Bila je uspješnija od Žalac i nije korumpirana. Zato ju je Plenković, izgleda, i smijenio Bila je uspješnija od Žalac i nije korumpirana. Zato ju je Plenković, izgleda, i smijenio
DOK EUROPSKI TUŽITELJI SVE JAČE 'STEŽU OBRUČ', PREMIJER SVE VIŠE PODSJEĆA NA SANADERA

Bila je uspješnija od Žalac i nije korumpirana. Zato ju je Plenković, izgleda, i smijenio

HrvatskaIzdvojeno 12. siječnja 2023. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Imam potrebu reći da mi premijer nije objasnio zašto me smjenjuje. Ne znam zašto je izgubio povjerenje u mene, ni je li ga... Bila je uspješnija od Žalac i nije korumpirana. Zato ju je Plenković, izgleda, i smijenio


”Imam potrebu reći da mi premijer nije objasnio zašto me smjenjuje. Ne znam zašto je izgubio povjerenje u mene, ni je li ga ikad imao, ali mogu reći da nijedan čovjek u demokratskim procesima ne može biti ‘one man band’. To nije dobro”, kazala je Tramišak. Istaknula je da je u Ministarstvu zatekla dvije istrage te da se istraga intenzivirala kada je počeo s radom Ured europskog tužitelja, kojega vodi Rumunjka Laura Kovesi. Na pitanje je li razlog smjene to što je surađivala s istražiteljima, nije izravno odgovorila. No, mnoge činjenice upućuju upravo na takav zaključak…

Čim ju je premijer Plenković smijenio, bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak imala je potrebu obratiti se javnosti. Htjela je istaknuti da nije bilo razloga za njezinu smjenu. Jer, bila je daleko uspješnija ministrica od svoje prethodnice – Gabrijele Žalac, protiv koje su nedavno podignute dvije optužnice, a koju je Plenković, unatoč tome, nekritički i neukusno javno hvalio (‘bila je sjajna’).

Jučerašnje obraćanje Nataše Tramišak daje naslutiti da je ona ogorčena zbog premijerove nepravedne odluke, a iz njezinih riječi može se razabrati da neće biti Plenkovićeva lutka na koncu u Saboru, već će glasovati po svojoj savjesti, a ne po njegovom diktatu.

Imala sjajne rezultate u povlačenju novca iz EU fondova!

”Imam potrebu reći da u mom kratkom jučerašnjem razgovoru s premijerom, gdje je on najavio svoju želju da me smijeni, nisam dobila adekvatan odgovor iz kojeg razloga on to čini. Slušajući ga i sada u obraćanju javnosti primijetila sam da i dalje nije dao razloge zbog kojih je zatražio moju smjenu”, rekla je.

“Na prvom mjestu, kad sam postala ministrica, na prijedlog svoje izborne jedinice, vodila sam se time da napravim najbolje u svom resoru. Drago mi je što smo uspjeli napraviti značajne korake, podigli rezultate i povećali povlačenje sredstava Europske unije”, istaknula je dojučerašnja ministrica koju je Plenković smijenio unatoč izvrsnim rezultatima.

Tramišak je istaknula da su povlačenje novca iz EU fondova za njenoga mandata povećali sa zatečenih 37 posto na čak 84 posto trenutno isplaćenih sredstava iz EU fondova! Zanimljivo je da ovaj podatak – kojega je jasno i glasno istaknula dojučerašnja ministrica, gotovo niti jedan medij nije prenio u pisanim izvješćima s press konferencije?!

Prenoseći anonimne izvore, Jutarnji pljuje po Tramišak

No, Jutarnji list je danas već krenuo s blaćenjem smjenjene ministrice. ‘Pljuvanje’ i omalovažavanje na račun Tramišak prenose bez ograde, a ime tobožnjeg izvora iz vrha HDZ-a ne navode?!

Tramišak je također istaknula da se trudila raditi na dobrobit svih hrvatskih građana i svih hrvatskih regija podjednako. Naglasila je da rezultati potvrđuju da su sada sve hrvatske regije podjednako zastupljene u znatno povećanom povlačenju sredstava iz EU fondova.

Nakon što je vrlo jasno i precizno pobrojala znatno poboljšane rezultate rada ministarstva kojega je neko vrijeme vodila, ponovno je izrazila čuđenje Plenkovićevom odlukom.

”Ne znam iz kojih razloga me premijer više ne vidi u svom timu”, kazala je.

‘Istraga se intenzivirala kada se uključio Ured europskog tužitelja’

“U Ministarstvu sam zatekla dvije istrage, jedna je završila dizanjem oputžnice prošli tjedan. Istraga se intenzivirala kad je počeo s radom Ured europskog tužitelja. Nisam puno komunicirala o tome, istrage su uvijek tajne. Bez obzira na to, trudili smo se raditi svoj posao bez obzira na otežane okolnosti”, kaže Tramišak zahvaljujući svim djelatnicima ministarstva koji su bez obzira na to radili najbolje što su znali.

Nakon smjene, Tramišak će, kaže, aktivirati svoj mandat u Saboru. “Odlazim dignute glave, ostavila sam dobre rezultate i zahvaljujem svima koji su mi poslali poruke podrške”, kaže bivša ministrica.

