Do sada su nas pljačkali nestručno, odsad će to raditi puno stručnije i kvalitetnije Do sada su nas pljačkali nestručno, odsad će to raditi puno stručnije i kvalitetnije
KARINO HROMIN STURM - ZNANSTVENO DRUŠTVO EKONOMISTA

Do sada su nas pljačkali nestručno, odsad će to raditi puno stručnije i kvalitetnije

Izdvojeno 6. siječnja 2016. Promise.hr

TweetEmailPrint Zakon o bankrotu građana će u kombinaciji s Zakonom o porezu na nekretnine, nastaviti produbljivati dužničko ropstvo i ostaviti  90 posto Hrvata bez... Do sada su nas pljačkali nestručno, odsad će to raditi puno stručnije i kvalitetnije


Zakon o bankrotu građana će u kombinaciji s Zakonom o porezu na nekretnine, nastaviti produbljivati dužničko ropstvo i ostaviti  90 posto Hrvata bez imovine.  Ako u tri godine ne platite porez, država će ODUZETI NEKRETNINU! Budući da građani nemaju za hranu i režije, naravno da neće imati ni za porez!

karino slikaDočekali smo Novu 2016. godinu i red je da napravimo bilancu 2015. godine te postavimo pitanje: Što je to Hrvatska postigla u protekloj godini? Nažalost, odgovor je: negativan rezultat.

Na kraju godine – kako smo i pretpostavili – novoizabrani članovi Sabora obranili su svoj interes (bilo je oklada da će se Sabor konstituirati pošto-poto da bi se počele isplaćivati saborske plaće zastupnika).

U početku su čelnici HDZ-a i SDP sve građane obasipali izjavama da je državnički posao jako ozbiljna stvar i da tu trebaju biti jako ozbiljni ljudi te da ne može biti svatko na njihovom mjestu, a kamo li premijer… Kao da se za premijera nigdje ne može školovati i da nema kriterija, nego su oni odabrani od Boga i naroda i samo oni mogu vladati Saborom i Vladom.

Nakon mjesec i pol dana njihovih uvjeravanja, vidjeli smo da premijer može biti amo baš svatko, pa čak i onaj koji je zaboravio hrvatski, onaj tko ne živi s nama i ne kuša kruh s 21 korom, niti ‘kruh s jamstvenom karticom’.

Pojavio se ‘slučajni prolaznik’ u Banskim dvorima, koji je prema izjavama HDZ-a i Pantovčaka, na našu sreću, pristao biti premijer.

Svi ministri koji odlaze iz Vlade, hvale se kako su izvukli zemlju iz ponora i počistili sve kosture u ormarima. Tvrde da bi napravili još bolje rezultate, da su osvojili još jedan mandat.

Tako su se pohvalili da je BDP porastao za čak 2,19 posto  i to je za njih fantastičan rezultat, kojim su mislili osvojiti izbore. No, odmah je uskočio sindikat i pokazao sporazum s Vladom po kojem radnici imaju pravo na povećanje plaća, ako je BDP preko 2 posto,  što bi iznosilo 6 miljardi kuna. Vlada je tek tada skužila da je pretjerala u friziranju podataka (o čemu upozoravamo godinama) i brzo dala Državnom zavodu za statistiku da se BDP preračuna. U Zavodu su sa smiješkom utvrdili grešku u preračunavanju i množenju koeficijenata (sva sreća da nije ljudski faktor u pitanju nego kompjutorski i matematički) i novi obraćun je dao rezultat od 1,999  posto rasta BDP-a.

A to je ispod 2 posto pa ne moraju isplatiti radnicima ništa, a kamo li cijelih 6 mlrd. kuna. Sorry – rekli su žao nam je – kompjutorska greška, ali od novaca i isplate neće biti ništa. Naravno sindikat i radnici su ostali razočarani i tražili smjesta nabavu novog kompjutora.

Takvih smicalica bilo je puno cijelih četiri godine.

BILANCA 2015: HRVATSKA JE DUŽNA KAO I GRČKA

Mandat Vlade Zorana Milanovića može se svesti na 3,5 godine ljenčarenja i bahaćenja na vlasti u slučajnoj državi i zadnjih šest mjeseci rada na pokušaju zadržavanja pozicije premijera. Da je radio obrnuto, možda bi bilo nekog rezultata.

