Grabar Kitarović imenovala kontroverznog Sinišu Grgića konzulom u Los Angelesu! Grabar Kitarović imenovala kontroverznog Sinišu Grgića konzulom u Los Angelesu!
TweetEmailPrint Ostaje nejasno zašto je predsjednica imenovala osobu, uz koju se veže više afera, na vrlo važno mjesto u diplomaciji, i na koji način... Grabar Kitarović imenovala kontroverznog Sinišu Grgića konzulom u Los Angelesu!


Ostaje nejasno zašto je predsjednica imenovala osobu, uz koju se veže više afera, na vrlo važno mjesto u diplomaciji, i na koji način je Siniša Grgić prošao sigurnosnu provjeru? I još važnije, od kada stvari funkcioniraju na relaciji Milanović- Grabar Kitarović, ili je ovdje riječ o višim interesima?

kolindaČini se da prijepora na relaciji Grabar KitarovićMilanović nema, barem kada su u pitanju imenovanja hrvatskih diplomata. To zorno pokazuje i slučaj imenovanja kontroverznog poduzetnika i Sanaderova miljenika Siniše Grgića na mjesto generalnog konzula u Los Angelesu u Sjedinjenim Državama, kojeg su na to mjesto jednoglasno podržali Banski dvori i Pantovčak. Cijela je priča odrađena u tišini, bez previše medijske pompe, a predsjednica Republike osobno je predložila njegovo imenovanje.

Siniša Grgić javnosti je postao poznat kada je prije deset godina neprofitna udruga koju je osnovao Otok znanja pobijedila na javnom natječaju Fonda za privatizaciju. Iako su, primjerice, Štrok i Tedeschi nudili više novca za dionice poduzeta Hoteli Koločep, HFP je potpisao ugovor upravo s Grgićevom udrugom, na preporuku tadašnjeg premijera Ive Sanadera. Sve je odrađeno bez kune kapitala, budući da je Privredna banka Zagreb dala 22 milijuna kuna, obvezavši se da će u idućih pet godina uložiti dodatnih 200 milijuna u ugostiteljske kapacitete i pretvoriti ih u edukacijski centar. Cijela priča nikad nije realizirana pa je Dubrovački ŽDO pokrenuo istragu, zbog sumnje da je riječ o zlouporabi položaja i ovlasti u Hotelima Koločep, a u istrazi je utvrđeno da je Grgić sa suradnicima protupravno priskrbio nešto više od četiri milijuna kuna. Zanimljivo je da je jedan od Grgićevih suradnika bio i Mislav Stipić, kadar Darinka Kosora i bivši glavni ravnatelj Hrvatske televizije, koji je pod istragom DORH-a bio zbog preprodaje stanova bivše omladine Jugoslavije, točnije onoga u Gajevoj ulici, kojeg je preprodao svom  prijatelju i stranačkom kolegi Hrvoju Vojkoviću, bivšem predsjedniku Uprave Croatia osiguranja.

Istraga protiv Grgića nije rezultirala kaznenom prijavom, a tek je Mladen Pejnović uspio Otok znanja prije dvije godine staviti na javnu dražbu. Hotele je kupio Ivica Todorić u suradnji s meksičkom tvrtkom, te kompleks spasio od sigurnog tečaja, a gdje je nestalo četiri milijuna kuna iz cijeloga projekta – do danas nije poznato.

Kako bi se odužio prijatelju za sve učinjeno, Mislav Stipić dovodi Sinišu Grgića na HRT na mjesto potpredsjednika Programskoga vijeća, koji je vrlo brzo napravio ozbiljan gaf lažiravši, prema nekim informacijama, predizbornu anketu u korist HDZ-a. Izvori s HRT-a potvrđuju nam da je bio umiješan u pranje novca na državnoj televiziji, posebice kada je riječ o diskografskoj kući Orfej. Niti za te indicije nikada nije pokrenuta istraga, a prijave protiv njega i dan danas stoje u DORH-u.

Sanaderov miljenik, kako su ga zvali u političkim krugovima, posljednjih je godina nestao iz javnosti, a upravo je zahvaljujući bivšoj punici Miladi Privori, tvrde naši izvori, uspio isposlovati mjesto generalnog konzula u Los Angelesu. Privora je naime, pro bono odrađivala ogroman dio posla tijekom predizborne kampanje za Kolindu Grabar Kitarović, upravo zato da osigura mjesto za Sinišu Grgića, budući da joj kćer ima dvoje djece s njim.

Ono što ostaje nejasno, iz kojh je razloga predsjednica imenovala takvu osobu na vrlo važno mjesto u diplomaciji, i na koji način je Siniša Grgić prošao sigurnosnu provjeru? Da li je bilo ustupaka i u tom slučaju imenovanja na to radno mjesto iduće četiri godine? I još važnije, od kada stvari funkcioniraju na relaciji Milanović- Grabar Kitarović, ili je ovdje riječ o višim interesima? Ako je, koji su to točno interesi i na koji točno način takva osoba može predstavljati našu zemlju u Sjedinjenim američkim državama?


 

Protiv Grgića vođena istraga, optužnice nije bilo

Koliko je kaznenih prijava podneseno protiv Siniše Grgića? Je li DORH postupao po navedenim kaznenim prijavama i što je dosad utvrđeno, upitali smo glasnogovornike DORH-a.

”U mogućnosti smo Vam odgovoriti kako je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku postupalo vezano za nezakonitosti oko Ustanove “Otoka znanja” te je temeljem prikupljenih podataka podnijelo istražni zahtjev sucu istrage Županijskog suda u Dubrovniku protiv četiri osobe (među kojima i osoba koju navodite u svom upitu), zbog kaznenog djela iz članka 337. stavak 4. u svezi stavka 3. i 1. Kaznenog zakona (N/N br.110/97, 27/98. – ispravak, 50/97, 129/00, 51/01, 111/03, 190/03, 105/04, 84/05, 71/06, 110/07, 152/08 i 57/11).

Rezultati te provedene istrage nisu dali osnova za podizanje optužnice te je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku rješenjem od 30. rujna 2014.  obustavilo istragu jer se u postupanju okrivljenika nisu ostvarila obilježja kaznenog djela za koje su osumnjičeni”, stoji u, za DORH tipičnom, odgovoru.