FARSA RAZOTKRIVENA: Najbolji guverneri na svijetu kazneno prijavljeni jer su dopustili bankarsku pljačku?! FARSA RAZOTKRIVENA: Najbolji guverneri na svijetu kazneno prijavljeni jer su dopustili bankarsku pljačku?!
TweetEmailPrint Budući da se situacija, pogotovo nakon presude Europskog suda pravde, bitno promijenila pa bankari u Hrvatskoj nisu više nedodirljive ‘svete krave’, a ni... FARSA RAZOTKRIVENA: Najbolji guverneri na svijetu kazneno prijavljeni jer su dopustili bankarsku pljačku?!


Budući da se situacija, pogotovo nakon presude Europskog suda pravde, bitno promijenila pa bankari u Hrvatskoj nisu više nedodirljive ‘svete krave’, a ni guverneri Vujčić i Rohatinski se u novonastalim okolnostima više ne proglašavaju zvijezdama većim valjda i od Al Pacina te Cristiana Ronalda; umjesto ekstraprofita bankarima i lovorika guvernerima, uslijedile su kaznene prijave – jednima i drugima!

VELIKO PRIZNANJE UGLEDNOG MJESEČNIKA THE BANKER: Boris Vujčić proglašen najboljim europskim i svjetskim guvernerom u 2018. godini!”, jedan je od naslova kojima su nas vazda istinoljubivi hrvatski mainstream mediji početkom godine uvjeravali u ono što malo tko sa zrncem zdravog razuma može povjerovati: da je bankarstvo u Hrvatskoj prototip savršenstva, tip-top sektor – u kojem građani i poduzetnici mogu podizati povoljne kredite bez imalo brige i straha, jer tu je super-guverner koji budno pazi da ih potencijalni lihvar – koji vreba one lakomislene i naivne – ne prevari i za jednu lipu!

Vujčića su, baš kao i Rohatinskog, proglašavali rijetko viđenom svjetskom veličinom, zvijezdom najvećega sjaja pred kojom se i najbolji svjetski nogometaš, naš Luka Modrić, činio tek kao običan mali miš.

No, onda je svanulo.

Prvo je Europski sud pravde donio presudu u predmetu poljskih tužitelja protiv Raiffeisen banke u kojoj je potvrdio da je u ugovorima o kreditu valutna klauzula CHF nepoštena, što znači i ništetnost cijelog ugovora.

Takva presuda Europskog suda pravde nije ostavila puno prostora Vrhovnom sudu RH i drugim hrvatskim sudovima, jer su postupci poljskih bankara bili gotovo identični postupanju hrvatskih, što je značilo da hrvatski sudovi trebaju slijediti presudu suda u Luksemburgu.

Stoga je Vrhovni sud RH nedavno donio presudu prema kojoj su banke povrijedile prava korisnika kredita u švicarcima, pa dužnici mogu tražiti povrat novca.

Potom je uslijedila povijesna presuda zadarskog Općinskog suda, prema kojoj banka Zadraninu mora vratiti više od milijun kuna(!), odnosno gotovo dvostruko više od iznosa samog kredita – zato što je cijeli ugovor u švicarskim francima – ništetan!

Budući da je Hrvatska članica Europske unije te treba poštovati europska pravila i presude Europskog suda, može se očekivati da će hrvatski sudovi i ubuduće masovno odlučivati u korist građana, a na štetu pohlepnih bankara.

I što sada?

Zašto Vujčić i Rohatinski nešto nisu poduzeli?

Suočeni s činjenicom da bi, nakon više desetljeća otimačine, mogli biti prisiljeni vratiti dio opljačkanog novca i bankari su počeli, bar se tako može čuti u kuloarima, prstom upirati u nagrađivane guvernere i u HNB pa se pitaju zašto i oni ne snose odgovornost, odnosno zbog čega nisu nešto poduzeli – ako su vodili instituciju zaduženu za reguliranje bankarskog sektora – te su trebali biti svjesni onoga što se događa, kao i mogućih posljedica.

Zanimljivo je da se isto pitaju i građani te aktivisti koji već godinama vode tešku i neravnopravnu bitku protiv moćnih bankara.

A budući da se situacija u međuvremenu bitno promijenila pa bankari više nisu nedodirljive svete krave, a ni aktualni i bivši guverner se u novonastalim okolnostima više ne proglašavaju ‘zvijezdama’ većim i od Al Pacina i Cristiana Ronalda, umjesto ekstraprofita za bankare i lovorika guverneru, uslijedile su kaznene prijave – jednima i drugima!

