DANI ODLUKE i rasprodaja RH: Oporba će pokušati rušiti Vladu, HDZ okupiti novu većinu DANI ODLUKE i rasprodaja RH: Oporba će pokušati rušiti Vladu, HDZ okupiti novu većinu
TweetEmailPrint Za rušenje Vlade potrebno je 76 ruku u Saboru, što bi značilo da bi za Karamarkovo micanje iz Banskih dvora trebali glasati i... DANI ODLUKE i rasprodaja RH: Oporba će pokušati rušiti Vladu, HDZ okupiti novu većinu


Za rušenje Vlade potrebno je 76 ruku u Saboru, što bi značilo da bi za Karamarkovo micanje iz Banskih dvora trebali glasati i pojedini zastupnici Mosta. No, izvori iz Sabora govore da je vjerojatniji scenarij preslagivanje nove većine oko HDZ-a. A dok traju grčevite borbe i preslagivanja, u drugi plan će pasti vijest da je Vlada oglasila totalnu rasprodaju svega što još iole vrijedi u RH

petrov i karamPeđa Grbin u ime SDP-a jučer je u Saboru zatražio da prvi potpredsjednik VladeTomislav Karamarko podnese ostavku zbog afere s ugovorom između Ane Karamarko i Josipa Petrovića, MOL-ova konzultanta i bliskog prijatelja šefa HDZ-a.

Ako se to ne dogodi, SDP će, kaže, u Saboru pokrenuti postupak izglasavanja nepovjerenja Karamarku, dok je Drago Prgomet iz HRID-i odmah zatražio i ostavku cijele Vlade.

Sve ove najave otvorile su pitanje: Ima li oporba šanse svrgnuti Karamarka, pa samim time i Vladu?

Moguće je, ali samo pod uvjetom da se ujedinjenoj oporbi pridruže i neki Mostovi zastupnici.

Za rušenje Vlade potrebno je 76 ruku u Saboru, što bi značilo da bi za Karamarkovo micanje iz Banskih dvora trebali glasati i pojedini zastupnici Mosta. Procedura je takva da SDP može pokrenuti takav postupak uz potpise petine svih zastupnika, odnosno njih 30. To im ne bi trebalo predstavljati problem budući da je koalicija lijevog centra Hrvatska raste koja je izašla na izbore osvojila 56 mandata. Nakon toga, prijedlog za izglasavanje nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade odmah treba uvrstiti u dnevni red Sabora, a potom se o tome u roku od osam dana treba izjasniti i Vlada, dok Sabor o tome glasuje u roku od mjesec dana. Sve to događalo bi se nakon unutarstranačkih izbora u HDZ-u koji se održavaju 28. Svibnja, piše Jutarnji list.

Da bi Karamarko bio smijenjen, koalicija Hrvatska raste mora prikupiti još 20 ruku. Izračunali su da bi uz njih mogli biti i tri IDS-ova zastupnika, dva SDSS-ova, te Furio Radin, dva HRID-ovca, dva HDSSB-ovca te zastupnici Petrina, Čačić, Juhas, Kajtazi Sinčić. To je ukupno 71 glas, što znači da bi na svoju stranu trebali privući i pet Mostovih zastupnika.

No, insajderske informacije iz Sabora govore da je vjerojatniji scenarij preslagivanje nove većine oko HDZ-a.

Podsjetimo da je Milivoj Špika iz Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) prešao u Kluba zastupnika Milana Bandića u Saboru te je zajedno s Miodragom Demom  najavio kako će Bandićev klub još rasti i to do deset zastupnika, odnosno da sada i bez većine iz Mosta imaju novu saborsku većinu. To pak znači da će i nekoliko zastupnika Mosta preći toj novoj saborskoj većini. Na taj način bi nova većina mogla rekonstruirati  Vladu i teoretski – smijeniti i samog premijera Oreškovića.

U svakom slučaju, slijedećih nekoliko dana možemo očekivati još veće napetosti na ionako shizofrenoj hrvatskoj političkoj sceni te još grčevitiju borbu za vlast.

Za to vrijeme, u drugi plan će pasti informacija da je Vlada oglasila totalnu rasprodaju svega što još iole vrijedi u Republici Hrvatskoj. Prodat će, po svemu sudeći, zadnje ‘zlato i srebro’, samo da bi otplatili dospjelu ratu.

Kamata, da se razumijemo, a ne glavnice!