Djeca ostala praktički bez zdravstvene skrbi! Što ako neko dijete umre? Beroš šuti Djeca ostala praktički bez zdravstvene skrbi! Što ako neko dijete umre? Beroš šuti
TweetEmailPrint ”Tražimo hitno rješenje novonastale situacije! Tražimo refundaciju troškova od strane odgovornih za račune iz privatnih poliklinika, jer nam je onemogućeno zakonsko pravo na... Djeca ostala praktički bez zdravstvene skrbi! Što ako neko dijete umre? Beroš šuti


”Tražimo hitno rješenje novonastale situacije! Tražimo refundaciju troškova od strane odgovornih za račune iz privatnih poliklinika, jer nam je onemogućeno zakonsko pravo na zdravstvenu skrb naše djece!!! Tražimo hitnu smjenu odgovornih! Tražimo hitno raspisivanje onoliko specijalizacija koliko je potrebno da se mreža kompletno popuni!”, pisali su roditelji iz Zadra i okolice ministru Berošu, no njegova reakcija je izostala. Pravobraniteljica za djecu upozorava da je ovdje riječ o kršenju prava djece zajamčene Konvencijom o pravima djeteta

Pravobraniteljica za djecu i Ministarstvo zdravstva zatrpani su brojnim pritužbama očajnih roditelja s područja Zadra i Zadarske županije, jer su njihova djeca ostala, praktički, bez potrebne liječničke skrbi.

Situacija je, prema svemu sudeći, toliko alarmantna da bi se moglo dogoditi da i ozbiljno bolesni mališani, zbog raspada sustava, ne dobiju odgovarajuću liječničku pomoć na vrijeme! Jer od potrebnih 14 pedijatrijskih timova ostalo ih je, prema riječima roditelja s područja Zadra, svega pet, a za nekoliko mjeseci bit će ih četiri?!

Riječ je, dakle, o skandaloznom i vrlo opasnom kršenju prava djece, no zaprepašćuje da odgovorni već danima ne reagiraju na dramatične vapaje roditelja.

Još prije četiri – pet dana lokalni su mediji objavili pismo kojega su ‘Roditelji zadarske dice‘ uputili ministru Berošu, tražeći od njega i drugih odgovornih hitnu reakciju, no nikakva reakcija, koliko je poznato, nije uslijedila.

Troje pedijatara dalo otkaz

Evo što su očajni roditelji poručili Berošu:

”Poštovani ministre,

uskoro ćemo doživjeti potpuni slom Zadarske primarne pedijatrije!!! Djeca nam uskoro ostaju bez primarne zdravstvene skrbi, što je nedopustivo!! Naime, već godinama imamo manjak kadra, od potrebnih 14 pedijatrijskih timova, imali smo samo 8. Pedijatri su bili prekapacitirani, ali svojim trudom i zalaganjem uspijevali su pružati adekvatnu skrb našoj djeci. Međutim od strane pročelnika za zdravstvo i ravnateljstva doma zdravlja Zadarske županije, gurnuti su na sami rub, te je troje od osmero pedijatara dalo otkaz.

Jedna pedijatrica od preostalih 5 timova ide u zasluženu mirovinu krajem godine.

Djecu liječi 81-godišnji pedijatar!

Od preostala 4 tima imamo dvoje vrlo blizu mirovine i jedan tim na pola radnog vremena gdje radi 81 godišnji pedijatar.

Novih specijalista pedijatrije nema niti na vidiku, ravnateljstvo doma zdravlja “umiruje” uznemirene roditelje da će ubrzo (ali ne zna se kad) doći jedna pedijatrica sa specijalizacije. JEDNA!!!! U trenutnom nedostatku od 10 pedijatara, a vrlo skoro od 13 (od potrebitih 14) nama će doći JEDAN pedijatar!!!!

Kakvo je to vođenje firme, kakvo je to planiranje!?!?! Zašto specijalizacije nisu raspisivane na vrijeme!?!?! Zašto se u ovoj nemiloj situaciji nije učinilo SVE da sačuvamo postojeće pedijatre nego ih se prisililo očito neprihvatljivim uvjetima rada da daju otkaze!?

U statutu Doma zdravlja stoji citiram “Svojim radom Dom zdravlja osigurava ostvarenje načela sveobuhvatnosti, cjelovitog pristupa te načela dostupnosti i kontinuiranosti pružanja zdravstvene zaštite na području Zadarske županije.

