DA SU ZNALI, bi li darivali? Milijun kuna iz humanitarne pomoći dali JAKOVINI za kuću! DA SU ZNALI, bi li darivali? Milijun kuna iz humanitarne pomoći dali JAKOVINI za kuću!
TweetEmailPrint Imao sam preko 200 gostiju – od ministara, poduzetnika do sportaša – ali je Jakovina ostavio najgori dojam. Kada arogancija, ambicija i drskost... DA SU ZNALI, bi li darivali? Milijun kuna iz humanitarne pomoći dali JAKOVINI za kuću!


Imao sam preko 200 gostiju – od ministara, poduzetnika do sportaša – ali je Jakovina ostavio najgori dojam. Kada arogancija, ambicija i drskost premaše pamet, imate političara”, napisao je Ratko Martinović, novinar i voditelj popularne TV emisije Klopka, komentirajući najnoviju aferu

”Prvo mu ‘prijatelji’ (iako ih nikad nitko nije vidio u društvu) dva puta pokriju veliki minus u firmi, a zatim mu prijateljica (koja se kune da mu to nije) otkupljuje kuću u selu za milijun (!) kuna love od prikupljene humanitarne pomoći građana…. Imao sam preko 200 gostiju – od ministara, poduzetnika do sportaša – ali je Jakovina ostavio najgori dojam… Kada arogancija, ambicija i drskost premaše pamet, imate političara”, napisao je Ratko Martinović, novinar i voditelj popularne TV emisije Klopka na Slavonsko-brodskoj televiziji, komentirajući najnoviju aferu bivšeg ministra Jakovine, kojega su u javnosti, zbog mnogih velikih skandala s poljoprivrednim poticajima i sramotnih kriterija, mnogi već prozvali ‘grobarom hrvatske politike’.

Martinović je uz gore citirani komentar na svojoj Facebook stranici podijelio i šokantan tekst 24 sata, koji razotkriva, lako je pretpostaviti, mutne radnje bivšeg ministra, odnosno moguće zloupotrebe novca prikupljenog kroz priloge građana koji su, ne znajući kome će taj novac otići, nesebično uplaćivali nemale iznose u humanitarne svrhe. Bi li isto učinili da su znali da će novac sjesti Tihomiru Jakovini na račun?

”Udruga Regoč iz Slavonskog Brod koja brine za osobe s intelektualnim poteškoćama zatajila je donatorima da će kupiti kuću bivšeg SDP-ova ministra”, stoji, naime, u uvodu teksta 24 sata.

”Nisu točne priče o tome da kupujemo kuću Tihomira Jakovine! Još ništa nije gotovo i kad sve bude okončano, dat ću potpunu informaciju. Poručila nam je to sredinom prosinca Mirjana Jakovčev, čelnica udruge Regoč iz Slavonskog Broda. Upravo je trajala akcija u kojoj je udruga prikupljala novce za kupnju objekta za smještaj osoba s intelektualnim poteškoćama.

Prema našim tadašnjim informacijama, sve je već unaprijed bilo dogovoreno s bivšim ministrom Tihomirom Jakovinom. Novac koji se skupi u humanitarnoj akciji bit će utrošen za kupnju njegove kuće u Bukovlju s imanjem, ali i njegove bivše, propale poljoprivredne apoteke.

Kad smo nazvali Jakovinu, on nam je tad poručio da će se javiti i sve objasniti, ali više se nije javljao na pozive. Jučer je postalo jasno da je gotovo milijun kuna prikupljenih u akciji otišlo upravo za kupnju Jakovinine kuće i njegove bivše tvrtke TJ-Pro”, stoji dalje u tekstu 24 sata. ”Zahvaljujemo svima koji su zvali broj i pomogli skupiti novac. Na naš račun uplaćeno je 975.000 kuna. Nakon toga smo potpisali ugovor o kupoprodaji s dva vlasnika i sad smo upisani kao vlasnici – objavila je Mirjana Jakovčev na interntskoj stranici udruge Regoč. Imena vlasnika ne spominje, ali po fotografijama štićenika u dvorištu, kući i apoteci potpuno je jasno da je riječ o bivšim nekretninama nekadašnjeg SDP-ova ministra poljoprivrede. U objavi je zanimljivo priznanje Mirjane Jakovčev da su se prijavili na natječaj još u listopadu i da su već tad znali koji objekt žele kupiti.

Prijavili smo se na natječaj s prijedlogom kupnje dvije nekretnine u Bukovlju i predali svu dokumentaciju. Bili smo presretni kad smo izabrani i obaviješteni da će se za nas prikupljati sredstva od milijun kuna – napisala je Jakovčev. Zašto su tajili da kupuju kuću od bivšeg ministra? Bi li ljudi donirali novac da su znali kome će taj novac otići?

