ČASNI SUDAC Ustavnog suda stao na stranu Blokiranih, PROTIV oduke Ustavnog suda ČASNI SUDAC Ustavnog suda stao na stranu Blokiranih, PROTIV oduke Ustavnog suda
ABRAMOVIĆ NIJE MOGAO ODŠUTJETI NEPRAVDU:

ČASNI SUDAC Ustavnog suda stao na stranu Blokiranih, PROTIV oduke Ustavnog suda

Poveznica 9. ožujka 2017. D.K.

TweetEmailPrint Reakcije sudaca poput Abramovića te Kolakušića – koji je jučer na HRT-u izjavio :”Dosta je pljačke!”, a vezano uz Ovršni zakon, ukazuju da... ČASNI SUDAC Ustavnog suda stao na stranu Blokiranih, PROTIV oduke Ustavnog suda


Reakcije sudaca poput Abramovića te Kolakušića – koji je jučer na HRT-u izjavio :”Dosta je pljačke!”, a vezano uz Ovršni zakon, ukazuju da se nešto važno mijenja u Hrvatskoj. Polako koračaju novi hrabri suci koji drže do svog integriteta, koji brane dignitet sudaca. Polako ali nezadrživo!, komentirali su Blokirani

”Žalim što se ne mogu složiti s mišljenjem većine ustavnih sudaca “- naglasio je Andrej Abramovic, sudac Ustavnog suda, u izdvojenom mišljenju koje je u četvrtak pristiglo na adresu Udruge Blokirani, a o čemu je Mario Strinavić, glavni tajnik Udruge Blokirani, izvijestio naš portal.

Izdvojeno mišljenje suca Abramovica pristiglo je zajedno s odlukom i Rješenjem Ustavnog suda U-I2659/2014 OD 07.02.2017. kojim sud odbija prijedlog Udruge Blokirani da se ustavno suspektne odredbe Općeg poreznog zakona proglase neustavnim.

Rješenje je to zapravo, kako piše Miriam Kervatin, predsjednica Udruge, da ustavni suci, još jednom u nizu, odbijaju preuzeti odgovornu odluku nezavisnog autoriteta te pomoći hrvatskim građanima, blokiranim obrtnicima, OPG-ovcima i ostalim malim poduzetnicima u borbi s korumpiranim političko -ovršno- korupcijskim dijelom  ‘elite’.
”Podsjetimo da je Ustavni sud prethodno već odbio prijedlog Udruge u dijelu ocjene ustavnosti Ovršnog zakona, Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, a danas i u dijelu Općeg Poreznog zakona. Ostaje sačekati odgovor još u dijelu Zakona o obveznim odnosima, no u negativni odgovor ne treba sumnjati. Ustavni sud RH neće protiv politike”, smatra Kervatin.

No, dodaje kako reakcije sudaca poput Abramovića i Kolakušića, koji je na HRT-u izjavio :”Dosta je pljačke!”, a vezano uz Ovršni zakon, ukazuju da se nešto važno mijenja u Hrvatskoj.

”Polako koračaju novi hrabri suci koji drže do svog integriteta, koji brane dignitet sudaca, polako ali nezadrživo. Osobito jer je riječ o sucima. Nama, Udruzi Blokiranih, je drago da smo djelom pozitivne promjene u Hrvatskoj”, dodala je čelnica udruge.
Podsjetimo, Udruga Blokirani, na prijedlog predsjednice udruge Miriam Kervatin, podnijela je 26. svibnja 2014. zajednički prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom pojedinih odredaba Ovršnog zakona te određenih odredbi iz povezanih zakona što uključuje Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima; Zakon o obveznim odnosima i Općeg poreznog zakona.

Budući da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Budući da su sva ljudska bića obdarena razumom i sviješću, a budući da se provedbom paketa ovršnih zakona u Hrvatskoj krši priznanje urođenog dostojanstva te jednakih i neotuđivih prava svih članova ljudske obitelji temelj slobode, pravde i mira.

Budući da je nepoštivanje i zanemarivanje ljudskih prava rezultiralo barbarskim ovršnim postupcima koji vrijeđaju savjest čovječanstva. Mi, ispred udruge Blokirani, smatramo da bi usaglašavanjem svih ovršnih predmeta s Ustavom RH, svi ovršni predmeti trebali biti odbačeni kao protuustavni.

Suđenje na temelju Ustava je obveza svakog suda i svakog sudca, a u dnevnoj sudskoj ovršnoj praksi se gotovo nitko ne obazire na Ustav, što je neobjašnjivo i neprihvatljivo u svakom smislu i zato tražimo hitno očitovanje, mišljenje i ocjenu Ustavnog suda.

