Čak devet dana posvećeno filmskoj umjetnosti Čak devet dana posvećeno filmskoj umjetnosti
13. ZAGREB FILM FESTIVAL

Čak devet dana posvećeno filmskoj umjetnosti

Kultura 1. studenoga 2015. Veronika Papa

TweetEmailPrint Trinaesti po redu Zagreb Film Festival, koji će se održavati od 14. do 22. studenog, nudi izuzetno atraktivan i bogat program Još samo... Čak devet dana posvećeno filmskoj umjetnosti


Trinaesti po redu Zagreb Film Festival, koji će se održavati od 14. do 22. studenog, nudi izuzetno atraktivan i bogat program

 ZFF 2015Još samo nekoliko dana dijeli nas od 13. Zagreb Film Festivala! Ove će se godine ZFF održavati od 14. do 22. studenoga na šest lokacija u Zagrebu: u kinima Europa i Tuškanac, Dokukinu KIC, Muzeju suvremene umjetnosti, Zagrebačkom plesnom centru te Akademiji dramske umjetnosti.

Već i sam broj lokacija otkriva da će ovogodišnji program ZFF-a biti itekako bogat. Filmski program ove godine čini čak nekoliko programa: Glavni program, Ponovno s nama, Velikih 5, Dan LUX filma, Moj prvi film: Bosna i Hercegovina, Žuta bibijada by RBA, Making Of, Horori istoka Europe, PLUS, Retrospektiva: Orson Welles te Posebne projekcije.
Filmske sladokusce zasigurno će posebno razveseliti vijest da će retrospektivom filmova Orsona Wellesa biti obilježena 100. godišnjica rođenja i 30. godišnjica smrti ovog kultnog redatelja koji dio svog stvaralaštva vezuje upravo uz Hrvatsku. Filmski program bit će popraćen prikladnom izložbom i izdavanjem zbornika intervjua Orsona Wellesa.
Za dio je projekcija ulaz slobodan, dok su za preostale ulaznice već u prodaji.
Detaljan raspored programa potražite na: http://www.zff.hr/hr/raspored-programa


Horori istoka Europe

Odavno filmski naučen da se iza željezne zavjese mogu događati svakojaki užasi, Zagreb Film Festival odlučio je ponovno baciti pogled s druge strane kako bi vidio jesu li se užas, strava i horor stvarali i na srebrnom ekranu.
Iako nikad nije bio dominantan žanr (za razliku od vesterna, krimića pa čak i SF-a), istočnoeuropski horor prije svega je želio prokopati po vlastitim povijesnim, ali i suvremenim traumama.
Tako Rumunji iz Ceauşescuovog vremena na platno stavljaju Drakulu, Hrvati spajaju Novi val, a Srbi ladanjska predanja s vampirizmom dok se Sovjetski savez razračunava s užasom koji, prema službenim podacima, nikad nije postojao.
Horor istoka Europe, slavenska jeza, strah koji je nagnao Brama Stokera da stvori svog Drakulu, sažet je i prožet ovim filmovima koji čekaju svoju publiku da joj – ispiju krv!

Foto: ZFF