Bivša partnerica NAČELNIKA riječke KRIM POLICIJE: Tukao me jer sam čula da PLANIRA UBOJSTVO! Bivša partnerica NAČELNIKA riječke KRIM POLICIJE: Tukao me jer sam čula da PLANIRA UBOJSTVO!
TweetEmailPrint ”Svašta smo prošle. Izbacivali su nas iz institucija, zatvarali u Remetinec, pisali prekršajne prijave, mamu su zatvorili u zatvorsku ćeliju s nepoznatim muškarcem!... Bivša partnerica NAČELNIKA riječke KRIM POLICIJE: Tukao me jer sam čula da PLANIRA UBOJSTVO!


”Svašta smo prošle. Izbacivali su nas iz institucija, zatvarali u Remetinec, pisali prekršajne prijave, mamu su zatvorili u zatvorsku ćeliju s nepoznatim muškarcem! Od stresa završila je u bolnici. Nudili su nam velik novac da stanemo, htjeli nam oteti imovinu, iscrpljuju nas montiranim sudskim procesima… Umorne smo i iscrpljene, no nismo odustale”, komentira Josipa Novaković, majka dječaka o kojima je, ako je suditi prema izjavama svjedokinje, policijski načelnik govorio kao o onima koje treba ubiti?! O svim mučnim detaljima afere – koja traje već pet godina – govorila je novinarima Provjerenog. Obitelj Šota nedavno je dobila policijsku zaštitu

Josipa Novaković

Napokon! Pet godina nakon što je Slavica Šota, riječka aktivistica, prijaviteljica korupcije i poduzetnica, podnijela kaznenu prijavu protiv načelnika riječke krim policije, zbog sumnje da je planirao ubojstvo njezinih unuka(!), ova mučna priča tek večeras će se po prvi puta probiti do šire javnosti!

Bit će objavljena u emisiji Provjereno, Nove TV. Najava te ‘medijske bombe’ već se par dana vrti na Novoj i privlači pažnju brojnih šokiranih gledatelja:

”Provjereno donosi iskaz bivše partnerice načelnika riječke krim policije: ”Tukao me i zlostavljao jer sam svjedočila da planira ubojstvo!

Čula je što nije smjela: ”Da će njihovu krv nositi u bočici oko vrata kao pobjedu protiv Šote”.

A onda i sama postala žrtva.

”Mi smo mrtvi ako se to sazna”.

Prijetio je čak sa službenog maila: ”Javi se, nemoj dopustiti da …… povrijedim!”

On je načelnik riječke krim policije: ”U svakom žitu ima kukolja”.

A što kada je kukolj on sam?” ističu u najavi emisije koja će biti prikazana večeras na Novoj u 23 sata, a dio, gotovo sigurno, u Dnevniku od 19.15 sati.

Tužno je i zabrinjavajuće, međutim, da je ova  priča do sada u javnosti prešućivana i zataškavana, iako se radilo o kaznenoj prijavi (za moguće planirano ubojstvo dječaka) potkrijepljenoj audio snimkama razgovora i preslikama sms-ova koji, prema svemu sudeći, upućuju na ozbiljan i potencijalno opasan slučaj.

Zavjet šutnje i strah na ulicama Rijeke

Još više zabrinjava sporost institucija, koje do danas nisu završile istragu, kao i činjenica da je načelnik riječke krim policije sve dosad radio u policiji te da je nosio oružje i za vrijeme trajanja istrage, a prema tvrdnjama njegove bivše partnerice – da je i prijetio te fizički nasrtao na nju. Navodno se i zabio službenim automobilom u njezin, zbog bojazni da tijekom istrage ili na sudu ne ispriča što je sve čula od njega – načelnika Željka Kruneša.

Valja istaknuti da je o cijeloj ovoj aferi potpisnik ovih redaka izvještavao dosta opširno tijekom 2015. i 2016. godine na portalu Promise.hr, no tužno je što priču – koja po svim kriterijima zaslužuje biti objavljena – nitko nije htio prenijeti ili sam dodatno istražiti!

U Rijeci je, kako se čini, vladao zavjet šutnje o cijeloj ovoj, ali i o mnogim drugim aferama, a stalno je prisutan i popriličan strah.

Postojala je stoga mogućnost da će cijeli slučaj biti zataškan, na što su upućivali mnogi događaji.

