‘EU zabranjuje domaće sjeme! Dat’ će korporacijama da preuzmu naše sjemenje i našu hranu?!’ ‘EU zabranjuje domaće sjeme! Dat’ će korporacijama da preuzmu naše sjemenje i našu hranu?!’
TweetEmailPrint ”Europska komisija je 5. srpnja 2023. predstavila paket zakona, koji uključuje novu “Uredbu EU o sjemenu” i zakonski prijedlog za deregulaciju “Novog genetskog... ‘EU zabranjuje domaće sjeme! Dat’ će korporacijama da preuzmu naše sjemenje i našu hranu?!’


”Europska komisija je 5. srpnja 2023. predstavila paket zakona, koji uključuje novu “Uredbu EU o sjemenu” i zakonski prijedlog za deregulaciju “Novog genetskog inženjeringa”. Oba nacrta zakona jako su loša i za čuvanje sjemenja i bioraznolikosti i za zaštitu potrošača, te uvelike pogoduju tome da korporacije preuzmu sjeme i hranu u EU! Peti srpnja je mračan dan za poljoprivrednike koji žele sačuvati svoju neovisnost od velikih sjemenskih korporacija – jer nacrt zakona uskraćuje pravo poljoprivrednicima na sjeme! To je  mračan dan za sve potrošače koji žele znati što kupuju i jedu – jer su tu veliki pritisci korporacija da se nove GM tehnike proglase “konvencionalnim”, upozorava Silvija Kolar Fodor, a njezin ‘krik upomoć’ podržao je i dr. Ivan Lovrinović

”EU ponovno pokreće akciju zakonske zabrane korištenja domaćeg sjemena!  Tri su stvari najpogodnije za upravljanje ljudima: novac, hrana i energija.
Centri moći unutar EU, koje kontrolira krupni kapital, ponovno idu u akciju i namjeravaju zabraniti korištenje domaćeg staroga sjemena. Domaće sjeme čini ljude neovisnim i zdravijim, a to oni ne žele. Žele nametnuti sjeme koje se uvijek iznova mora kupovati i koje je GMO. Krajnji je čas da se snažno dignemo protiv takve politike protiv čovjeka i naroda”, napisao je na svom FB profilu bivši saborski zastupnik i profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, dr. Ivan Lovrinović (valja napomenuti da su pojedini aktivisti i novinari, poput Krešimira Mišaka, još prije petnaestak godina tvrdili da će ‘elita’ u skorije vrijeme ljudima zakonski zabraniti da imaju svoje sjeme…).
Lovrinović je dodao da podržava udrugu Biovrt i njihovu predsjednicu Silviju Koral Fodor, čija je misija očuvanje našeg starog sjemena.
”Okupimo se svi zajedno za zaštitu našega starog sjemena i očuvanje slobode”, pozvao je profesor Lovrinović, te podijelio Facebook objavu Silvije Koral Fodor, višestruko nagrađivane aktivistice i predsjednice udruge ‘Biovrt – u skladu s prirodom’, te autorice knjige ”Vrtlarenje u skladu s prirodom”.
Post Silvije Kolar Fodor, koja je dobro informirana o ovoj tematici, prenosimo u cijelosti:
”Kakvi nam se to novi zakoni spremaju u ovom ludom svijetu?
Nakon borbe za sjeme u Hrvatsku i nakon što mi je konačno sve došlo u normalu, nakon masu odrađenih volonterskih sati za zagovaranje Zakona o sjemenju u RH, i nakon 3 inspekcije, 2 suda koja sam dobila za vrijeme procesa zagovaranja, i nakon se je cijela priča oko sjemenja u RH posložila kako treba i krenula u nekom pozitivnijem smjeru – eto nam veselja na EU razini.

Velike kompanije lobiraju godinama

I to ne samo s jednim prijedlogom jednog zakona, nego s dva, zakona o sjemenju i zakona o deregulaciji novih genetskih tehnika.
I ti zakoni bi bili obvezujući za sve zemlje članice.
I to toliko grozni u nacrtu – da su gori od najcrnjih scenarija. U ovim se trenucima vrlo razočarano pitam zar će zaista EU dozvoliti korporacijama da preuzmu naše sjemenje i našu hranu?
A s druge strane, da li se uopće trebamo čuditi? Velike kompanije lobiraju godinama, a Europa je bila zadnja linija obrane za prava potrošača da jedu provjerenu hranu nasuprot kompanijama i nije dozvoljavala da se samo tako stavlja modificirana hrana na tržište. To je značilo velike gubitke, mnogo neostvarenih profita velikih. Zato je zadnjih nekoliko godina bilo lobiranje na najžešće.
Dakle, Europska komisija je 05. 07.2023. predstavila paket zakona u vezi s “održivim korištenjem prirodnih resursa”, koji uključuje novu “Uredbu EU o sjemenu” i zakonski prijedlog za deregulaciju “Novog genetskog inženjeringa”.
Oba nacrta zakona jako su loša i za čuvanje sjemenja i bioraznolikosti i za zaštitu potrošača s jedne strane, dok s druge uvelike pogoduju tome da korporacije preuzmu sjeme i hranu u EU!

Pretvorit će nas u pokusne kuniće!

05.07.23. je mračan dan za poljoprivrednike koji žele sačuvati svoju neovisnost od velikih sjemenskih korporacija – jer nacrt zakona uskraćuje pravo poljoprivrednicima na sjeme!
05.07.23. je mračan dan za sve potrošače koji žele znati što kupuju i jedu – jer su tu veliki pritisci korporacija da se nove GM tehnike proglase “konvencionalnim”. Ovime biljke dobivene novim GM tehnikama oplemenjivanja neće biti predmet procjene rizika regulatora sigurnosti hrane i neće postojati obaveza označavanja ovakve hrane da je GMO – a time pretvoriti sve potrošače u EU u POKUSNE KUNIĆE!
Ako još nemate – nabavite komadić zemlje, krenite uzgajati vlastitu hranu, čuvajte sjeme! Treba nam građanski bunt, trebamo prestati podržavati taj sustav svojim novcem, treba poslati jasnu poruku da ne želimo lošu hranu na tržištu i da ne želimo biti pokusni kunući. Ali budite svjesni da ako prođu ovakva dva zakona, niste sigurni niti na svom imanju, nema te šume dovoljno duboke da se sakrijete od sustava kontrole – jer npr. ne možete spriječiti pelud s GM polja da vam ne kontaminira usjeve. Ne možete spriječiti da nas time ne pozovu na sud radi kršenje patenta s hranom koju uzgajate! Neće to biti dovoljno, sad je vrijeme da se ljudi jače i glasnije dignu. U ponedjeljak ću biti na jednom webinaru ovoj temi, pa uskoro više info.
Sve ostale informacije imate na linku ispod, za one koji žele više – a koji nekim “čudom” uopće danas nije bio vidljiv!
Stoga dijelite ovo dalje i širite vijest što nam lijepa naša Europa sprema – ali naravno samo ako mi to šutke prihvatimo!
A da bi vas potaknula na uzgoj hrane i čuvanje sjemenja, poklanjam vam novo besplatno online predavanje o čuvanju sjemenja. Više info u poveznici:
https://www.biovrt.com/poziv-na-online-predavanje-sjeme…/”, napisala je Silvija Kolar Fodor na svom Facebook profilu, gdje objavljuje i druge važne novosti o ovoj vrlo važnoj, no široj javnosti nedovoljno poznatoj tematici.
FOTO: Preslike s FB profila Silvije Kolar Fodor