Djeca koja odrastaju uz psa rjeđe obolijevaju od astme Djeca koja odrastaju uz psa rjeđe obolijevaju od astme
TweetEmailPrint Nova je studija pokazala da djeca koja odrastaju sa psom u kućanstvu rjeđe obolijevaju od astme za čak 15 posto Tim švedskih znanstvenika... Djeca koja odrastaju uz psa rjeđe obolijevaju od astme


Nova je studija pokazala da djeca koja odrastaju sa psom u kućanstvu rjeđe obolijevaju od astme za čak 15 posto

Djecak sa psomTim švedskih znanstvenika sa Sveučilišta Uppsala i Karolinska instituta proučavao je utjecaj ranog kontakta djece sa psima na razvoj astme. U istraživanju se koristio podacima iz 9 švedskih nacionalnih registara za više od milijun djece, uključujući i dva registara vlasnika pasa koji prethodno nisu korišteni za medicinska istraživanja.
Nova studija pokazala je da djeca koja odrastaju s psom u kućanstvu rjeđe obolijevaju od astme za čak 15 posto u odnosu na djecu koja odrastaju bez psa.
Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu JAMA Pediatrics.

“Ranije studije su pokazale da život na farmi, s još više životinja, smanjuje rizik od razvoja astme kod djece za 50 posto. Željeli smo vidjeti vrijedi li to isto pravilo i za djecu koja odrastaju s psom u kućanstvu. Naši rezultati potvrđuju da djeca koja odrastaju sa psom u kućanstvu rjeđe obolijevaju od astme za čak 15 posto u odnosu na djecu koja odrastaju bez psa. Budući da smo imali pristup tako velikom i detaljnom setu podataka, mogli smo sagledati brojne čimbenike koji utječu na razvoj astme, kao što su astma u roditelja, mjesto stanovanja, socioekonomski status itd.”, kazala je Tove Fall, voditeljica istraživanja sa Sveučilišta Uppsala.

U Švedskoj svaka osoba ima jedinstveni osobni broj. Svaki posjet liječniku, kao i svaki izdani recept bilježe se u nacionalnim bazama podataka koji su dostupni znanstvenicima za istraživanja. Čak je i registracija vlasnika pasa obavezna u Švedskoj od 2001. godine.

Foto: Pixabay