Grad BESPLATNO DOSTAVLJA KOMPOSTERE svima koji žele kod kuće kompostirati otpad Grad BESPLATNO DOSTAVLJA KOMPOSTERE svima koji žele kod kuće kompostirati otpad
TweetEmailPrint Ovaj projekt je namijenjen svim vlasnicima samostalnih stambenih jedinica i obiteljskih kuća s okućnicom. Građanima koji iskažu interes, bez ikakva troška dostavit će... Grad BESPLATNO DOSTAVLJA KOMPOSTERE svima koji žele kod kuće kompostirati otpad


Ovaj projekt je namijenjen svim vlasnicima samostalnih stambenih jedinica i obiteljskih kuća s okućnicom. Građanima koji iskažu interes, bez ikakva troška dostavit će se spremnici za kućno kompostiranje volumena 350-380 litara. Javni poziv aktualan je do 7. kolovoza 2017., a uključuje nabavu i distribuciju kućnih kompostera, te organizaciju promidžbenih aktivnosti i radionica

Na konferenciji za novinare u Gradskome vrtu Savica predstavljen je Projekt kućnog kompostiranja otpada, a punjenje spremnika za kompost demonstrirali su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

‘Cilj je da osvijestimo građane, da razmišljaju o otpadu kao korisnoj tvari, a ne kao trošku ili smeću, a da bi to učinili trebamo odvajati otpad. Grad Zagreb će, temeljem Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2022. godine, što ga je Vlada RH usvojila u siječnju 2017., donijeti svoj plan gospodarenja otpadom te zajedno s podružnicom Čistoća i resornim ministarstvom napraviti novi iskorak prema rješavanju postojećih problema. Od ukupnog otpada u gradu, oko 30 posto čini papir, 30 posto su bio razgradive tvari koje možemo kompostirati, a preostaje još 40 posto mješanog otpada’, rekao je gradonačelnik.

Zahvalio je ministru Dobroviću i njegovim suradnicima na kvalitetnoj suradnji i naglasio da, bez nje i jedinstvene strategije za razvijanje sustava za gospodarenje otpadom, Grad ovaj problem ne može riješiti, a isto vrijedi i za Ministarstvo i Vladu.

Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike je također izrazio zadovoljstvo zbog suradnje s Gradom pri uspostavljanju cjelovitog i održivog sustava zbrinjavanja otpada u najvećem hrvatskom gradu.

‘Projekt kućnog kompostiranja predstavlja samo dio cjelovitog sustava koji će omogućiti postizanje naših ciljeva za dugoročno, održivo i kvalitetno gospodarenje otpadom. Drugi dijelovi sustava uključuju odvojeno skupljanje nerazgradivih tvari poput plastike i papira, za što je potrebna sortirnica, a zadnju stavku predstavljaju reciklažna dvorišta za koja smo već raspisali javne pozive’, rekao je ministar Dobrović.

Kako se čulo, ovaj projekt je namijenjen svim vlasnicima samostalnih stambenih jedinica i obiteljskih kuća s okućnicom. Osim objave javnog poziva u medijima Grad je poslao poziv i brošuru s prijavnicom kako bi se građani mogli informirati i prijaviti za sudjelovanje na ukupno 115 tisuća adresa. Potom će se građanima koji iskažu interes, bez ikakva troška dostaviti spremnici za kućno kompostiranje volumena 350-380 litara.

Javni poziv aktualan je do 7. kolovoza 2017. Uključuje nabavu i distribuciju kućnih kompostera, odnosno spremnika za kompostiranje, izradu edukacijsko-informativnih materijala te organizaciju promidžbenih aktivnosti i radionica. Nacionalnim planom za gospodarenje otpadom se planira utrošiti 80 milijuna kuna. Sredstva se također mogu povlačiti iz EU fondova, odnosno iz Operativnog programa konkurencija i kohezija 2014. – 2020. Gradonačelnik je ovom prilikom pozvao je sve Zagrepčane koji imaju mogućnosti da se uključe u projekt, da iskažu interes za nabavu besplatnih spremnika – kompostere koje će dobiti na kućnu adresu te da učine korisnu stvar za sebe, svoj grad i ekološki sustav uopće. Više informacija o Projektu kućnog kompostiranja otpada možete pronaći na www.zcgo.hr