Beskućnici u kazalištu, kinu, na izložbama: ‘Hvala vam, izašli smo iz kruga tuge i bespomoćnosti’ Beskućnici u kazalištu, kinu, na izložbama: ‘Hvala vam, izašli smo iz kruga tuge i bespomoćnosti’
TweetEmailPrint ”Još nismo do kraja svjesni koliko je njih to podignulo, koliko im ova akcija znači. Reakcije na sva događanja su iznimno pozitivne i... Beskućnici u kazalištu, kinu, na izložbama: ‘Hvala vam, izašli smo iz kruga tuge i bespomoćnosti’


”Još nismo do kraja svjesni koliko je njih to podignulo, koliko im ova akcija znači. Reakcije na sva događanja su iznimno pozitivne i svi naglašavaju koliko žale što je projekt završio. Kroz odlaske u kino, u kazalište, na koncerte, ali i kroz druženja uz jelo i piće oni su, nakon dugo vremena, uspjeli nanovo osjetiti okus normalnog života, napokon se nisu osjećali isključenima”, ističe Danijel Vuga, predsjednik udruge Dom nade

Zahvaljujući projektu ‘Kultura i kokice‘ kojem je nositelj udruga Dom nade zagrebački su beskućnici u zadnjih nekoliko mjeseci mogli uživati u koncertu Stjepana Hausera u Areni, stand up komediji ”Đurologija”, koncertu Rade Šerbedžije u Lisinskom, predstavi ‘Puni pansion’ u maloj dvorani Lisinskog, u posjetu Muzeju čokolade, u više kino predstava, kazališnim predstavama u Kerempuhu, posjetu Muzeju iluzija, izložbi slika u Meštrovićevom paviljonu na 7. bijenalu slikarstva…, te u mnogim drugim kulturnim poslasticama u glavnom gradu Republike Hrvatske.

Mogli su također, mnogi po prvi puta u životu, kušati kinesku hranu u poznatom kineskom restoranu, jesti hamburgere i ćevape te družiti se u restoranima brze hrane, ručati pržene lignje u kultnim Mimicama u Jurišićevoj, uživati u kuglanju, u bezalkoholnim napicima i kokicama prije i za vrijeme kino predstava… Neke od njih najviše je, kažu, oduševio posjet 7. bijenalu slikarstva u Meštrovićevom paviljonu, kino, kazalište i kuglanje!

”Sram me da nemam za kino”

”Veliko vam hvala na organiziranju raznih događanja, na posjetima muzejima, koncertima, kazalištima, koje sam posjetila zadnjih nekoliko mjeseci te izašla iz kruga melankolije, tuge i bespomoćnosti. Mogu reći da me sram, ali zbog teškog života te malih primanja nisam u mogućnosti kupiti bilo koju kartu za odlazak u kino… Veliko hvala i Gradu Zagrebu koji nam je to omogućio te dao malo svjetla toj monotoniji i borbi za goli život te dao malo radosti u našu svakodnevicu. Od srca zahvaljujem i nadam se da će takvih projekata biti još za nas male ljude. Hvala da i nas netko vidi, bez obzira što smo mnogima nevidljivi. Teško mi je reći da u kazalištu nisam bila 20 godina. Najviše me se dojmilo kazalište i druženje s djelatnicima udruge Dom nade. Nikad nemoj reći nikad, jer nitko ne zna što ga čeka u životu”, napisala je u ‘Knjigu dojmova’ udruge Dom nade A. G., korisnica udruge iz Zagreba, pri kraju originalnog projekta ‘Kultura i kokice’, kojim su djelatnici udruge Doma nade htjeli beskućnicima i krajnje siromašnim osobama vratiti dostojanstvo.

U tome su, sudeći prema reakcijama napokon nasmijanih ljudi, uspjeli i više nego su se nadali.

Ponovno bi htjeli na bijenale slikarstva

”Još nismo do kraja svjesni koliko je njih to podiglo, koliko im ova akcija puno znači. Reakcije na sva događanja su iznimno pozitivne i svi naglašavaju koliko žale što je projekt završio. Kroz odlaske u kino, u kazalište, na koncerte, ali i kroz druženja uz jelo i piće oni su, nakon dugo vremena, uspjeli nanovo osjetiti predokus normalnog života, napokon se nisu osjećali isključenima. Bila je to i prigoda da se međusobno bolje upoznamo i moram priznati da smo i mi kao djelatnici, a ujedno i volonteri, iz udruge doista uživali u druženju s našim korisnicima”, ističe Danijel Vuga, predsjednik udruge Dom nade, čija je glavna djelatnost vođenje Poludnevnog boravka za beskućnike u Harambašićevoj ulici 20 u Zagrebu.