”Svašta smo prošle. Izbacivali su nas iz institucija, zatvarali u Remetinec, pisali prekršajne prijave protiv nas, mamu su zatvorili na osam sati u zatvorsku ćeliju s nepoznatim muškarcem. Nudili su nam velik novac da stanemo, htjeli nam oteti imovinu koju smo svojim tijelima branili. Imamo montirane sudske procese, koje dobivamo na sudu, no koji nas iscrpljuju materijalno i fizički. Od stresa nakupljenog svih tih godina mama je završila u bolnici. Puno puta smo padale, ali i jedna drugu dizale. Umorne smo i iscprljene, no nikada nismo odustale”, komentira danas, u četvrtak 5. ožujka, Josipa Novaković, majka dječaka čije ubojstvo je, ako je suditi prema izjavama svjedokinje, bilo pripremano, odnosno najavljivano. O mučnim detaljima ona je prije par dana svjedočila novinaru emisije Provjereno (dramatičan dio njenog iskaza već je prikazan u najavi emisije, a videosnimka te najave se može vidjeti na stranicama Dnevnik.hr-a).

Slavica Šota, baka istih tih dječaka, kaže pak da se danas, uoči objavljivanja priloga o njihovu slučaju na Novoj TV, osjeća jednako nelagodno i šokirano kao onaj dan kada je, od svjedokinje, prvi puta čula što to najavljuje načelnik riječke krim policije.

Jučer je, kada se malo pribrala, na svojem FB profilu napisala sljedeće:

”U životu se treba boriti za istinu koliko god ona dugo trajala, jer obitelj je svetinja u koju nitko nema pravo dirati. U ovom slučaju tragedija je što upravo oni koji su plaćeni da nas štite, činili su suprotno. Hvala svima koji ste nas podržavali, koji ste nam vjerovali i koji ste nam pomagali u našoj teškoj i dugotrajnoj borbi”, istaknula je Slavica Šota.

Obitelj Šota nedavno je dobila policijsku zaštitu.

Prijetnje novinaru u policiji smatraju ozbiljnima

Valja istaknuti da je i gore potpisani novinar Promise.hr-a doživljavao prijetnje povezane s, prema svemu sudeći, pisanjem o ovom slučaju. Kulminiralo je prije nekoliko godina, kada su me nazvali inspektori iz policijske postaje u Heinzlovoj u Zagrebu te pozvali na razgovor u postaju. Rekli su da imaju saznanja da mi se prijeti (na društvenim mrežama), a napomenuli su i da oni smatraju da su te prijetnje ozbiljne!

Pitali su što znam o tome, na koga eventualno sumnjam, a pitali su i mislim li da mi je potrebna policijska zaštita?

O svemu tome govorio sam i na ročištu na sudu u Opatiji (Općinskog suda u Rijeci) održanom 28. listopada 2019., gdje su me pozvali kao svjedoka u parnici u kojoj je Željko Kruneš, načelnik riječke krim policije, tužio Slavicu Šotu.

Veliki preokret na sudu: ključna svjedokinja progovorila!

Na tom ročištu došlo je do velikog preokreta, jer je prijateljica policijskog načelnika po prvi puta odlučila u sudski zapisnik, pod zakletvom, otvoreno progovoriti o cijelom slučaju (do tada u istrazi nije govorila, željela je, kako je kazala, prethodno samo Slavicu Šotu upozoriti na moguću opasnost).

Sutkinji je ključna svjedokinja ispričala kako joj je Željko Kruneš prijetio i bio nasilan prema njoj. Objasnila je i kako je ona, nakon dugog razmišljanja i neprospavanih noći, odlučila Slavici Šota reći što o njezinim unucima govori načelnik riječke krim policije.

Iskaz glavne svjedokinje bio je, prema svemu sudeći, presudan i za ponovno pokretanje istrage protiv policijskog načelnika. I tek sada se na pojedinim portalima i društvenim mrežama počelo pisati o ovom slučaju…

”Pet dana prije odlaska u Karlovac Željko joj je gurnuo dva prsta u grkljan i kazao joj je da će joj izvaditi grkljan jer tako se radilo u ratu. Uspjela je pobjeći, išla je na hitni trakt na Sušak. Međutim, on ju je presreo automobilom”, stoji u zapisniku dotične sa svjedočenja na sudu.

