GRAD OSIGURAO NOVAC za roditelje odgojitelje, Švaljek Bandića zadirkivala zbog smeća GRAD OSIGURAO NOVAC za roditelje odgojitelje, Švaljek Bandića zadirkivala zbog smeća
GRADSKA SKUPŠTINA: PRIHVAĆEN REBALANS PRORAČUNA

GRAD OSIGURAO NOVAC za roditelje odgojitelje, Švaljek Bandića zadirkivala zbog smeća

Zagreb 20. listopada 2016. Promise.hr

TweetEmailPrint Status roditelja-odgojitelja, uz majke, moći će zatražiti i očevi jer su gradski zastupnici izmijenili odluku o novčanoj pomoći za majke odgajateljice i unijeli... GRAD OSIGURAO NOVAC za roditelje odgojitelje, Švaljek Bandića zadirkivala zbog smeća


Status roditelja-odgojitelja, uz majke, moći će zatražiti i očevi jer su gradski zastupnici izmijenili odluku o novčanoj pomoći za majke odgajateljice i unijeli formulaciju “roditelji-odgojitelji”

gradska-skupstinaGradska skupština prihvatila je rebalans proračuna koji je sada veći za 145 milijuna kuna. Osigurava se novac za roditelje-odgojitelje te predškolske, osonovnoškolske i srednjoškolske programe, programa u kulturi i sportu, radove na prometu i komunalnom gospodarstvu, te kapitalnih ulaganja.

Gradska je blagajna sada “teška” 8 milijardi i 800 milijuna kuna.

Status roditelja-odgojitelja, uz majke, moći će zatražiti i očevi jer su gradski zastupnici izmijenili odluku o novčanoj pomoći za majke odgajateljice i unijeli formulaciju “roditelji-odgojitelji“.

Novčanu pomoć može ostvariti roditelji odgojitelj s kojim najmanje troje djece živi u zajedničkom kućanstvu, koji je nezaposlen u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno nije u radnom odnosu dok prima novčanu pomoć te koji je hrvatski državljanin s neprekidno prijavljenim prebivalištem u Zagrebu.

Rasprava o tome ipak je bila relativno kratka jer su zastupnici energiju ispucali na temi koja je prethodila rebalansu – izvješću o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci ove godine.

Na dnevni red skupštine tek treba doći izvještaj o poslovanju Zagrebačkog holdinga za isto razdoblje.

Poznate su samo informacije koje je jučer objavila predsjednica Uprave Holdinga Ana Stojić Deban. Najveće gradsko poduzeće ostvarilo je dobit od 149 milijuna kuna što je bolje nego u istom razdoblju prošle godine.

Aktualni sat

Uspavanu atmosferu na sjednici, kao i na aktualnom satu prodrmali su Sandra Švaljek pitanjem o otpadu te SDP-ov Tin Pažur pitanjem o Britanskom trgu.
“Jeste li vi sposobni riješiti problem otpada u Zagrebu” – pitala je gradonačelnika njegova nekadašnja zamjenica, sada nezavisna skupštinska zastupnica Sandra Švaljek.

Pritom je podsjetila na brojne ilegalne deponije koji po gradu niču poput gljiva, ali i prenatrpane kontejnere za otpad što je, kaže, posljedica Bandićeve odluke od početka kolovoza, prema kojoj je u većini gradskih četvrti broj tjednih odvoza otpada smanjen s tri na dva.

Konkretan odgovor na pitanje od Bandića nije dobila, no zato ju je počastio ironičnim komentarom: “U 16 se godina po pitanju otpada nešto napravilo jedino u onih 6 mjeseci kada mi je Švaljek bila zamjenica”. Za divlje deponije, pak, Bandić okrivljuje nesavjesne građane koji, pod okriljem noći, krupni otpad odlažu tamo gdje ne bi trebali.

Gradski zastupnici prihvatili su i prijedlog odluke gradonačelnika Bandića da se raspiše natječaj za dodjelu oko 175 slobodnih dozvola za zagrebačke taksiste.

Zamjenik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Alan Ordulj podsjetio je kako je već bilo dodijeljeno 1500 dozvola, ali je zbog odustajanja od obrta, oduzimanja dozvola ili neizvršavanja obveza trenutno slobodno oko 175 dozvola. Taj se broj, dodao je, može promijeniti iz dana u dan.

U odluci su i kriteriji za dodjeljivanja slobodnih dozvola, a prvenstvo imaju taksisti koji nemaju niti jednu dozvolu, rekao je Ordulj. Dodatni broj bodova dobit će taksisti koji ima status branitelja. Kriteriji koji će odlučivati o prednosti su i ekološki automobil te vozila prilagođena osobama s invaliditetom. Prednost daje i prijevoz životinja.
Najavio je da će natječaj biti raspisan vrlo brzo.