Fašnička hajdučija iz Prepuštovca i ptujski Kurenti najavili Fašnik vu Zagrebu Fašnička hajdučija iz Prepuštovca i ptujski Kurenti najavili Fašnik vu Zagrebu
TweetEmailPrint Fašnička hajdučija i Kurenti su nakon nastupa u Gradskoj upravi krenuli na Trg bana Jelačića kako bi svoj karnevalski program predstavili Zagrepčanima. organizator... Fašnička hajdučija iz Prepuštovca i ptujski Kurenti najavili Fašnik vu Zagrebu


Fašnička hajdučija i Kurenti su nakon nastupa u Gradskoj upravi krenuli na Trg bana Jelačića kako bi svoj karnevalski program predstavili Zagrepčanima. organizator Fašnika vu Zagrebu je najavio da će se karneval održavati na Trgu bana Jelaćića od 22. do 28. veljače, a za detalje programa sve zainteresirane je uputio na link Fašnik vu Zagrebu

U auli zgrade Gradske uprave  je nastupom Fašničke hajdučije fašničke povorke KUD-a Prepuštovec najavljena manifestaciju Fašnik vu Zagrebu, a gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je toj veseloj družini simbolično, na tjedan dana predao ključeve Grada.

Fašničkoj hajdučiji su se pridružili u tradicionalnim narodnim kostimima ptujski Kurenti koji svojim plesom prizivaju proljeće i pozitivnu energiju i koji nas u zagrebačkoj Gradskoj upravi već godinama upoznavaju s vlastitim fašničkim običajima, a predvodio ih je ptujski gradonačelnik Miran Senčar.

”Pozivam sve Zagrepčane da u nedjelju dođu u najstariji slovenski grad – Ptuj i dožive naš karneval – 57. Kurentovanje u Ptuju na kojem se svake godine okupi preko tri tisuće maskiranih osoba te 40 – 50 tisuća ljudi, rekao je gradonačelnik Senčar, naglasivši kako je to priredba od izuzetnog značaja za njihov turizam, a kojom otvaraju i sezonu festivala.

Gromoglasna zvonjava ptujskih Kurenta svake godine donosi i obilje dobre volje!, rekao je gradonačelnik Bandić izrazivši nadu da će se narednih dana, zahvaljujući karnevalskom raspoloženju, svi dobro zabaviti.

S fašnikima je u posjet Gradskoj upravi stigao i Branko Brumen, potpredsjednik Federacije europskih karnevalskih gradova, najveće europske i globalne karnevalske organizacije.

”Hrvatska ima jako značajnu ulogu u toj federaciji, Rijeka i Ludbreg su značajni članovi, a Zagreb još treba ispuniti uvjete, naglasivši da Zagreb treba ispuniti logističke i organizacijske uvjete koji vrijede za sve europske karnevalske gradove. Na ovogodišnjoj generalnoj skupštini Federacije, što će se u svibnju održati na Malti, bit će prihvaćeni novi članovi. Vjerujem da će biti prihvaćena i aplikacija Zagreba, za što ću sam dati preporuku. Federacija broji više od 600 članova, koji su podijeljeni u četiri različite kategorije. Karnevali su osnovani na turističkoj baštini – kod nas su to Kurenti, koji uskoro ulaze pod zaštitu UNESCO-a, a u Hrvatskoj su to Zvončari, zaključio je Brumen.

Fašnička hajdučija i Kurenti su nakon nastupa u Gradskoj upravi krenuli na Trg bana Jelačića kako bi svoj karnevalski program predstavili Zagrepčanima. Josip Lipar, predsjednik KUD-a Prepuštovec i organizator Fašnika vu Zagrebu je najavio da će se zagrebački karneval održavati na Trgu bana Jelaćića od 22. do 28. veljače, a za detalje programa sve zainteresirane je uputio na link Fašnik vu Zagrebu.