Izuzev zapisnika sa sudskog svjedočenja, Provjereno je došlo i u posjed e-maila u kojem je Kruneš slao prijetnje svojoj bivšoj partnerici.

O optužbama obitelji Šota oglasio se i odvjetnik Željka Kruneša s dopisom u kojemu se navodi kako je protiv njegova klijenta odbačena kaznena prijava te kako se do trenutka slanja dopisa protiv njega niti pred jednim nadležnim državnim odvjetništvom ili redovnim sudom u Republici Hrvatskoj ne vodi niti jedan kazneni postupak u kojem bi se on nalazio u procesnoj ulozi okrivljenika.

Međutim, nakon svjedočenja bivše partnerice ponovno je pokrenuta istraga s novim elementima”, navode na portalu Dnevnik.hr


Načelnik upućen u postaju u Crikvenicu? Neki tvrde da nije smijenjen

Portal Panopticum.hr nedavno je objavio vijest da je načelnik Kruneš smijenjen. Neki drugi pak mediji pišu da to nije točno.

”Zbog završnih izvida i mogućeg pokretanja kaznenog postupka koji koordinirano vode Općinska državna

odvjetništva u Puli i Rijeci, smijenjen je tijekom mjeseca veljače 2020. godine Željko Kruneš, načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave primorsko-goranske te upućen na rad u policijsku postaju u Crikvenici. Slučajno ili ne, lokalni mediji koji inače redovito izještavaju o radu policije nisu popratili navedenu vijest.

Prema neslužbenim izvorima iz lokalne policijske sredine, smijenjeni Kruneš je zbog najave sudskog kaznenog postupka, a kako bi preduhitrio moguće sankcije zbog podizanja sasvim izvjesne optužnice, pokrenuo postupak umirovljenja te na taj način ishodio beneficiranu mirovinu na koju ne bi imao pravo u slučaju nečasnog otpusta iz redova policije”, objavio je portal Panopticum.hr u tekstu pod naslovom ‘Smijenjen šef riječke Krim policije’.

Na taj tekst osvrnuo se prije nekoliko dana Sindikat policijskih službenika:

”Zanimljivo, što li je to šef napravio da su ga smijenili u miru i tišini?

Sindikat policije: Dvije hrabre žene su ustrajale, mnogi bi odustali

A priča se da je zatražio i prijevremenu mirovinu ili što bi se u vojnom žargonu reklo “časni otpust” koju u posljednje vrijeme mogu dobiti samo odabrani, a ona je isključivo diskrecijsko pravo ministra u kojoj se mora voditi računa o potrebi službe koja definitivno nije umirovljenje policijskog službenika po povlaštenim uvjetima sukladno čl. 6. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba za kojeg postoji osnovana sumnja da je počinio kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti.

Obzirom da smo mi kao Sindikat svjedoci čestim dvostrukim kriterijima kada su u pitanju policijski šefovi i da smo upoznati i s ovim slučajem u kojem su dvije hrabre žene bile toliko ustrajne da su se godinama borile za pravdu, u kojoj bi mnogi odustali, i konačno u toj pravdi počele vidjeti “svjetlo na kraju tunela” pratit ćemo odluku ministra koja definitivno ne može biti prijevremena mirovina ovog gospodina dok na sudu ne dokaže da nije kriv”, napisao je Mario Puškarić, predsjednik tog sindikata, na Facebook profilu Sindikata policijskih službenika.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se cijeli slučaj razvijati nakon što Nova TV objavi prilog o toj dugo prešućivanoj aferi.


Ranije smo pokušali doći do Kruneša, u policiji ga nisu mogli spojiti

Prateći ovu priču, ranije smo (prije nekoliko godina) pokušali doći do izjave prijavljenog načelnika riječke krim policije, no nismo uspjeli jer su u PU riječkoj rekli da ga ne mogu spojiti.

Ankica Kolić, policijska službenica za odnose s javnošću, rekla je da Željka Kruneša ne može spojiti, jer on ne smije davati izjave bez prethodnog odobrenja rukovoditelja.

Osim Policijske Uprave Primorsko goranske, kontaktirali smo i glasnogovornike MUP-a i Ravnateljstva policije no konkretne odgovore o ovom slučaju nismo dobili.

FOTO: Preslika videosnimke NoveTV; Panopticum.hr-a. snimke Josipe Novaković