Besplatni e-tečaj učenja hrvatskoga pravi je hit među potomcima Hrvata: polaznici iz čak 116 zemalja Besplatni e-tečaj učenja hrvatskoga pravi je hit među potomcima Hrvata: polaznici iz čak 116 zemalja
TweetEmail1Print ”Najviše posjeta ostvareno je iz SAD-a, Brazila, Argentine, Kanade i Australije. Sudeći prema pozitivnim reakcijama i komentarima, pokazalo se da ovi e-tečajevi našim... Besplatni e-tečaj učenja hrvatskoga pravi je hit među potomcima Hrvata: polaznici iz čak 116 zemalja


”Najviše posjeta ostvareno je iz SAD-a, Brazila, Argentine, Kanade i Australije. Sudeći prema pozitivnim reakcijama i komentarima, pokazalo se da ovi e-tečajevi našim sunarodnjacima, pripadnicima hrvatskoga iseljeništva i hrvatske nacionalne manjine kojima je to potrebno, daju konkretnu jezičnu i kulturološku pomoć i motiviraju ih na istraživanje svojih korijena te na upoznavanje i povezivanje s Hrvatskom. Sučelje, upute i podrška za oba tečaja dostupni su na engleskom i španjolskom jeziku, a prijava na e-tečaj moguća je korištenjem korisničkog računa za Facebook ili Google’, objavili su na stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH

Besplatni internetski tečajevi učenja hrvatskog jezika, koje su na inicijativu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske izradili stručnjaci s Croaticuma – Centra za hrvatski kao drugi i strani jezik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, postali su vrlo traženi, pogotovo među potomcima hrvatskih iseljenika u dijaspori.
Projekt otvorenog e-tečaja s posljednjim danom listopada 2021. godine imao čak 10.163 korisnika, izvijestili su iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.
”Jedno od najvažnijih identitetskih obilježja, i osobe i naroda je jezik. Našim sunarodnjacima koji slabije poznaju ili ne poznaju hrvatski jezik, ali i svim drugim osobama koje ga žele učiti, omogućili smo besplatne i kvalitetne internetske tečajeve hrvatskoga jezika. Projekt otvorenog e-tečaja s danom 30. listopada ima 10.163 korisnika!”, objavili su na Facebook stranici Središnjeg ureda.
Ispod te objave više je osoba u komentarima upitalo za informaciju gdje mogu pronaći poveznice na internetske tečajeve hrvatskog jezika te je administratorica FB stranice podijelila linkove na ranije objavljenu vijest na službenim stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH:
”Polovicom prosinca 2017. godine pokrenut je otvoreni e-tečaj hrvatskoga jezika osnovne razine A1, a polovicom prosinca 2018. godine otvoreni e-tečaj hrvatskoga jezika razine A2, koji je na određeni način nastavak e-tečaja A1 razine i koji korisnicima omogućava daljnji napredak u poznavanju hrvatskoga jezika.
Do 29. veljače 2020. e-tečaju A1 razine s engleskim sučeljem pristupilo je 3782 polaznika, a sa španjolskim sučeljem 1087 polaznika. Polaznici dolaze iz 116 država sa 6 kontinenata, a najviše posjeta ostvareno je iz SAD-a, Brazila, Argentine, Kanade i Australije. E-tečaju A2 razine s engleskim sučeljem pristupilo je 375 polaznika, sa španjolskim sučeljem 48 polaznika, polaznici su iz 56 država sa 5 kontinenata, najviše je posjeta iz SAD-a, Australije, Brazila, Čilea i Argentine.
Sudeći prema pozitivnim reakcijama i komentarima koji nam pristižu, pokazalo se da ovi e-tečajevi našim sunarodnjacima, pripadnicima hrvatskoga iseljeništva i hrvatske nacionalne manjine kojima je to potrebno, daju konkretnu jezičnu i kulturološku pomoć i motiviraju ih na istraživanje svojih korijena te na upoznavanje i povezivanje s Hrvatskom.
Sučelje, upute i podrška za oba tečaja dostupni su na engleskom i španjolskom jeziku, a prijava na e-tečaj moguća je korištenjem korisničkog računa za Facebook ili Google. S ponosom napominjemo kako je osigurano da su oba e-tečaja trajno besplatna za sve polaznike.
Otvoreni e-tečaj hrvatskoga jezika A1 razine dostupan je na adresi:https://a1.ffzg.unizg.hrOtvoreni e-tečaj hrvatskoga jezika A2 razine dostupan je na adresi:https://a2.ffzg.unizg.hr”, objavljeno je prošle godine na službenim stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, a ta informacija je, prema svemu sudeći, itekako aktualna te mnogima zanimljiva i danas.
FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske