Dijele ih ‘na kapaljku’, a već najavili kažnjavanje onih koji žute vrećice krivo koriste?! Dijele ih ‘na kapaljku’, a već najavili kažnjavanje onih koji žute vrećice krivo koriste?!
TweetEmailPrint ”Tamo gdje vidimo da nije stvar u neznanju ili neopreznosti, nego da je cijela žuta vrećica de facto miješani otpad,  to ćemo kažnjavati”,... Dijele ih ‘na kapaljku’, a već najavili kažnjavanje onih koji žute vrećice krivo koriste?!


”Tamo gdje vidimo da nije stvar u neznanju ili neopreznosti, nego da je cijela žuta vrećica de facto miješani otpad,  to ćemo kažnjavati”, najavio je Tomašević. Dodao je kako razmatraju da žičara bude besplatna za građane Zagreba, kako bi se što manje za dolazak na Sljeme koristili automobili

Gradonačelnik Tomašević u utorak je najavio povećanu kontrolu sadržaja žutih vrećica i kažnjavanje onih građana koji tu vrećicu umjesto s otpadom od plastike, za što je namijenjena, pune miješanim otpadom koji se treba stavljati u kupljene plave ZG vrećice.

Zagrebački holding je, podsjetimo, nedavno objavio da je započela podjela žutih vrećica te smeđih vrećica za biootpad.

Korisnicima u obiteljskim kućama bit će podijeljena (ili su već podijeljena) dva paketa žutih vrećica za plastičnu i metalnu ambalažu. Od toga jedan paket od 26 komada vrećica, volumena 120 litara i jedan paket od 13 komada vrećica, volumena 60 litara.

Korisnicima u stambenim zgradama bit će podijeljena dva paketa vrećica. Jedan paket smeđih vrećica od 52 komada vrećica, volumena 10 litara i jedan paket od 26 komada žutih vrećica, volumena 60 litara”, stoji u objavi na službenoj stranici Zagrebačkog holdinga, objavi koja je izazvala dosta komentara nezadovoljnih građana, koji  su primijetili da Grad dijeli nedovoljan broj žutih i smeđih vrećica, zbog čega i jednih i drugih mnogima kronično nedostaje.

No, bez obzira na činjenicu da Holding osigurava premalo žutih i smeđih vrećica za građane, Grad je odlučio kažnjavati građane koji nepropisno pune pojedine vrećice za otpad.

“S obzirom na to da kroz komunalne redare i zaposlenike Čistoće kontroliramo koriste li se plave vrećice za miješani otpad, tako ćemo kontrolirati više žute vrećice odnosno tamo gdje vidimo da nije stvar u neznanju ili neopreznosti, nego da je cijela žuta vrećica de facto miješani otpad i to ćemo kažnjavati”, najavio je Tomašević na konferenciji za novinare u prostorijama Gornje postaje Sljemenske žičare.

Tomašević je rekao i da u ugovoru Grada s tvrtkom C.I.O.S. koja zbrinjava plastični otpad, stoji da ta tvrtka te nečistoće iz žutih vrećica izdvaja i to im se plaća. Podsjetio je da je žute vrećice za odvajanje plastike uvela bivša gradska vlast te da je i tad bilo svega u njima, a ne samo plastike.

“Što se tiče samog sustava, on je definiran zakonom jer je varijabilni dio određen i fiksni dio i po varijabilnom dijelu se građane stimulira da što više odvajaju. Sad je samo pitanje tehnologije jesu li to plave vrećice ili neki drugi sustavi. Međutim, budući da se sad građane stimulira financijski u cijeloj Hrvatskoj da što više odvajaju, neki i u Zagrebu i u drugim gradovima pokušavaju to zaobići tako da onda u plastiku stavljaju miješani otpad”, rekao je Tomašević.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je da će početkom iduće godine početi radovi na projektu Paromlin (Gradska knjižnica Grada Zagreba i društveno-kulturni centar na lokaciji Paromlin). Najavio i da će u proljeće uvesti izvođača u posao gradnje kupališta u Španskom.

Tomašević, koji je bio na obilježavanju završetka radova na obnovi Sljemenske ceste, izrazio je zadovoljstvo da su nakon tri mjeseca radova završili obnovu te “povijesne ceste”. Radovi su dosad iznosili 4,2 milijuna eura, a velika većina novca došla je iz Fonda solidarnosti EU.

Ključno im je, kaže, da Sljeme profunkcionira kao destinacija koja ima brojne sadržaje za djecu, obitelji i rekreativne sportaše.

Tomašević je istaknuo i kako su dobili pozitivno mišljenje od dva resorna ministarstva da Sljemensku žičaru proglase komunalnom infrastrukturom, ta odluka je u javnom savjetovanju i u prosincu će biti na sjednici Gradske skupštine, a to je bitno jer će moći subvencionirati gubitke, ali i razmatraju da žičara bude besplatna za građane Zagreba, kako bi se što manje za dolazak na Sljeme koristili automobili.

Holding započeo s podjelom smeđih i žutih vrećica; vrećica za bioopad opet je premalo

FOTO: Preslika videosnimki