Grad će nezaposlenim braniteljima plaćati troškove stanovanja, a pomagat će i siromašnima starije dobi Grad će nezaposlenim braniteljima plaćati troškove stanovanja, a pomagat će i siromašnima starije dobi
TweetEmailPrint ”Prvi puta se ovom odlukom obuhvaćaju i korisnici nacionalne naknade za starije osobe, koji su najugroženija skupina jer imaju nikakva ili niska primanja. Većina... Grad će nezaposlenim braniteljima plaćati troškove stanovanja, a pomagat će i siromašnima starije dobi


”Prvi puta se ovom odlukom obuhvaćaju i korisnici nacionalne naknade za starije osobe, koji su najugroženija skupina jer imaju nikakva ili niska primanja. Većina korisnika, oko 65 posto primatelja, su žene pa predlažemo da dobiju novčanu pomoć od 400 kuna mjesečno”, rekla je Dolenec

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec održali su u Gradskoj upravi redovitu konferenciju za medije.

Konferenciju je otvorio dogradonačelnik Luka Korlaet, koji je govorio o obnovi osnovnih škola nakon potresa, dok je Danijela Dolenec potom rekla da je u savjetovanje poslana odluka o socijalnoj skrbi.

“Želimo izvijestiti javnost da smo prošloga petka u javno savjetovanje uputili odluku o socijalnoj skrbi. Savjetovanje sada traje 30 dana, do 3. srpnja, i planiramo, ako bude sve išlo po planu, onda tu odluku o socijalnoj skrbi uputiti na sjednicu Gradske skupštine 13. srpnja”, počela je Dolenec.

Dolenec je istaknula da su, bez obzira na štedljiv proračun, odlučili naći način da se u ovu odluku uključe nove društvene skupine.

“U odnosu na staru praksu, sada izjednačavamo iznos novčane pomoći za sve osobe s invaliditetom. Dakle, potpora će biti jedinstvena bez obzira na stupanj invaliditeta i naknada će biti 200 kuna mjesečno. Drugo, prvi put se ovom odlukom obuhvaćaju i korisnici nacionalne naknade za starije osobe, koji su najugroženija skupina jer imaju nikakva ili niska primanja. Većina korisnika, oko 65 posto primatelja, su žene pa predlažemo da dobiju novčanu pomoć od 400 kuna mjesečno”, rekla je Dolenec.

“Drugo, također nova kategorija, odnosi se na nezaposlene hrvatske branitelje Domovinskog rata i njihove obitelji. I ta je skupina izložena velikom siromaštvu, tako da će dobiti pravo na naknadu troškova stanovanja, električnu energiju, plin i druge komunalne usluge. Treća su skupina samohrani roditelji koji koriste dječji doplatak. Samohrani roditelji su skupina u potrebi, a pomoć je po djetetu u iznosu od 200 kuna mjesečno”, predstavila je Dolenec ukratko prijedloge zagrebačke vlasti.

Za to će se izdvojiti 3,5 milijuna kuna više no što je planirano, a iduće godine to je 13 milijuna kuna više za socijalna prava, što je otprilike šest posto proračunskog uvećanja za najugroženije skupine građana, zaključila je Dolenec svoje izlaganje.

FOTO: Screenshotv videosnimke