Ustav je sredstvo zaštite siromašnih i nemoćnih protiv bogatih i moćnih!“ – čime nam koautor Ustava RH poručuje da se uvijek i u svakoj prilici treba pozvati na Ustav!”, izjavio je dr. Smerdel, profesor Pravnog fakulteta Katedre za Ustavno pravo u Zagrebu; „Danas“, 2014., a predsjednica Udruge Blokirani Ustavni je sud podsjetila na tu njegovu izjavu.

”Ukoliko postignemo razumijevanje počevši od idejne vrijednosti da je Ustav sredstvo zaštite siromašnih, nezaštićenih i nemoćnih protiv bogatih, nemilosrdnih i moćnih, onda je „paket“ hrvatskih ovršnih zakona savršena prilika da Ustavni sud potvrdi svoj osnovni zadatak promociju pravednosti !”, napisala je dalje Kervatin u Ustavnoj tužbi.

Na stranici Blokiranih objavili su i citat suca Andreja Abramovića.

“Žalim što se ne mogu složiti s mišljenjem većine da se u ustavnosudskom predmetu Udruge Blokirani, broj U-I-2659/2014 odbaci prijedlog Udruge Ustavnom sudu RH, za pokretanjem postupka ocjene suglasnosti s Ustavom članka 8. stavaka 7. i 12. Općeg poreznog zakona”- izjavio je Andrej Abramović, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske u Izdvojenom mišljenju uz Rješenje br. U-I-2659 od 07. veljače, 2017.

“U situaciji, kada je podnesen prijedlog za ocjenu suglasnosti zakona s Ustavom, smatram da nije moguće niti zakonito – ako u međuvremenu osporavani propisa prestane važiti – odbacivati prijedlog “- dodao je Abramovic. 

”Ako osobe definirane u čl.38 Ustavnog zakona imaju pravo predložiti pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom, onda imaju pravo i od Ustavnog suda očekivati meritoran odgovor na svoje pitanje. Tim više što propis koji je prestao važiti nije ujedno potpuno izbačen iz upotrebe, već se u sudskim i ostalim odgovarajućim postupcima mora primijeniti na pravne odnose nastale u vrijeme njegovog važenja. Odlukom o prijedlogu za ocjenu suglasnosti nekog propisa ili dijela propisa s Ustavom (i zakonom) Ustavni sud bi mogao direktno otkloniti brojne sudske i druge (npr.upravne) postupke koji se vode u primjeni suspektne odredbe osporenog zakona ili propisa “, zaključio je sudac Abramović.

Blokirani su podsjetili kako su tražili da se u ime blokiranih obrtnika iz Općeg Poreznog zakona izbriše objava osobnih podataka na “stupu srama” .
“Objava osobnih podataka liste dužnika na tzv. stupu srama jest neustavna, necivilizirana odredba, nedostojna demokracije kojom se ne jamči štovanje i pravna zaštita ,a još manje sigurnost i tajnost osobnih podataka. Objava služi kao mjera javnog sramoćenja, koristi se bez privole ispitanika.
Nema ni jedan element koji bi se u civiliziranim državama mogao rabiti kao javna mjera koja služi promicanju javnog, većeg dobra.

Sintagmom „stup srama“ potiče se daljnja nesnošljivost u zajednici, umanjuje dostojanstvo pojedincu i nanosi nenadoknadiva šteta.

Obzirom da živimo u državi koja je, od strane nezavisnih međunarodnih tijela, ocijenjena kao zemlja visoke razine opće društvene nesnošljivosti, kritična i po pitanju korupcije u javnom sektoru, a uvidom u praksu tzv. stupa srama zaključujemo da su podaci vrlo često krivo obračunati, smatramo da je objava stupa srama upotrijebljena u neustavnom kontekstu i stoga molimo Ustavni sud da navedene članke Općeg poreznog zakona temeljem čl. 22, čl. 28, čl.35, čl. 37 Ustava RH proglasi neustavnim.”, napisala je Miriam Kervatin, predsjednica Udruge Blokirani, Ustavnom sudu RH.

Njene argumente većina nije prihvatila, iako svatko iole pismen, i bez sudačkog ispita, može uvidjeti da i Porezni, a pogotovo Ovršni zakon, krše i Ustavna načela i osnovna ljudska prava.

Ipak, svoj ugled spasio je sudac Abramović, uz suca Kolakušića, još jedan častan hrvatski sudac.