BORKOVIĆ: Nismo protiv BRKIĆA, diploma nije sporna, no neka o ministru odluči premijer BORKOVIĆ: Nismo protiv BRKIĆA, diploma nije sporna, no neka o ministru odluči premijer
VUKOVARSKI BRANITELJI HOĆE MLADOG JASTREBA ZA MINISTRA

BORKOVIĆ: Nismo protiv BRKIĆA, diploma nije sporna, no neka o ministru odluči premijer

Politika 7. ožujka 2016. Damir Kramarić

TweetEmailPrint Jedan od zapovjednika u obrani Vukovara Ivo Ćurić istakao je kako je Borković izuzetno pošten čovjek, kao i da je bio zapovjednik najbolje postrojbe u... BORKOVIĆ: Nismo protiv BRKIĆA, diploma nije sporna, no neka o ministru odluči premijer


Jedan od zapovjednika u obrani Vukovara Ivo Ćurić istakao je kako je Borković izuzetno pošten čovjek, kao i da je bio zapovjednik najbolje postrojbe u hrvatskoj povijesti. Suborci ga cijene i zbog iznimne ljudskosti i nesebičnosti. Borković je u Vukovaru bio nadređen čak trojici dosadašnjih ministara branitelja

branko borkovićZapovjednici obrane Vukovara u razini satnije i bojne 204. Vukovarske brigade te više braniteljskih i stradalničkih udruga predložili su za ministra branitelja ili u najmanju ruku za zamjenika ministra, odnosno savjetnika, Branka Borkovića, Mladog Jastreba.

Podsjećujući na razloge za njegovu kandidaturu rečeno je kako se Borković tijekom Domovinskog rata istakao u obrani Hrvatske, a bio je i posljednji zapovjednik obrane Vukovara. Posebno su istaknuli činjenicu da je Borković još tijekom 1992. godine ustrojio skrb za sve hrvatske branitelje što je bio temelj Ministarstva branitelja. Znakovito je i da su od pet dosadašnjih ministara trojica bili branitelji Vukovara i tijekom agresije na Hrvatsku podređeni upravo Borkoviću.

– Radi svega toga smatramo kako je brigadir Borković idealna osoba koja može aktivno voditi ministarstvo ili biti dio tima koji će voditi ministarstvo, rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak.

Jedan od zapovjednika u obrani Vukovara Ivo Ćurić istakao je kako je Borković izuzetno pošten čovjek kao i da je bio zapovjednik najbolje postrojbe u hrvatskoj povijesti. Rečeno je i kako se Borković slaže s ovom inicijativom i da je spreman preuzeti ministarstvo koje već duže vrijeme nema svoga ministra unatoč nizu nagomilanih problema koji se ne rješavaju.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o Milijanu Brkiću, koji je također jedan od kandidata za ministra branitelja, vukovarski zapovjednici kažu kako oni nemaju ništa protiv njega i da će ga svakako podržati ukoliko ga premijer imenuje za ministra. Na konferenciji za novinare Rehak je u ime zapovjednika 204. Vukovarske brigade pozvao premijera Tihomira Oreškovića i prvoga potpredsjenika Vlade da u što kraćem roku imenuju ministra branitelja kao i da se ne slažu s razdvajanjem obračuna mirovina. Isto tako pozvali su Vladu i državne institucije da štite i zastupaju interese branitelja i ratnih stradalnika te da ne popuštaju pritiscima iz EU u pogledu smanjivanja njihovih stečenih prava.

”Dečki su bili na razgovoru s premijerom i on je tražio da predlože svog kandidata. Nagovarali su me, nakon toga, da prihvatim kandidaturu. Na koncu sam pristao. Želim naglasiti da to ne znači da smo protiv Milijana Brkića. Nipošto. No, očekujemo da premijer donese konačnu odluku o novom ministru branitelja. Očekujem, također, poziv premijera na razgovor”, izjavio je za Promise.hr Branko Borković, Mladi Jastreb, kojega suborci izuzetno cijene – kako zbog hrabrosti i velikog doprinosa u obrani Vuovara, tako i zbog organizacijskih sposobnosti, čestitosti, nesebičnosti te iznimne ljudskosti.

”HDZ ima pravo odabrati ministra, to im ne osporavam, kao što mi ne pada na pamet osporavati diplomu Milijana Brkića. Mislim da su upitniji oni koji sada postavljaju pitanja o diplomi, nego sam Brkić. Jer, gdje su bili njegovi mentori, kada je izrađivao i branio diplomski rad? Što nisu tada reagirali, ako je nešto bilo sporno? Ako za Brkića nemaju ništa drugo za reći, onda je bolje da šute: No, budući da je premijer tražio i drugog kandidata za ministra branitelja i budući da su me vukovarski branitelji predložili, na premijeru je sada da donese konačnu odluku”, naglašava Borković, koji je, za razliku od Brkića, nestranački kandidat za ministra branitelja.