Bez skrbi ostaju bebe i mala djeca

Mi Vas ovim putem pitamo gdje je u Zadru sveobuhvatnost, dostupnost i kontinuiranost pružanja zdravstvene zaštite?? Da bi bilo još gore, radi se o ostajanju bez zdravstvene skrbi najmlađih, djece i beba mlađih od 7 godina. Isto ravnateljstvo u domu zdravlja Zadar imamo već 5 mandata. U ovih dvadeset godina primarna zdravstvena skrb se do kraja devastirala.

Tražimo hitno rješenje novonastale situacije!!!

Tražimo refundaciju troškova od strane odgovornih za novonastalu situaciju za račune iz privatnih poliklinika, jer nam je onemogućeno zakonsko pravo na zdravstvenu skrb naše djece, dok se situacija drugačije ne riješi !!!

Tražimo hitnu smjenu odgovornih za novonastalu situaciju!!!

Tražimo hitno raspisivanje onoliko specijalizacija koliko je potrebno da se mreža kompletno popuni!!!

Zahtijevamo najžurnije bavljenje ovim problemom i pronalaženje rješenja istog.

Svjesni smo da u našem zdravstvenom sustavu ima puno problema, ali nećemo i ne možemo dopustiti da se slomi preko leđa naše djece!! ”, stoji u pismu ‘Roditelja zadarske dice’ upućenom ministru Berošu.

Dr. Bressan: Na ovo upozoravamo 10 godina

Valja napomenuti da je na ovu informaciju, među rijetkima, javno reagirao dr. Leonardo Bressan, predstavnik KOHOM-a, poznat po svojim upozorenjima da se javno-zdravstveni sustav u Hrvatskoj raspada te da je situacija sada već opasna po zdravlje nacije.

Na svom FB profilu on je, uz informaciju da su se očajni zadarski roditelji obratili ministru Berošu, upozorio da liječnika za tu djecu u Hrvatskoj jednostavno više – nema.

”A čak ako se hitno od ove jeseni upiše dovoljan broj studenata na medicinskim fakultetima, ne preostaje nego čekati 10 godina da steknu specijalizaciju i preuzmu u skrb tu djecu… A do tada, roditelji se mogu moliti i/ili obratiti najbližem velečasnom jer, kako je rekao bivši ministar zdravlja (dok je bilo još malo vremena da se nešto učini), “jedan velečasni vrijedi kao tri doktora”…

Da ne bi bilo “nismo znali”, upozorenja struke su opetovano objavljivana zadnjih deset godina…”, napisao je na Facebooku dr. Bressan.

Pravobraniteljica: Primili smo velik broj pritužbi zabrinutih roditelja

U vezi s ovim slučajem, novinarske upite poslali smo Pravobraniteljici za djecu i Ministarstvu zdravstva.

”Što će Pravobraniteljica za djecu učiniti, odnosno što čini i što može učiniti, na osnovu gore opisane pritužbe? Što će se dogoditi ako neko dijete umre zbog neadekvatne i nedovoljno brze liječničke reakcije, uslijed velikog nedostatka liječnika pedijatara? Tko će biti odgovoran?”, stoji, izmešu ostaloga, u našem upitu.

Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu, odmah nam je odgovorila, potvrdivši da je ovdje doista riječ o ozbiljnom kršenju prava djece.

”Kroz veći broj pritužbi zabrinutih roditelja zadarske djece koje su Uredu zaprimljene proteklih dana, upoznati smo s problemom neadekvatne skrbi o zdravlju djece zadarskog područja.

Nedostupnost pedijatrijske skrbi zadarskoj djeci upućuje na kršenje prava djece jamčene Konvencijom o pravima djeteta te na propuste u planiranju skrbi o djeci. Naime, na brigu o najvišoj mogućoj razini zdravlja  djece državu obvezuje Konvencija o pravima djeteta koja traži da nijednom djetetu ne bude uskraćeno njegovo pravo na korištenje zdravstvenih usluga kao i poduzimanje mjera radi osiguravanja medicinske pomoći i zdravstvene skrbi svoj djeci, s naglaskom na razvoj primarne zdravstvene zaštite. Stoga, situacija u kojoj djeci nije dostupna pedijatrijska skrb predstavlja kršenje njihovih prava te upozorava na propuste u planiranju skrbi o djeci.

Prateći ostvarivanje zdravstvenih prava djece odnosno prava djece na uživanje najveće moguće razine zdravlja, upoznati smo s nedostatkom pojedinih profila stručnjaka u sustavu zdravstva, pa i specijalista pedijatara u pojedinim dijelovima Hrvatske, a na koji problem nadležnom ministarstvu u kontinuitetu ukazujemo kroz duže vrijeme tražeći aktivnije rješavanje ovog problema. Osim toga na to upozoravamo Hrvatski Sabor u našim godišnjim izvješćima.

