Dan nakon presice o ‘zločinačkom pothvatu u HŠ’, u Jutarnjem – plaćeni tekst hvalospjeva H. šumama?! Dan nakon presice o ‘zločinačkom pothvatu u HŠ’, u Jutarnjem – plaćeni tekst hvalospjeva H. šumama?!
TweetEmailPrint Vesna Grgić u subotu je izvijestila da “slučaj preuzima” glavna europska tužiteljica Laura Codruța Kövesi. “Od njih zahtijevamo da se odredi višegodišnja zabrana svih sječa,... Dan nakon presice o ‘zločinačkom pothvatu u HŠ’, u Jutarnjem – plaćeni tekst hvalospjeva H. šumama?!


Vesna Grgić u subotu je izvijestila da “slučaj preuzima” glavna europska tužiteljica Laura Codruța Kövesi. “Od njih zahtijevamo da se odredi višegodišnja zabrana svih sječa, da se naredi obaveza pošumljavanja i sankcioniranje svih počinitelja ekocida koji godinama traje u Hrvatskoj”, poručila je voditeljica Zelenog odreda. Dodala je da Zeleni odred “ima saznanja i o malverzacijama u procesu hidrauličkog frakturiranja” koji se provodi u Hrvatskoj, a koji dokazano utječe na zagađenje tla i podzemnih voda, a utječe i na pojačane seizmičke aktivnosti. U nedjelju su u Jutarnjem, u promo tekstu, izašle sve same pohvale na račun poslovanja Hrvatskih šuma…

Nakon što su u subotu mnogi mediji prenijeli upozorenja Zelenog odreda – foruma braniteljske udruge Vidra o krivotvorenju dokumenata, obmanjivanju institucija EU te ‘udruženom zločinačkom pothvatu‘ unutar Hrvatskih šuma, u Jutarnjem listu je na cijeloj  stranici osvanuo veliki promotivni tekst, u kojem se nadugo i naširoko hvali ‘održivo gospodarenje hrvatskim šumama’.

Tekst su, prema svemu sudeći, platile Hrvatske šume d. o. o., ili netko s njima povezan (teško je zamisliti da bi  itko drugi zakupio cijelu stranicu u novinama, kako bi hvalio poslovanje te državne tvrtke).

Obnova šuma – put k oporavku i blagostanju”, naslove je teksta u kojem, između ostaloga, piše sljedeće: ”Prvi dan proljeća, 21 ožujka koji se slavi i kao Međunarodni dan šuma prilika je da osvijestimo važnost  šuma za sve stanovnike našeg planeta, ali i Hrvatske. Osobito zato jer je nedavno EU naš način gospodarenja šumama prihvatio kao idealni model revitalizacije šuma koje su iscrpljene komercijalnim eksploatacijom resursa izgubile utrku s prirodnim bioritmom obnove šuma i korištenja drvne mase…

Tko je platio promo tekst u Jutarnjem i zbog čega?

U Hrvatskoj krčenja šuma i straha od njihova nestanka nema, jer Hrvatske šume državnim šumama i šumskim zemljištem u RH gospodare planski, na temelju Šumskogospodarskih osnova područja koje se donose za razdoblje od 10 godina…”, stoji između ostaloga u nekoliko kartica dugom tekstu punom hvalospjeva na račun Hrvatskih šuma, objavljenom preko cijele 7. stranice Jutarnjeg lista.

Valja, međutim, podsjetiti da voditeljica Zelenog odreda i predsjednica udruge Vidra, Vesna Grgić u svakoj prilici javno upozorava da informacije koje iznose Hrvatske šume nisu točne. Ona tvrdi da je riječ o njihovim manipulacijama i krivotvorenim podacima, zbog čega su  Hrvatske šume, kao i Hrvatsku vladu, prijavili i Europskoj komisiji. I o tome je bilo riječi na konferenciji za tisak održanoj ispred Ureda Europske komisije u Zagrebu:

”U povodu Svjetskog dana šuma, Udruga VIDRA – Veterani i društvena akcija i Zeleni odred u subotu su ispred Ureda EK u Zagrebu prozvali Hrvatske šume da manipuliraju građanima i obmanjuju institucije EU.