Prvo je saborski zastupnik Snage i aktivist udruge Franak, Goran Aleksić početkom listopada podnio kaznenu prijavu protiv sedam banaka osuđenih u kolektivnom sudskom sporu kao i protiv odgovornih osoba u slučaju franak, a potom je aktivist Denis Smajo uputio Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv osam banaka: Erste&Steiermärkische, Addiko, Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, OTP banke Hrvatska, Splitske banke, Raiffeisenbank Austria, Sberbanka, ali i Hrvatske narodne banke!

Kaznena prijava jer nisu zaštitili građane od ilegalnih kredita

Saborski zastupnik Marin Škibola u srijedu je, pak, u Saboru najavio podnošenje kaznene prijave protiv Hrvatske narodne banke te protiv sadašnjeg i bivšeg vodstva središnje banke jer nisu izvršili svoju osnovnu zadaću i zaštitili hrvatske građene od ilegalnih kredita!

Podloga za prijavu im je pravomoćna presuda za švicarac.

Aleksić smatra da su ‘banke počinile kazneno djelo udruživanja u oligopol kroz svoju udrugu Hrvatska udruga banaka te su neizravnim dogovaranjem tržišnih uvjeta od 1. 1. 2004. do 31. 12. 2008. sustavno ugovarale nepoštene kredite s nepoštenom valutnom klauzulom i nepoštenom kamatnom stopom’.

Time su, rekao je na press konferenciju u Saboru, negativno utjecale na hrvatske demografske trendove i odgovorne su za osiromašenje mnogobrojnih obitelji koji su bili prisiljeni posljednjih 15 godina plaćati nezakonito povećane anuitete.

Anuiteti su bili veći od 50 pa sve do 100 posto od zakonitih, naglasio je Aleksić i nastavio: ‘Zbog osiromašenja stotina tisuća obitelji pala je njihova kupovna moć zbog čega je BDP unazad petnaestak godina manji za 15 do 25 milijardi kuna uslijed umanjene kupovne moći oštećenih potrošača.’

Nadalje, manji BDP umanjio je i državni proračun za oko četiri milijarde kuna, izračunao je Aleksić i ustvrdio kako su se te banke prekomjerno bogatile i omogućavale svojim vlasnicima nezakonitu dobit koja se mjeri u desecima milijardi kuna. I to je na koncu rezultiralo nepoznatim brojem bračnih brodoloma, trauma ljudi koji su zbog nepoštenih kredita ušli u dužničko ropstvo, kao i samoubojstava i deložacija. Aleksić tvrdi da su lihvarski krediti ‘posljedica zločinačkog udruživanja banaka u oligopol kroz udrugu Hrvatska udruga banaka’.

Tvrdnje i argumente koje u početkom listopada u Saboru iznio Goran Aleksić, kasnije su u svojim istupima, dijelom ponovili, te dodatno proširili, Smajo i Škibola.

Škibola tako stiče da je Hrvatska godinama za strane banke bila ‘raj na zemlji’, da su prvo sve banke prodane strancima, a onda je pomalo krenula pljačka ljudi, pri čemu je HNB, kako kaže, svojom monetarnom politikom pogodovao stranim bankama i pružao im zaštitu.

Škibola: Kvarno bankarstvo uništilo je Hrvatsku!

‘HNB je dugi niz godina bio vjerni bračni partner stranih banaka koje kontroliraju našu ekonomiju. Skupa su u suradnji uništili hrvatsko gospodarstvo i napravili ga ovisnim o uvoznom lobiju. Skupa su uništili hrvatskog seljaka, skupa su uništili hrvatskog radnika, skupa su izvršili jedno od najvećih pljački u Hrvatskoj putem ilegalnih kredita’, ocijenio je Škibola.

Smatra kako je nakon odluke Vrhovnog suda o ništetnosti kredita u švicarskim francima došlo vrijeme da guverner HNB-a Boris Vujčić dođe u Sabor i objasni javnosti propuste koje su napravili, te podnese ostavku skupa sa svojim savjetom. ‘To je najmanje što može učiniti’, rekao je.

Škibola upozorava kako je kreditima u švicarskim francima nanesena financijska šteta potrošačima od čak 20 milijardi kuna, uz to je prekršeno mnogo zakona. Zaključio je da zbog svega toga Državno odvjetništvo treba reagirati.

Sada je, dakle, na potezu DORH.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će u novonastaloj situaciji, gdje je hrvatsko pravosuđe zbog brojnih skandala i afera pod sve većom lupom europskih institucija, postupati djelatnici institucije poznate ponajprije po ne-činjenju, odnosno po selektivnom postupanju te ne-procesuiranju kaznenih prijava protiv moćnih i bogatih…