Čim nevolja prođe, Hrvatska se vraća na staro: zakonom LEGALIZIRANI KRIMINAL, KORUPCIJA… Čim nevolja prođe, Hrvatska se vraća na staro: zakonom LEGALIZIRANI KRIMINAL, KORUPCIJA…
TweetEmailPrint ”U tijeku je kampanja relativiziranja posljedica i zataškavanja odgovornosti. Hrvatska se polagano, ali sigurno, vraća na ‘tvorničke postavke’. Na ono u čemu je... Čim nevolja prođe, Hrvatska se vraća na staro: zakonom LEGALIZIRANI KRIMINAL, KORUPCIJA…


”U tijeku je kampanja relativiziranja posljedica i zataškavanja odgovornosti. Hrvatska se polagano, ali sigurno, vraća na ‘tvorničke postavke’. Na ono u čemu je najbolja: zakonom legalizirani kriminal, bježanje od odgovornosti, u sigurnost duboko korumpirane državne administracije, licemjerne struke i poslušničkih medija. Sve je po starome, samo su žrtve tamo gdje su ih i ostavili, u ruševinama, kontejnerima, zatrpane snijegom i obećanjima da će jednog dana biti bolje”, piše Slobodna Dalmacija

Je li se potres na Baniji uopće dogodio? Jer, već smo se vratili na ‘tvorničke postavke‘: nakon vala dobrote, krenulo je zataškavanje odgovornosti‘, piše Ivica Nevešćanin, novinar Slobodne Dalmacije, koji je danima izvješćivao iz Petrinje, Gline i okolnih mjesta te koji je pisao o brojnim skandalima, nemaru i propustima, a koji sada upozorava na sustavno zataškavanje svih razotkrivenih svinjarija – od kriminalne obnove i pljačke,  do sramotnog nedjelovanja državnih institucija…

Isti autor, na osnovu svega već stotinu puta viđenog, predviđa ono što nije teško predvidjeti: da će u Hrvatskoj, unatoč potresom razotkrivenoj korupciji i pljački te sramotnoj nesposobnosti institucija, opet biti sve po starom: nitko za kriminal i propuste na Banovini neće odgovarati, zbog čega će se razarajuća koruptivna praksa te pljačka pod okriljem države i dalje nastaviti…

Masovno iseljavanja će se nastaviti, no brine li to ikoga?

Sve to će, prema svemu sudeći, dovesti do daljnjeg masovnog iseljavanja stanovništva te do opasnog pražnjenja strateški važnog velikog područja uz državnu granicu… No, to kao da nikoga ne brine.

Tekst Slobodne Dalmacije ovdje djelomično prenosimo:

”Mjesec dana još nije prošao, a već je došlo vrijeme da se zapitamo: je li se potres na Baniji uopće dogodio?

Na naslovnim su stranicama Trump i Joe Biden, zlostavljane hrvatske glumice i fantastični nekretninski portfelj sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, a tragedija na Baniji postala je tema za duboko razmišljanje – hoćemo li je obnavljati kroz kooperacijsku poljoprivredu, deindustrijalizaciju ili digitalni “nearshoring” – uglavnom preteška da bi opstala na prvim stranicama dnevnika.

Vlast nastoji skrenuti pažnju na nešto drugo

Katastrofa previše otkriva, a o budućnosti se premalo zna, klima je više nego povoljna da sve padne u brzi medijski zaborav. Vlast to dobro zna i zasipanjem javnosti suvišnim i teško provjerljivim informacijama (popis tvrtki angažiranih na obnovi nakon rata) iz petnih žila nastoji skrenuti pažnju i svoju odgovornost za kasno reagiranje i suočavanje s posljedicama potresa na nešto drugo.

Svjedočimo intenzivnom procesu relativiziranja tragedije i zataškavanja odgovornosti, aktivirani su mehanizmi spašavanja kože koji se automatski pokreću nakon svakog većeg skandala. Sada nastupa politika “hladnih glava”, osuđuju se “medijski linčevi”, istupaju “neovisni stručnjaci”, iznose se “pravi podaci”, s televizijskih ekrana i naslovnih stranica uvjeravaju nas kako je cijela ta buka i galama bila neosnovana, jer sve što nije bilo dobro, što nije valjalo, gdje se kralo i pljačkalo, otišlo je u zastaru, a ako kojim slučajem nešto i nije, to je, “budite sigurni”, “bilo po zakonu”.

Evo, premijer Plenković je nekidan, prije nego što je u javnost pustio stotinjak imena tvrtki koje su sudjelovale u obnovi – bez glave i repa, ugašenih, u stečaju, koje čak nisu ni radile na području Sisačko-moslavačke županije, namjerno stvarajući komunikacijski kaos – slavodobitno iznio podatak da je manje od dva posto kuća koje je država obnovila nakon Domovinskog rata na Baniji dobilo crvenu oznaku, odnosno status neupotrebljivo. U obnovi je, kaže, obnovljeno 5880 kuća (kategorije IV do VI), pregledana je 3761 kuća, a od toga broja samo ih 69, ili 1,83 posto, ima tzv. crvenu naljepnicu, a njih 175 narančastu ili privremeno neupotrebljivo.

‘Zlo su zapravo mediji koji pišu o korupciji, a ne korupcija’

Poruka je jasna, krivi su mediji, a ne korupcija u obnovi. A ako se negdje fušalo i kralo, to je bilo u promilima. Zlo su zapravo mediji koji napuhavaju nešto što se dogodilo u tragovima, toliko malim i nebitnim da se praktički radi o razini statističke pogreške. A poznato je, kad se statistikom počnu mjeriti ljudske sudbine i organizirani kriminal, svima će sve biti oprošteno.

Znamo to od privatizacije do danas, a Hrvatska je u tome prvak svijeta.

U tijeku je kampanja relativiziranja posljedica i zataškavanja odgovornosti. Hrvatska se polagano, ali sigurno, vraća na tvorničke postavke. Na ono u čemu je najbolja, zakonom legalizirani kriminal, bježanje od odgovornosti, u sigurnost duboko korumpirane državne administracije, licemjerne struke i poslušničkih medija. Sve je po starome, samo su žrtve tamo gdje su ih i ostavili, u ruševinama, kontejnerima, zatrpane snijegom i obećanjima da će jednog dana biti bolje.

Nitko opet neće ni za što odgovarati

Na tom obećanju Hrvatska živi već trideset godina. Bit će bolje. Kako za koga. Poslijeratno iskustvo uči nas da nijedna, ama baš nijedna zajednička trauma, proživljeno iskustvo ili događaj koji je potresao naciju nije ovu državu učinio boljom. Ne ljude, volontere, građane, nego institucije, državni aparat. Čim nevolja prođe, stvari se vraćaju na svoja mjesta, na tvorničke postavke, u političku korupciju i kaznenu zastaru, a pobjednici, oni drže prodike i moralizatorske prozivke.

Zaboravlja se istaknuti da se i ranije, kao i danas o Žiniću, pisalo o tome kako su stranački pomazanici pretvarali državno u privatno, ali nitko zbog toga nikad nije odgovarao, nekretnine nije vratio, niti je pljačka poništena. I sve je uvijek bilo po zakonu. Tako će biti i nakon ovog potresa. Znat ćemo sve, a odgovarati neće nitko. Osim one sirotinje na Baniji…”, piše Nevešćanin u Slobodnoj Dalmaciji.

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika sa stranice slobodnadalmacija.hr