Hrvatske šume manipuliraju i zlorabe stanovništvo u svrhu nelegalnog obavljanja šumarskih radova, krivotvore dokumente o poslovanju čime obmanjuju institucije EU te stječu nepripadnu materijalnu korist, ustvrdili su iz Vidre i Zelenog odreda na konferenciji za novinare .

“Drago nam je da raste svijest građana o potrebi pošumljavanja, no javnost mora biti svjesna da Hrvatske šume za svaki korak pa i pošumljavanje primaju novac i od EU i od RH iz Fonda opće koristi šuma za pošumljavanje. Dakle, Hrvatske šume iskorištavaju građane, čak i Hrvatsku vojsku, da volontiraju na poslovima za koje su Hrvatske šume uzele novac i na što su se obvezale da će raditi”, ustvrdila je predsjednica Udruge VIDRA i voditeljica Zelenog odreda Vesna Grgić, prenijela Hina, a tekst objavio N1, kao i drugi mediji.

Hrvatske institucije nisu reagirale na kaznene prijave

Vesna Grgić smatra da je “još skandaloznije to što Hrvatske šume time povećavaju svoj postotak izvršenja biološke obnove šuma”. “Drugim riječima, tuđim, volonterskim radom poboljšavaju izvješća koja potom prosljeđuju EU”, kazala je Grgić.

Grgić je podsjetila da je Zeleni odred u više navrata predao prijave nadležnim hrvatskim institucijama ,”koje nisu reagirale” zbog čega je udruga o svemu detaljno izvijestila Europsku komisiju, koja je u procesu provjere njihovih navoda.

“Ovo što rade Hrvatske šume može se kvalificirati kao udruženi zločinački pothvat, za koji saznanja imaju sve bivše i sadašnje Vlade”, ocijenila je Grgić.

Podsjetila je da je Zeleni odred 2018. poslao DORH-u prvu kaznenu prijavu protiv Hrvatskih šuma za uočenu pretjeranu sječu, koji je prijavu proslijedio USKOK-u. Riječ je, kaže, o tisućama stranica dokumentacije, a još uvijek nije poznato je li USKOK poduzeo ikakve radnje po toj prijavi. Zbog toga je, kako je dodala, Zeleni odred svu dokumentaciju “koja dokazuje da su Hrvatske šume svojim poslovanjem i pustošenjem drvne mase teško prekršile Europske direktive Natura 2000, čija je Hrvatska potpisnica” proslijedio Europskoj komisiji.

“Dokumentacija potvrđuje nenamjensko trošenje strogo namjenskih sredstava za biološku obnovu šuma”, ustvrdila je Grgić.

Tvrdi i da su od 2013., kada je Hrvatska ulaskom u EU preuzela obveze iz te direktive, “na dijelu šumskih područja koji su pod zaštitom Nature 2000, uočene devastacije i do 300 posto veće u odnosu na šume koje nisu u posebnom režimu zaštite”.

Grgić je izvijestila i da “slučaj preuzima” glavna europska tužiteljica Laura Codruța Kövesi.

“Od njih zahtijevamo da se odredi višegodišnja zabrana svih sječa, da se naredi obaveza pošumljavanja i sankcioniranje svih počinitelja ekocida koji godinama traje u Hrvatskoj”, poručila je voditeljica Zelenog odreda.

Rekavši da je Zeleni odred dobio snažnu podršku Europske zelene stranke i njezinog suvoditelja Thomasa Waitza, najavila je da će, na Svjetski dan šuma, biti objavljen izvještaj Zelenog odreda vezan uz devastaciju hrvatskih šumskih područja.

Grgić je također kazala da Zeleni odred “ima saznanja i o malverzacijama u procesu hidrauličkog frakturiranja” koji se provodi u Hrvatskoj, a koji dokazano utječe na zagađenje tla i podzemnih voda. “Prema nekim svjetskim znanstvenim studijama, hidrauličko frakturiranje utječe i na pojačane seizmičke aktivnosti, pogotovo trusnog područja”, dodala je.

FOTO: FB stranica Zeleni odred – forum; preslika Jutarnjeg lista od nedjelje 21. ožujka 2021.