Mladi masovno napuštaju Hrvatsku zajedno s medicinskim osobljem i drugim akademski školovanim kadrovima, proizvodnja se i dalje polagano gasi, porast nezaposlenih i dalje postoji, no statistika bilježi odlične rezultate!

Od obećanih 13,5 milijardi eura iz fondova EU u 2015. godini, Vlada je povukla pet milijardi kuna, što je 660, milijuna eura, dok nam ukupna članarina u EU iznosi milijardu eura, pa ispada da smo u 2015. godini u gubitku samo 340 milijuna eura! Hvala Bogu, još smo dobro prošli jer je 2014. godine gubitak bio 750 milijuna eura?!

Toliko o obećanoj zemlji EU i svim blagodatima koje su nam nagovještali te tržištu od 500 milijuna stanovnika.

Tako su osiromašeni građani Hrvatske, o kojima sam – kao autor Teorije dužničkog ropstva – pisao prije 15 godina.

PDV je fantastičnih 25 posto (u uljudnim državama 8 posto) plus razni prirezi i trošarine, koji su osiromašili hrvatski narod, tako da nisu u stanju prehraniti svoju obitelj i plaćati režije, pa su laka meta ovrha, deložacija, blokada, frankiranja i euriziranja građana.

Našu analizu od prije 10 godina, u kojoj smo naglasili da je u Hrvatskoj nažalost 85 posto siromašnog stanovništva, srednjeg sloja 13 posto i dobro stojećeg i bogatog sloja 2 posto, uz manje su korekcije potvrdili MMF i Svjetska banka, a tek poslije njih i naš Zavod za statistiku.

Evo o čemu smo tada pisali.

Prema objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku proizlazi da 70 posto ili tri milijuna građana ne može plaćati hranu, režije, obitelji osigurati minimum od 7 dana godišnjeg odmora s plaćenim smještajem. Svaki deseti građanin ne može obitelji osigurati grijanje i toplu vodu. Hrvatska ima 1.269.000 građana ili 30 posto obitelji gdje ne radi ni jedan član domaćinstva.

Aleluja, braćo i sestre.

Minimalna bruto plaća 2015. godine  je 3.120 kuna, što znači da se povećala za plus 3 posto, što iznosi 90,45 kuna.

Pored svih drugih izmišljenih poreza, Vlada je uvela i porez na štednju od 12 posto, Zakon o oporezivanju kapitala od prodaje dionica uz 12 posto poreza, uvećano za prirez.

Drugi nemogući Zakon o stečaju potrošača, stupa na snagu od 01. Siječnja 2016. godine, poznat kao Zakon o bankrotu građana, pri čemu će poštenje potrošača utvrditi sud. Ako će utvrđivati tako kao što utvrđuje Državno odvjetništvo i sud, gdje očite lopove oslobađa kaznene odgovornosti, ne piše nam se dobro.

Zakon će, u kombinaciji s već najavljenim Zakonom o porezu na nekretnine, nastaviti provedbu dužničkog ropstva i potpuno osiromašiti građane i ostaviti  90 posto Hrvata bez imovine.

Jer, ukoliko u tri godine ne platite porez, lijepa naša država oduzet će nekretninu za naplatu poreza! Budući da građani nemaju što za jesti i piti, niti za platiti komunalije, naravno da neće imati ni za porez.

Tu stupa na snagu politička doktrina da su Hrvati bogati, o čemu je stalno grmio bivši ministar Slavko Linić. Govorio je da su bogati jer imaju 90 posto stanova, kuća, vikendica i zemlje u privatnom vlasništvu, dok na zapadu građani 80 posto nekretnina imaju u najmu. Po toj zapadnoj teoriji, to Hrvatima treba oduzeti.

Ono što nije mogao provesti ministar Linić, najavio je “građevinama” novi premijer iz Kanade, navodno financijski korporativni stručnjak. Znači da se pljačka građana nastavlja, na stručan financijski način. Molim vas da upamtite da su vas do sada pljačkali nestručno, a to će biti bitno kvalitetnije nego ranije.

