Frljićevu predstavu “Mrzim istinu!” vrijedi pogledati Frljićevu predstavu “Mrzim istinu!” vrijedi pogledati
TweetEmailPrint O Oliveru Frljiću svatko ima mišljenje. Desničari ga smatraju “jugoslavenčinom” i izdajnikom domovine, ljevičari ga podržavaju uz dozu opreza – jer je previše... Frljićevu predstavu “Mrzim istinu!” vrijedi pogledati


O Oliveru Frljiću svatko ima mišljenje. Desničari ga smatraju “jugoslavenčinom” i izdajnikom domovine, ljevičari ga podržavaju uz dozu opreza – jer je previše ekstreman, anarhisti i boljševici misle da je – liberalni folirant. Ali što god mislili o njemu – jedna je istina: “Mrzim istinu!” je jedna od boljih predstava u zadnjih 15 godina

Piše: Emil Pakrac

Mrzim istinuTo potkrijepljuju i mnogobrojne nagrade – od nagrade Hrvatskog glumišta do nagrade za najbolju predstavu na MESS-u, nagrade svim glumcima (osim sestre – Ive Visković, koja izgovara samo dvije rečenice u predstavi): Ivani Roščić, Rakanu Rushaidatu i Filipu Križanu, nagrade od Mitteleurope do Bitole.

Predstava se odvija u dvorani koja “glumi” dnevni boravak, a publika je direktno uključena u tu obiteljsku tragediju – jer su stolci svuda uz zidove sobe.

Tako se dobiva uključenost publike u jednu mučnu obiteljsku priču – jer sve su obitelji sretne na isti način. Svaka je nesretna na – poseban.

Priča počinje histeričnim ispadom majke (briljantna Ivana Roščić), jer je otac (još bolji Rakan Rushaidat), posudio ključ kuće svom bratu, koji je, eto, doveo ljubavnicu, a majka ih uhvatila na djelu.

Nižu se prizori obiteljskih svađa, psihičkog i fizičkog maltretiranja, ali i nostalgičnog prisjećanja mladosti. Tu su i znaci vremena – od psovanja srpske materi Radovanu Karadžiću, do pionirskih slika pripovjedača.

“Mogli ste biti dobri roditelji – ali niste”, dvaput kaže glavni junak. “Mogli ste biti dobri roditelji – ali niste”, kao podsjećanje da su djeca uvijek nevina – već stoga što ona nisu sama tražila doći na ovaj svijet.

Predstava igra u Teatru ITD i u pravilu je rasprodana. 

Foto: Teatar &TD