Poruka koja se Plenkoviću neće svidjeti

“Razlog zašto bi me smijenio nisam dobila”, ponovila je na pitanje o razlozima smjene. U Saboru će “raditi u interesu države i građana”, kaže na pitanje hoće li podržavati rad Vlade. Moja lojalnost je prema biračima, državi i ja ću glasati sukladno tome. Sve što smatram da Vlada radi u interesu građana ću podržavati. Ne znam zašto je premijer izgubio povjerenje u mene, ni je li ga ikad imao, ali mogu reći da nijedan čovjek u demokratskim procesima ne može biti one man band, to nije dobro”, kazala je Tramišak, aludirajući očito na premijera Plenkovića.

“Ako nemate odriješene ruke, ne možete voditi resor. Smatram da nema razloga za moju smjenu, prepuštam javnosti, Saboru i HDZ-u da sami ocijene. Rezultati rada potvrđuju da smo napravili velike iskorake, oko mene nema afera, ne ostavljam repove”, zaključila je bivša ministrica.


Sve počelo kada je odbila koruptivne radnje i kada su joj prijetili

Valja ovdje podsjetiti na skandal s početka prošle godine, kada se ministrica Tramišak požalila da joj prijete jer ne želi nezakonito namještati natječaje. Nataša Tramišak tada je, prema pisanju medija, izjavila da je zbog ozbiljnih prijetnji spremna čak zatražiti i politički azil u Bruxellesu. I nakon toga, umjesto da je zaštiti, Plenković ju je htio smijeniti (privremeno je odustao zbog protivljenja snažne slavonske struje unutar HDZ-a, no sada je tu namjeru ostvario).

Evo što je u travnju 2022. pisao Nacional:

”Andrej Plenković prošlog je tjedna prilično nervozno i neuobičajeno reagirao na otkriće o prijetnjama ministrici regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataši Tramišak zbog slučaja Omega Software i to zato što se u kontekstu pritisaka na ministricu zbog tvrtke Omega Software spominjalo i ime njegova osobnog savjetnika Zvonimira Savića‘, pisao je nacional.hr početkom travnja 2022. godine.

Taj tjednik je u nastavku serijala o pozadini prijetnji ministrici Tramišak podsjetio i na činjenicu da je premijer vrlo biranim riječima i u superlativima govorio o tada uhićenoj i za korupciju osumnjičenoj bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac, dok je posve drugačije, neskriveno prijeteći, govorio o Tramišak, koja se, prema svemu sudeći, pokušala odmaknuti od korupcijskih repova koje je ostavila njezina prethodnica.

Nacional je podsjetio i na ranije objavljene izjave nekih insajdera iz HDZ-a koji su tvrdili da Plenković ‘ne brani Gabrijelu Žalac radi nje, već radi sebe.”

”Nacionalovi izvori sugerirali su da je Zvonimir Savić kod ministrice Nataše Tramišak dva mjeseca prije isteka ugovora s tvrtkom Omega Software urgirao da se i Program oporavka i otpornosti radi kroz njihovu aplikaciju – što bi zapravo automatski značilo da bi se ugovor s njima trebao produljiti – ili da bi oni ponovno bili jedina tvrtka koja je mogla proći na natječaju. Upućeni izvor izričito je tvrdio da Savić tako zapravo prenosi želje samog premijera Plenkovića, a tijekom tjedna Nacional je kontaktirao i drugi izvor s neposrednim saznanjima i tvrdio da je premijer Andrej Plenković nervozan jer je iz cijele priče vidljivo da je tako, preko Savića, on izravno lobirao za Omega Software kod Nataše Tramišak”, pisao je Nacional u travnju prošle godine, a dio smo prenijeli na Promise.hr.


‘Ako je krimen što je surađivala s istražiteljima, to je veliki problem’

I N1 je danas, u tekstu ‘Sasvim je jasno što se krije iza Plenkovićeve smjene Nataše Tramišak‘ pisao o čudnovatim okolnostima smjene sposobne i nekorumpirane ministrice.

”Kada je riječ o smjeni Nataše Tramišak, to otvara puno pitanja. Na ključno pitanje nitko nije dobio odgovor, a to je zašto je ministrica Tramišak izgubila povjerenje premijera Plenkovića, zašto smjenjuje ministricu za koju sam tvrdi da nema primjedbi na rad. Ključno je pitanje zašto odlazi Tramišak i zašto premijer nema povjerenje u nju. Razlozi mogu biti povezani s istragama OLAF-a koji su provođeni u tom resoru protiv bivše ministrice i Plenkovićeve miljenice, a ako je njezin krimen to što je surađivala s tužiteljima, onda je to doista jako veliki problem, tim više što premijer na to mjesto postavlja njezina zamjenika za kojeg u ovom trenutku postoje informacije da europski tužitelj i OLAF propituju neke poslove s europskim fondovima u Zadru.

Ako je nečiji krimen to što je surađivao s tužiteljima i OLAF-om i on mora otići, a postavlja se nekoga tko ima teret OLAF-a na leđima loša je poruka”, ističe u svom komentaru novinarka N1 Nataša Božić.

FOTO: Screenshot videosnimki

OTVORENA KORUPCIJA: ‘Plenković je smjenom Tramišak izazvao nevjericu u europskim krugovima’

Ako premijer smjenjuje ministricu koja se bori protiv korupcije, on se stavlja u ulogu zaštitnika kriminala’

I PREMIJERA ISTRAŽITI: Uhićenu Žalac je hvalio kao nikog, a neumrljanu Tramišak hoće smijeniti?!