Besplatni priključci za vodu, kako bi i ‘ilegalci’ počeli plaćati vodoopskrbu Besplatni priključci za vodu, kako bi i ‘ilegalci’ počeli plaćati vodoopskrbu
TweetEmailPrint Bandić je predložio, a Gradska skupština nedavno prihvatila odluku o besplatnim priključcima na vodu za 25.000 građana. Takva odluka podigla je dosta prašine... Besplatni priključci za vodu, kako bi i ‘ilegalci’ počeli plaćati vodoopskrbu


Bandić je predložio, a Gradska skupština nedavno prihvatila odluku o besplatnim priključcima na vodu za 25.000 građana. Takva odluka podigla je dosta prašine i prosvjeda u javnosti, zbog čega je Bandić sazvao konferenciju na kojoj je rekao da time podvlače crtu, te da žele evidentirati sve potrošače kako bi participirali u plaćanju sustava, da bi se mogli graditi novi sustavi i sanirati stari

bandinjo pressZagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je u četvrtak na konferenciji za novinare da se odlukom o besplatnim priključcima na vodu, kojom se građanima koji tek ulaze u sustav od 2. kolovoza omogućuje besplatni priključak, dok ilegalni priključci za besplatnu legalizaciju imaju rok do 31. prosinca, uvodi red i omogućuje evidencija svih korisnika, kako bi participirali u plaćanju vodoopskrbe i odvodnje.

Bandić je predložio, a Gradska skupština nedavno prihvatila odluku o besplatnim priključcima na vodu za 25.000 građana. Takva odluka podigla je dosta prašine i prosvjeda u javnosti, zbog čega je Bandić sazvao konferenciju na kojoj je rekao da time podvlače crtu, te da žele evidentirati sve potrošače kako bi participirali u plaćanju sustava, da bi se mogli graditi novi sustavi i sanirati stari.

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić istaknula je da će svi koji rade nove priključke dobiti račun na kojem piše da troškove snosi Grad.

U razdoblju od pet mjeseci, odnosno do kraja ove godine, planirano je 11,8 milijuna za priključke, a po 15 milijuna kuna u idućim godinama. To je, naglasila je Jozić, ekvivalent za 2400 do 2500 redovnih priključaka. “Koliko bude stvarni trošak, toliko ćemo mi i planirati”, kazala je Jozić.

Direktorica Vodoopskrbe i odvodnje Štefica Mihalic kaže da oni godišnje ulažu 150 milijuna kuna u infrastrukturu, od čega naprave 1600 priključaka, a imaju evidentirano 4900 prototupravno izvedenih priključaka.

Pozvala je građane koji nemaju priključak da podnesu zahtjeve za redovno priključenje. “Nema razloga za izvođenje daljnjih protupravnih priključaka jer svi mogu do 31. prosinca podnijeti zahtjev stručnim službama Vodooprskrbe i odvodnje te se priključiti u redovnom procesu uz financijsku potporu Grada”, poručila je Mihalic.

Bandić istaknuo je da se odlukom o besplatnim priključcima želi omogućiti svim građanima priključenje na sustav vodoopskrbe i odvodnje te pridonijeti učinkovitijem i bržem izvođenju većeg broja pojedinačnih priključaka, što jednostavnije i jeftinije za građane.

Također se želi smanjiti troškove za održavanje mreže komunalnih vodnih građevina i naplatiti novoisporučene legalne usluge i pročišćavanje otpadnih voda što će, ustvrdio je Bandić, rezultirati povećanjem prihoda isporučitelja vodnih usluga i drugih subjekata u sustavu.

“Živimo u Hrvatskoj i Zagrebu s navikama koje su praksa bile desetljećima. Ljudima možete isključiti samo temeljem sudske odluke. Da bi to napravili treba vam dvije do četiri godine. Što smo mogli napraviti nego predložiti ovu odluku”, rekao je Bandić ustvrdivši kako to nije najbolje rješenje, ali trenutno nema drugoga.

“Ovime podvlačimo crtu, uvodimo reda i vraćamo ljudima dostojanstvo, da svi korisnici budu evidentirani i participiraju u plaćanju sustava vodoopskrbe i odvodnje kako bi mi mogli dalje graditi sustave i sanirati stare”, kazao je.

Bandić je također sramotnim ocijenio povlačenje odluke o isplati tisuću eura za novorođenu djecu. Najavio je da bi se, iako je najavljena za 22. rujan, sjednica Skupštine mogla održati u kolovozu, zbog njegovih prijedloga o pomoći blokiranima i odluke o dopunskom osiguranju socijalno ugroženih skupina.

FOTO: Zagreb.hr