O zdravstvu, školstvu, pravosuđu da ne govorim. Sve je mnogo gore nego na kraju 2014. Svi se petljaju u ono što im ne pripada, pa i Crkva je postala politička stranka.

U zanosu predizborne strasti za vlašću odobren je Zakon o franku, Imunološki zavod je postao državni, zaposleno je na stotine novaka na fakultetima, djelatnika u administraciji, trikovi kojima se inaće služio HDZ  tijekom 17 godina svoje vladavine.

Hrvatska je, primajući migrante i izbjeglice, odigrala i tranzitnu ulogu za Novi Svjetski Poredak. Čini se da su zadovoljni i jedni i drugi, a Vlada je time sebi popravila rejting.

U financijama nas stalno plaše bolnim rezovima

U financijama cijelo vrijeme – bez obzira tko je na vlasti – vlada retorika: ‘bolni rezovi i nužne refome’ kojima nas plaše kako biti će gore, da bi bilo bolje. Pa nisu li u socijalizmu govorili da će sutra biti bolje, a mi nismo znali da je to najbolje što smo imali. Tu smo školu prošli, no opet narod pada na istu foru. U stvari nas pljačkaju po formulama Gefrija Sacksa i međunarodnih bankara.

Osim zapadnih štoseva, naše Ministarstvo financija nas pljačka na svim mogućim porezima, prirezima i trošarinama, na struji, plinu, vodi i benzinu koji je poseban kuriozitet.

 

Prema rijećima ministra financija Borisa Lalovca

– Građani i Tvrtke duguju    420,0 mlrd. kn  to je  56,0 mlrd. eura

– Država duguje                      300,0 mlrd. kn  to je  40,0  mlrd.eura

– Ukupnuo                               720,0 mlrd. kn  ili      96,0  mlrd. eura

-Pribrojimo i vanjski dug                                          47,0 mlrd. eura

To je ukupno        143,0 mlrd. eura

 

No to nije sve jer nitko živ od građana u Hrvatskoj osim Vlade i HNB ne zna koliko smo dužni po osnovi  bankarskih garancija, koliko je reprogramiranih kredita i drugih sayonara obveznica i blagajničkih zapisa nestalo u magli financijske vratolomije u ormarima sa kosturima.

Braćo i sestre, to vam je najmanje još 60 milijardi eura duga. Aleluja.

Pa na taj način dobijemo brojku od oko 200 milijardi eura zaduženja RH na kraju 2015. godine.

Ako se usporedimo sa uvijek žaljenom prezaduženom Grčkom, koja ima 420 mlrd eura duga sa 11 milijuna stanovnika, a Hrvatska 200 mlrd eura sa 4,230 milijuna stanovnika, ispada da Grci duguju po 38,180,00  a Hrvati 47,280,00 eura per capita.

A znamo da Grci imaju mirovine po 1.500 eura, a Hrvatska mirovine po 300 eura. Ispada da je bolje dugovati više od 400 mlijardi eura i tada ćeš imati više. No, na svu sreću nije tako. Razlog je da se Grčki narod više buni i traži od svojeg parlamenta i Vlade da daju više, dok Hrvati i dalje šute.

Tako su u Vladi na odlasku izračunali da je prosječna plaća 5.700 kn ili 760 eura, a mirovina 2.200 kuna, ili 300 eura, a za građane je najbitnije kako živimo, a ne kakva je statistika, koja se frizira i prilagođava. Europskoj komisiji.

Vidimo kako Grci svi složno idu na mitinge da brane svoj temeljni dohodak. Zato i imaju viši standard i bolje plaće i mirovine, dok Hrvatski „građevina“ kao ovce pred televizorima promatraju učinak dužničkog ropstva. Hrvate ne možeš niti za vlastiti novac istjerati na ulicu da se bune, a kamo li da se bore za svoj dohodak koji mu pripada po Ustavu RH član 1.

Svi stavovi objavljeni u kolumnama autora različitih svjetonazora, koje ćemo od 1. siječnja 2016. objavljivati, nisu nužno i stavovi portala Promise.hr.