Marijana Ivanić Vuga, voditeljica projekta tog Poludnevnog boravka, naglasila je da su se gotovo sat vremena sjajno zabavljali i zajedno smijali s beskućnicima u Muzeju iluzija, a da je zabavno bilo i u Muzeju čokolade, na kazališnim predstavama te na svim drugim događanjima koja su posjetili s beskućnicima i volonterima udruge, a kojih je u zadnja četiri mjeseca bilo doista mnogo (19 događanja).

”Ne biste vjerovali koliko su naši korisnici bili oduševljeni izložbom slika u Meštrovićevom paviljonu. Toliko im se svidjelo 7. bijenale slikarstva, da bi opet tamo htjeli ići! Naravno, kino i kokice su bile najtraženije i najdraže druženje. Zahvalni smo Gradu Zagrebu koji nam je omogućio da provedemo prvi takav projekt na području Grada Zagreba. U isto vrijeme, jako nam je žao da je projekt s 31. siječnja završio”, istaknuli su supružnici Vuga, koji još od 2012. godine u sklopu udruge Dom nade, ustrajno rade na prevenciji beskućništva te na pomaganju beskućnicima te krajnje siromašnim ljudima, a koji bi, nakon toliko pozitivnog iskustva s ‘Kulturom i kokicama’, nakon toliko radosti u očima potrebitih ljudi, željeli nastaviti provoditi taj projekt.

Pozivaju donatore da nastave s akcijom

”Ovim putem se želimo zahvaliti i zakladi Solidarna koja nam je ustupila karte za koncert Stjepana Hausera u Areni. Pozivamo potencijalne donatore da nam pomognu opet organizirati sličnu akciju. Pozivamo i kazališta te organizatore koncerata da nam doniraju karte, ako je moguće, kako bi beskućnici i ekstremno siromašni građani opet mogli uživati u kulturnim događajima, koji im toliko znače”, zaključio je Danijel Vuga, predsjednik udruge Dom nade.

(Polu)dnevni boravak za beskućnike njihove udruge nudi, podsjetimo, pomoć u resocijalizaciji beskućnika, ali i svakodnevno usluge obavljanja osobne higijene (tuširanje, pranje i sušenje rublja, zamjenu odjeće i obuće), potom rad sa stručnjacima (socijalnom radnicom i stručnjakom za integraciju beskućnika) s ciljem rješavanja socijalnih problema (posredništvo i pomoć pri izradi osobnih dokumenata, osnovnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja, …), traženje smještaja, pomoć pri posredništvu sa zdravstvenim ustanovama, motivacija za traženje zaposlenja, pisanje životopisa i molbi za poslove, podrška nakon pronalaska zaposlenja, itd.

Cilj projekta: vraćanje dostojanstva i povratak normalnom životu

”Projekt ‘Kultura i kokice’ pokrenut je s ciljem povećanja socijalne uključenosti beskućnika u lokalnu zajednicu, njihovim  uključivanjem  u  kulturne  sadržaje kao dio resocijalizacije i povratka normalnom životu. Na taj način strukturira im se vrijeme i omogućuje pristup sadržajima koji im inače nisu dostupni: kino projekcije, kazališne predstave, koncerti, muzeji (muzej iluzija) i drugi sadržaji ovisno o željama i afinitetima korisnika. Većina usluga koje im se nude baziraju se na osnovnim potrebama kao što su hrana, odjeća, dokumenti dok je ovo drugačije a opet potrebno jer im vraća osjećaj ljudskog dostojanstva.

Projekt je dobiven kroz Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja iz Proračuna Grada Zagreba za 2023., a provodi se u razdoblju od 01. listopada 2023. do 31. siječnja 2024. godine.

Davatelj sredstava je  Grad Zagreb, odnosno Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Voditeljica projekta je Gordana Ramač. Odobreni iznos za projekt je 5.500 eura”, opisali su svrhu i cilj projekta na svojim FB stranicama djelatnici zagrebačke udruge Dom nade.

FOTO: Facebook stranica udruge Dom nade