnu skrb korisniku se mjeri temperatura;

na ulazu u prostorije centara za socijalnu skrb korisniku se mora omogućiti da dezinficira ruke (na ulazu osigurati dostupnost dezinficijensa);

novi korisnici primaju se u prijemnom uredu na način da nakon provjere mjera samoizolacije, potpisivanja izjave i mjerenja temperature ulaze u prostor prijemnog ureda jedan po jedan;

stručni radnici koji rade u prijemnom uredu izmjenjuju se nakon tri sata neposrednog rada i mora se osigurati sat vremena pauze između izmjena u kojoj će se dezinficirati prostor prijemnog ureda;

kad god je moguće korisnici dolaze u točno dogovorenom terminu, čekaju na svoj red na otvorenom i nakon prijema i/ili provedenog postupka ne zadržavaju se u centru za socijalnu skrb.

‘Nema zapreka za beskućnike’ Ili ipak ima…

Iz navodnoga proizlazi da nema zapreke za ostvarivanje prava iz sustava socijalne skrbi beskućnicima koji ne posjeduju Covid potvrdu i koji posjeduju osobe dokumente.

U slučaju da ste primijetili postupanje centara za socijalnu skrb koje je suprotno od navedenoga molim da bez odgode isto prijavite ovom Ministarstvu”, stoji u odgovorima iz Kabineta ministra Aladrovića.

Ponovno smo zvali Milu Mrvalja, bivšeg beskućnika te osnivača udruge Fajter, te ga zamolili da objasni ove proturječne informacije (beskućnici tvrde da ne mogu u centre za socijalnu skrb bez Covid potvrde, a Cantar za socijalnu skrb Zagreb i Ministarstvu navode da mogu).

”Idem sada u Centar za socijalnu skrb Peščenica, provjeriti tko laže, a tko govori istinu”, kazao je Mrvalj, a kasnije se ponovno javio i rekao da u Ministarstvu i Centru za socijalnu skrb ne govore istinu.

”Zaustavili su me, jer traže Covid potvrdu. Na ulaznim vratima stoji  natpis da je zabranjen ulaz svima bez Covid potvrde! Snimio sam taj natpis i fotografiju ću vam poslati”, dodao je te malo kasnije ispunio obećanje.

Naglasio je da je i od drugih beskućnika ranije doznao da se ni u druge područne centre za socijalnu skrb u Zagrebu ne može ući bez Covid potvrde, odnosno potvrde o negativnom testu, unatoč suprotinim tumačenjima resornog ministarstva i središnjeg Centra za socijalnu skrb.

”U Ministarstvu su vas lagali. Niti se ranije moglo, niti se sada može u centre bez Covid potvrde”, tvrdi predsjednik Humanitarne udruge Fajter.

Fotografija natpisa ”Bez potvrde nije dozvoljen ulaz!!”, snimljena na ulazu u Centar za socijalnu skrb Peščenica u ponedjeljak 6. prosinca 2021., potvrđuje, prema svemu sudeći, Mrvaljove riječi.

Mrvalj: Ministar laže! Pravobraniteljica: Beskućnici su višestruko diskriminirani, zanemareni su i od sustava

Humanitarna akcija ‘I njima je Božić’ kreće 13. prosinca

Humanitarna akcija ”I njima je Božić“, Hrvatske mreže za beskućnike provodit će se od 13. prosinca 2021. do 13. siječnja 2022.

”Sudjelovati se može:

– donacijom poklona…

Ukoliko se građani odluče na poklone predlažemo: higijenske potrepštine (sapuni, šamponi, vlažne maramice, ženski ulošci, pjene za brijanje, britvice za brijanje itd.), konzerviranu hranu, kekse, donje rublje, kape, šalovi, baterijske lampe itd. Ukoliko ukrasni papir nije proziran, na poklon treba napisati M/Ž/Uniseks te na papirić uz poklon, radi lakše podjele korisnicima, sadržaj poklona. Primjer sadržaja poklona naveden je prema osnovnim potrebama korisnika,  ali ipak o sadržaju odlučuju donatori.

– Donacijom poklon bonova za korisnike, za nabavu gore gore navedenih potrepština.

Pokloni i bonovi se mogu predati u Centru za pomoć i podršku beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva, u Branimirovu 53, radnim danom od 9 do 18h, te subotama (18.12., 08.01.) od 9 do 14h.

– Novčanom donacijom za nabavu potrepština koje ne prikupimo u humanitarnoj akciji uplatom na IBAN humanitarne akcije: HR6523600001503013327, Zagrebačka banka; Model:00; Poziv na broj:1412; Opis: HA – I njima je Božić.

Donacije će  se podijeliti u blagdanskom razdoblju ispred pučkih kuhinja i na drugim lokacijama gdje beskućnici prebivaju”, istaknuo je Zvonko Mlinar iz Hrvatske mreže za beskućnike.

FOTO: Snimio Mile Mrvalj

Tekst je dio projekta ‘Osvješćujemo probleme najranjivijih skupina i senzibiliziramo javnost‘, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – Agencije za elektroničke medije