‘Tražimo izvješće o mjerama za zaštitu djece’

Zadarska situacija ponovno upozorava na potrebu žurnog i sustavnog nalaženja rješenja nepristupačnosti pedijatara.

O navedenoj situaciji upućujemo preporuku Ministarstvu zdravstva te tražimo izvješće  o planiranim mjerama s ciljem ostvarenja prava zadarske, ali i sve druge djece u RH koja su zbog nedostatka pedijatra uskraćena u svom pravu  na najvišu moguću razinu zdravlja jamčenu Konvencijom”, napominje Helenca Pirnat Dragičević, Pravobraniteljica za djecu, u odgovorima na naša pitanja.

I dok je Pravobraniteljica odmah reagirala, u resornom ministarstvu – i dalje šutnja.

Na pitanja: ‘Što čine da se opisani problem riješi, zašto nisu ranije reagirali zbog uskraćenog prava djece na zdravstvenu skrb, te tko će biti odgovoran ako neko dijete umre zbog neadekvatne i nedovoljno brze liječničke reakcije uslijed velikog nedostatka liječnika pedijatara”, iz Ministarstva zdravstva još nam nisu odgovorili…

Ako njihovi odgovori stignu, naknadno ćemo ih objaviti.

Prosvjed roditelja u Zadru

Ogorčeni zadarski roditelji za sljedeću su subotu najavili prosvjed kojim žele skrenuti pozornost na kolaps pedijatrijske skrbi u Zadru. Prosvjed će se održati 9. rujna s početkom u 11 sat. Sastajanje je na Trgu pet bunara nakon čega povorka prolazi kroz grad, preko rive do Pozdrava Suncu.

“Građanska inicijativa “Tko je moj liječnik?” poziva sve na javni mirni prosvjed kojim se traže odgovori na slijedeća pitanja: Tko je odgovoran za kolaps sustava primarne zdravstvene zaštite u Zadarskoj županiji? Tko je odgovoran za odlazak specijalista pedijatrijske medicine iz Zadarske županije? Tko je odgovoran za to da se nitko ne prijavljuje na oglašene natječaje za specijaliste pedijatrijske medicine? Da li su osigurani poticaji za buduće liječnike u Zadru čime bismo ih i zadržali? Zašto specijalizacije nisu raspisane puno ranije kada se zna da nam liječnici odlaze u mirovinu? Kome da se obrate roditelji djece koja ostaju bez pedijatrijske primarne zdravstvene zaštite, osobito ona sa teškoćama u razvoju kojima su potrebne doznake svaka 3 mjeseca za ortopedska pomagala? Zašto uzimamo zdravo za gotovo višesatna čekanja u pedijatrijskim ambulantama i u bolnici? U Zadarskoj županiji teži se povećanju broja novorođene djece, a sve je manje pedijatara? Prosvjed se tiče svih roditelja, ali i onih čija su djeca već odrasla, onih koji tek planiraju postati roditelji, tiče se vaših prijatelja, susjeda, baka i djedova, svih onih koji smatraju da im nije osigurana kvalitetna primarna zdravstvena zaštita. Ovim putem otvaramo dijalog o uspostavi novog, kvalitetnijeg i održivog sustava primarne zdravstvene zaštite”, stoji na Facebook stranici na kojoj je poziv upućen.

Zadarski list upozorava, pak, da je stanje u zadarskoj pedijatriji sve teže jer liječnika u pedijatrijskim ambulantama primarne medicine više nema! Ovih je dana još jedna pedijatrica u ambulanti zadarskog Doma zdravlja dala otkaz i otišla u privatnike, što je praktično dovelo do alarmantne situacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti djece.

”Situacija nije ništa bolja ni u Bolnici u kojoj radi nedovoljan broj ljudi te hitno trebaju još pedijatara. Problem je ovo s kojim zadarska Bolnica muku muči već godinama, ali je situacija, osobito zbog zatvaranja dječjih ambulanti, postala vrlo teška. Naime, svako zatvaranje pedijatrijskih ambulanti znači novi pritisak na bolnički Odjel pedijatrije s obzirom da roditeljima samo preostaje djecu voditi u privatne, u pravilu skupe ambulante”, navodi Zadarski list.

FOTO: Ilustracija Pixabay; screenshot videosnimki

Tekst je dio projekta ‘Uništavaju li javno zdravstvo planski u korist privatnih poliklinika i kako će se siromašni liječiti?’, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – Agencije za elektroničke medije