U Slavonskom Brodu kruži priča da su čelnica Regoča Jakovčev i bivši ministar Jakovina u prijateljskim odnosima, ali oboje to opovrgavaju. Jakovina kaže da je obiteljsku kuću prodao i ispod cijene. Tvrdi da mu je važno da je ispunjena plemenita svrha cijele akcije, odnosno da su štićenici dobili adekvatan prostor za život i rad – objekt i imanje na kojem kasnije mogu raditi plastenike i baviti se drugim djelatnostima. To je odgovor i na upit kako to da su izabrali baš njegovu kuću, jer Jakovina kaže da je kuća bila na prodaju i izabrali su je korisnici kao najpogodniju za njihove potrebe jer takav objekt nisu mogli dobiti u centru grada.

– Za potrebe kupoprodaje izrađene su i dvije neovisne procjene vrijednosti nekretnine od strane ovlaštenih vještaka, obje na znatno višu cijenu od one po kojoj je prodana – kaže Jakovina.

Odbacuje navode da je prijatelj s Jakovčev i kaže da ju je upoznao prije nekoliko mjeseci. Na upit zašto nam ranije nije htio potvrditi da je njegova kuća budući dom za štićenike Regoča, odgovara: – Nisam mogao potvrditi prodaju prije nego što se ona dogodila, u vrijeme dok je akcija još trajala. Kad smo jučer kontaktirali s Mirjanom Jakovčev i pitali zašto je zatajila kupnju, rekla je da ne želi da se njeno ime niti ime udruge povezuje s Tihomirom Jakovinom. – Ako on ima nekih grijeha, neka za to odgovara, to je stvar Uskoka. Mi smo se za kuću, točnije za imanje na kojemu su kuća i poslovni prostor, odlučili poslije pregleda nekoliko desetaka sličnih imanja – kaže. Nastavlja da im je imanje u Bukovlju preporučio otac jednog od štićenika udruge, a kad su ga vidjeli, odmah su znali da je to ono što im treba. – Nisam u prosincu prošle godine htjela potvrditi da je u pitanju kuća bivšeg ministra jer sam se bojala da bi nam RTL mogao uskratiti prikupljeni novac – priznaje danas Jakovčev. Nije jasan njen strah ako je sve već bilo prijavljeno, ali iz ovoga proizlazi da niti televizija koja je pomagala nije znala za čiji točno objekt sakuplja novac.

Šarene cijene u Bukovlju

Jakovčev tvrdi da s Jakovinom nema nikave veze i ne poznaje ga dobro. – Mi samo želimo za naše korisnike osigurati prostor u kojem će oni provoditi svoje radne aktivnosti. Već smo počeli uređenje prostora, u koji ćemo svakodnevno odlaziti, no i ovaj prostor koji imamo u gradu zadržat ćemo jer ipak smo mi gradska udruga – zaključuje Jakovčev. Za kraj nam je poručila da bi mogla tužiti osobe koje su u prosincu prošle godine dale izjavu o tome da udruga kupuje kuću Tihomira Jakovine!? Teško je procijeniti na osnovi oglašenih objekata u Bukovlju koliko je cijena od 975.000 kuna realna za kuću, apoteku i zemljište u selu nedaleko od Broda. Na internetskom oglasniku Njuškalo može se naći katnica od 210 kvadrata s poslovnim prostorom i šest soba te ukupnom površinom okolnog prostora od 960 kvadrata. Vlasnik traži 491.000 kuna. Za novoadaptiranu kuću od 180 kvadrata s dva odvojena stana, od kojih svaki ima tri sobe, vlasnik traži više od 700.00 kuna. Za katnicu od 125 kvadrata na skoro 2000 kvadrata okućnice vlasnik traži oko 490.000 kuna.

Štednjom do nekretnina

Kako je već objavljeno, nakon političke karijere Tihomir Jakovina sa suprugom je ušao u nekretninski posao. Zimus je završavao adaptaciju stana većeg od 100 četvornih metara. Jakovinini su ga kupili u centru Slavonskog Broda. Na njemu je kredit od 250.000 kuna. Bračni par je kupio i vilu u Zagrebu za 1,6 milijuna kuna, a nedavno su je odlučili prodati, ali su tražili 2,6 milijuna kuna. Jakovina je izjavio da su uspjeli uštedjeti. Supruga Sandra je bila europarlamentarka SDP-a s visokom plaćom”, zaključuju novinari 24 sata.