Broj stanovnika sve manji, troškovi zdravstva sve veći, NEGDJE OPASNO CURI! Broj stanovnika sve manji, troškovi zdravstva sve veći, NEGDJE OPASNO CURI!
LOVRINOVIĆ ZA JAČANJE ULOGE DOMOVA ZDRAVLJA

Broj stanovnika sve manji, troškovi zdravstva sve veći, NEGDJE OPASNO CURI!

Hrvatska 9. ožujka 2017. Promise.hr

TweetEmailPrint Domove zdravlja treba reformirati u dijagnostičko-specijalističke centre, a domske liječnike i privatne koncesionare u domovima zdravlja izjednačiti u pravima i obvezama. Ističu u... Broj stanovnika sve manji, troškovi zdravstva sve veći, NEGDJE OPASNO CURI!


Domove zdravlja treba reformirati u dijagnostičko-specijalističke centre, a domske liječnike i privatne koncesionare u domovima zdravlja izjednačiti u pravima i obvezama. Ističu u stranci Promijenimo Hrvatsku

Konferenciju za medije pod nazivom „Primarna zdravstvena zaštita – naša rješenja za spas proračuna s ciljem zaštite prava pacijenata i liječnika“ u četvrta su u Hrvatskom saboru održali saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku prof. dr. sc. Ivan Lovrinović, spec. ginekologije i porodiljstva Marija Divić i spec. psihoterapije Jasna Karačić.

U uvodnom izlaganju Ivan Lovrinović ukazao je na tri paradoksa hrvatskog zdravstva: a) duplo kraći put do 34 bolnice u odnosu na prosječnog europljanina, a duge liste čekanja, b) rashode koji stalno rastu dok se broj stanovnika  smanjuje, c) sustav je opterećen dvostruko većim brojem nemedicinskog osoblja u odnosu na prosjek u EU.

Domove zdravlja treba reformirati, naglasio je, u dijagnostičko-specijalističke centre, a domske liječnike i privatne koncesionare u domovima zdravlja izjednačiti u pravima i obvezama.

Klub zastupnika Promijenimo Hrvatsku prvi je podržao inicijativu Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite u izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Liječnica Marija Divić, ispred Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite je istaknula da je udruga poslala na razmatranje i odgovor svim klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru dopis s dva pitanja. Jedno se odnosi na ukidanje diskriminacijskog članka 78. stavka 2. Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se stvaraju dvije grupe liječnika u neravnopravnom položaju 30 posto domskih liječnika i 70 posto liječnika koncesionara. Udruga se zalaže za sustav primarne zdravstvene zaštite organiziran u modelu 100 posto koncesije. Drugo pitanje odnosi se na zahtjev za ukidanjem medicinskih „Timova bez nositelja“ jer se tako krše prava pacijenata i vrši se manipulacija zbog nestašice liječnika.

– U praksi to znači, objasnila je doktorica Divić, da se liječnici ne zapošljavaju, a Domu zdravlja se plati puni Tim u mjesečnom iznosu, a oni organiziraju službu u depriviranim područjima  i otocima 2 puta mjesečno ili 2 puta tjedno po osobnoj procjeni ravnatelja.

Predstavnica udruge koja se bori za zaštitu prava pacijenata i struke Jasna Karačić je potvrdila da u ovom trenutku i struka i pacijenti, osiguranici trpe štetu zbog kršenja njihovih prava te je nužno izvršiti potrebne izmjene.

Glavna poruka održane konferencije za medije je da se reforma zdravstva ne smije lomiti preko leđa pacijenata i njihovog prava na dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu te liječnika primarne zdravstvene zaštite koji im to omogućavaju.